Hopp til innhold

Hytteeiere må betale 80 000 kroner for uønsket tjeneste

Rundt 600 hytteeiere i Åseral vil bli tvunget til å betale nær 80 000 kroner hver. Kommunen har vedtatt å bygge ut vann- og kloakknettet til tre store hytteområder. Selv har mange av hytteeierne ikke noe ønske om dette og mener hyttene ikke vil tåle å koble seg på nettet.

Kim Robert Danielsen

Kim Robert Danielsen i Bortelid Hyttelag refser kommunens beslutning.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Selv hytteeiere som ikke vil koble seg på kommunens vann og kloakk-system må betale.

– Kostbar bjørnetjeneste

I løpet av de neste ti årene skal hyttene, mange av den eldre sorten, få utbygd vann- og kloakknett i sine områder på Ljosland, Eikerapen og Bortelid, så de ifølge kommunen kan tilknytte seg moderne fasiliteter.

Regningen er obligatorisk for alle de bortimot 600 hytteeierne, mens oppkoblingen i utgangspunktet er frivillig.

Men kommunen har bestemt at om hytta selges, bygges ut eller overtas av andre familiemedlemmer, blir det også obligatorisk å knytte seg til nettet.

– Veldig mange av medlemmene våre består av eldre hytter av enkel standard. Disse hyttene er i mange tilfeller uegnet til å ha innlagt vann og kloakk, rett og slett på grunn av måten de er bygget på, for dårlig isolasjon og konstruksjonen rundt hyttene, sier Kim Robert Danielsen i Bortelid Hyttelag.

Kommunen: – Trenger å rydde opp

Åseral kommune pålegger altså alle hytteeierne - uavhengig av om de ønsker å tilknytte seg vann og kloakknettet eller ikke, å betale et tilknytningsgebyr på 78 000 kroner.

– Vi vil få en mye bedre drift ut av de tekniske anleggene i området, og vi vil få en miljøforbedring ved at vi får ryddet opp i alle de private avløpsordningene som er nå, argumenterer avdelingssjef for natur og næring i kommunen, Øyvind Moltemyr.

Han forstår at hytteeiere reagerer på regningen når det er snakk om et anlegg de ikke vil koble seg opp på, men trekker frem videresalg som et argument for løsningen.

– Det er noen penger. Men så må du tenke på at hvis de likevel velger å koble seg på, og de i neste omgang skal selge hytta, så kan de jo selge den med at "her kan du bare gjøre sånn og sånn, så vil du få vann og avløp", da vil det bli mye enklere for dem å selge hytta, tror Moltemyr.

Hytteeiere: – Forventer en viss fornuft

Kim Robert Danielsen påpeker at mange av hyttene det er snakk om er av den eldre sorten og ikke bygget for løsningen kommunen skisserer.

– Mange hytteeiere får pålagt en kostnad som de i mange tilfeller faktisk ikke får benyttet fordi vannet ofte vil fryse og man får problemer med å holde dette åpent. Det kan også bety at mange hytteeiere blir tvunget til å oppgradere hyttene på måter de ikke har ønsket, sier Danielsen.

– Vi er forsåvidt ikke mot at man skal få kloakk og avløp inn i ordnede former, men her er det snakk om å vise en viss form for fornuft, sier Danielsen, som dermed står front mot front mot Moltemyr.

– Jeg synes kommunestyret i Åseral gjorde et solid politisk håndtverk, sier Moltemyr om beslutningen.

Moltemyr tror til og med hytteeierne vil takke kommunen om få år.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %