Hopp til innhold

Beklaget til mobbeoffer på direkten

For aller første gang har Robert (25), som gikk til sak mot Søgne kommune etter å ha blitt mobbet, fått den beklagelsen han har ventet på i alle år.

Rådmannen i Søgne kom med beklagelse til Robert Mellom Bakkarogberg

SE VIDEO: Direkte i Aktuelt beklaget rådmann i Søgne kommune i Vest-Agder, Kim Høyer Holum, til tidligere mobbeoffer Robert og hans mor. F.v. programleder Ole Torp.

Robert

Robert ble mobbet da han gikk på ungdomsskolen. Etter å ha gått til sak mot Søgne kommune, ble han tilkjent over en halv million kroner i erstatning. For Robert har det viktigste vært en beklagelse fra kommunen.

Foto: NRK

I to år ble 25 år gamle Robert fra Søgne i Vest-Agder mobbet mens han gikk på Tinntjønn ungdomsskole. Mobbingen pågikk fra 2003 til 2005. Den vanskelige tiden har nå resultert i en bok som gis ut i dag.

For noen år siden gikk Robert til sak mot Søgne kommune. Han og familien mente skolen ikke gjorde nok da han ble mobbet. Kommunen tapte rettssaken som gikk i februar 2013, og Robert ble tilkjent 650.000 kroner i erstatning.

– Det Robert har opplevd, skal ikke barn oppleve i den norske skolen

For Robert var ikke pengene viktig. Det viktigste var å få en beklagelse og at kommunen innrømmet at de kunne gjort mer.

Beklagelsen kom aldri. Før mandag kveld. Da var Robert og moren Ann Kristin Liland gjester i NRK-programmet Aktuelt for å snakke om bokutgivelsen og om hvor belastende saken har vært for familien.

Alle mot én

Mandag kom boken «Alle mot én» ut, en selvhjelpsbok for foreldre skrevet av Ann Kristin Liland som opplevde at sønnen ble mobbet da han gikk på ungdomsskolen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Gjest i sendingen var også rådmann i Søgne kommune, Kim Høyer Holum.

Har kommunen lært noe av denne saken? spør programleder Ole Torp.

– Ja, det vil jeg absolutt si. Men jeg vil først starte med å beklage det som har skjedd. Det er ingen tvil om at bak disse store tallene så skjuler det seg enkeltskjebner og det som Robert har opplevd, skal ikke barn oppleve i den norske skolen.

Hvorfor har dere ikke tatt kontakt med familien?

– Kommunen har ved flere anledninger beklaget det som har skjedd i mediene, men det har nok ikke vært noen direkte kontakt og det burde det vært i denne saken, sa rådmannen.

Se hele Aktuelt-sendingen med Robert og moren lenger nede i artikkelen.

Mor: – På tide

Mor Ann Kristin Liland, er glad for at den etterlengtede beklagelsen endelig kom.

– Det var på tide. Det er vi glad for.

Hun og resten av familien har flere ganger fortalt om den tunge tiden underveis da mobbingen pågikk, men også da saken var oppe for retten.

I dag kom boken «Alle mot én» ut. Det er en selvhjelpsbok for foreldre og er ført i pennen av mor Ann Kristin Liland. Boka skildrer den tøffe tiden for sønnen og for foreldrene som opplevde at deres 14 år gamle sønn forsøkte å ta sitt liv på grunn av mobbingen.

Moren mener det må bli mer kompetanse om mobbing i norske skoler.

– Det var dårlig ledelse

En fersk forskningsstudie viser at det ikke er tilfeldig hvilke skoler som sliter med mye mobbing.

Der mobbing er utbredt, er det også dårligere skoleledelse.

Ann Kristin Liland er ikke overrasket over det studien viser. Familien har selv opplevd at det er for lite kompetanse om mobbing i skolen.

– Jeg har lest disse rapportene hele veien og dette mener jeg også er helt tydelig i saken vår. Det var dårlig ledelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Robert Liland

25 år gamle Robert sier tiden etter mobberettssaken har vært tung. Han ble den andre i Norge til å vinne en mobbesak mot en kommune.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Forsøkte å ta sitt liv

Som 14-åring forsøkte Robert å ta sitt liv. Mobbingen og trakasseringen ble for vanskelig å takle. Han har tidligere fortalt til NRK om den tunge tiden.

Når han sammen med moren fikk se boken om ham for første gang, ble han tydelig rørt.

– Det er en tung historie for meg å gå igjennom nok en gang, spesielt når jeg ser det fra mamma sitt perspektiv, forteller 25-åringen til NRK.

Familien Liland mener det er for liten kunnskap om mobbing i skolen.

– Det rammer hardt og det førte også til at mobbingen av Robert eskalerte og det gjorde også at han ikke turte å si ifra om de alvorligste tingene, sier mor Ann Kristin.

