Fårikål, eller faar i kaal som retten het da den ble innskrevet i norske kokebøker mot slutten av 1800-tallet, har vært en favoritt blant nordmenn lenge før delikatessen ble kåret til Norges nasjonalrett på 1970-tallet. Nordmenn spiste gjennomsnittlig 5,7 kilo lam hver i 2009.
Fårikål er enkelt å tilberede, og ingredienslisten er kort. Det passer til hverdags og til fest, og siste torsdag i september er det fårikålens festdag.
Se, kokken fra Bølgen & Moi, Trond Mois to versjoner her.
Fårikål på ferie i Kina
Nok til 2
- 500 g fårikål-kjøtt
- ½ kålhode i skiver
- 1 fennikkel delt i 4
- 1 chili grovhakket
- 2 hvitløksfed grovkuttet
- 2 ss ingefærrot finhakket
- 1 dl soyasaus
- 2 ss mel
- 1 ss hel svart pepperkorn
Fremgangsmåte
- Legg alle ingrediensene lagvis og dryss på mel og hell på soyasaus og dekk med vann
- Kok opp og la det småtrekke i 2 timer
- Server med frisdk persille eller koriander på toppen
Fårikål-wrap, dagen derpå
Nok til 2
- 2 Tortillalefser
- 1 /2 rødløk i skiver
- 2 ss rømme
- Saften av ½ sitron
- 1 liten bunt friske urter
- Litt fårikålrester
Fremgangsmåte
- Smør lefsene med rømme og fordel fårikålrestene utover
- Ha på løk, sitronsaft, urter og smak til med litt revet pepper
- Rull dem godt sammen og spis i vei