De må vite hvordan de skal oppdage mobbingen, hvordan mobbingen skal håndteres og de må skille mellom mobbing og konflikter

Robert Mellom Bakkarogberg, tidligere mobbeoffer

Byttet etternavn

Tiden etter rettssaken har vært tøff for Robert. 25-åringen, som tidligere het Liland til etternavn, følte seg så innestengt at han byttet navn. Nå heter han Robert Mellom Bakkarogberg.

– Jeg følte at navnet bar med seg veldig mye av mitt tidligere liv. Jeg ville ikke hete det mer. Jeg valgte mitt nye navn fordi jeg synes det er morsomt og fordi jeg elsker sangen og landet jeg bor i. Navnet er ikke ødelagt slik som det gamle, har han tidligere sagt til NRK.

Vil bøtelegge «mobbeskoler»

Øystein Djupedal

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, sier ett av tiltakene som vurderes mot mobbing er å bøtelegge skoler.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK
Rune Heggdal

Rektor ved Oddemarka skole i Kristiansand, Rune Heggdal, tror ikke bøter er veien å gå.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, leder det regjeringsutnevnte utvalget som har som oppgave å foreslå tiltak mot mobbing i skolen. Ett av forslagene er å bøtelegge skoler der mobbing er utbredt.

– Dette er ett av mange forslag vi har fått inn og som vi vurderer. Dette vil innebære at man gir skolen en frist til å rydde opp. Hvis ikke de klarer det innen tidsfristen vil de bli bøtelagt.

Djupedal påpeker at dette er et system man finner flere steder i den offentlige sektoren.

– Dette ser vi i forurensningsloven, barnevernsloven, arbeidstilsynet har dette. Grunnen til at vi mener dette kan fungere er at vi ønsker tungt ris bak speilet slik at foreldre og barn skal være sikre på at deres klager blir fulgt opp, sier fylkesmannen.

Ingen tro på bøter

Men ikke alle er like begeistret for bruk av bøter som reaksjonsmiddel.

– Jeg forstår viktigheten av å ansvarliggjøre de som bør ansvarliggjøres, men i utgangspunktet har jeg ikke noen stor tro på dette med bøter. Jeg tror mer på å skape et handlingsrom der vi er sikre på hva vi skal gjøre når vi opplever mobbing på skolen, sier Rune Heggdal, rektor ved Oddemarka skole i Kristiansand.

Ingrid Lund ved Universitetet i Agder forsker på mobbing. Hun sier at det ikke finnes noen enkel oppskrift for å bli kvitt mobbing, men at man gjennom forskning etter hvert har funnet ut mye om hva som kan forebygge det.

– Det viktigste er at skolen har et system som gjør at de kan ta fatt på mobbingen når en elev eller forelder melder ifra. Læreren må handle, ikke bare overse, ignorere eller bagatellisere.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

For første gang beklager Søgne kommune at Robert Mellom Bakkarogberg (25) ble mobbet i så stor grad at han fikk psykiske problemer.
Han gikk senere til sak mot kommunen og vant, men har ikke fått noen personlig beklagelse fra kommunen før i kveld.
Nå har mora Ann Kristin Liland skrevet bok om familiens opplevelse. Se innslaget fra Aktuelt. Sendt 22.09.14.

Se hele Aktuelt-sendingen med programleder Ole Torp her.

– Må skille mellom mobbing og konflikter

Også hun mener kompetanseheving er nøkkelen til en mobbefri skole.

– Mobbing må tas på alvor. Det høres enkelt ut. Men det er viktig at ansatte på skolen får mer kunnskap. De må vite hva som skaper trivsel og hva som skaper mistrivsel. Man må handle når man vet at barn blir utsatt for mobbing.

For Robert har en ungdomstid preget av mobbing satt sine spor. Han mener det nå er på tide at flere skoler tar mobbing mer alvorlig.

– De må vite hvordan de skal oppdage mobbingen, hvordan mobbingen skal håndteres og de må skille mellom mobbing og konflikter. De er nød til å ha kompetansen til å gjøre dette. Hvis ikke må de leie inn folk som kan dette.

Han håper Søgne kommune klarer å følge opp tiltakene de har iverksatt etter rettssaken.

– Jeg kan ikke gå rundt å være bitter over det som har skjedd. Jeg må bare håpe at de klarer å gjøre en bedre jobb for de kommende generasjonene.

Det skal handle om mobbing aller først i denne sendinga. 
Ann Kristin Liland, moren til Robert som vant mobberettssaken i fjor, mener det må bli mer kompetanse om mobbing i norske skoler. I dag gir hun ut bok om familiens historie.
Forsker ved Universitetet i Agder, Ingrid Lund, mener det er svært viktig at skolene har et system for hvordan de håndterer meldinger om mobbing.

SE VIDEO: Forsker ved Universitetet i Agder, Ingrid Lund, mener det er svært viktig at skolene har et system for hvordan de håndterer meldinger om mobbing. Her intervjues hun av programleder Siv Kristin Sællmann.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,4 kr En vask
  • Varmeovn 0,9 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %