Hopp til innhold

– Ville blitt ekskludert i et annet parti

Ordfører Einar Halvorsen (H) fyrer av en bredside mot partikollega Knut Tveiten, som torsdag stemte med opposisjonen i den betente skolesaken i Arendal.

Knut Tveiten Hlyre

Høyres Knut Tveiten gikk sammen med opposisjonen og sikret dermed flertall for et forslag om å revurdere nedleggelse av de to skolene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Hadde han vært i et annet parti, vil jeg anta at han hadde blitt ekskludert, sier Halvorsen til NRK.

På spørsmål om han mener at Tveiten nå bør ekskluderes, svarer Halvorsen:

– Det vil jeg ikke ta stilling til.

Einar Halvorsen under streiken

Ordfører Einar Halvorsen like før bystyremøtet torsdag, som skulle vise seg å bli svært dramatisk. Nå varsler han oppvask etter at høyrepolitiker Knut Tveiten brøt med resten av partiet i skolesaken.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Brev om skoler

Her er forslaget signert av 20 av bystyrets 39 medlemmer. Øverst til venstre av opposisjonsleder Robert C. Nordli og like under utbryteren Knut Tveiten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I bystyret torsdag skulle politikerne ta stilling til opprettelse av privatskoler på Nesheim og Løddesøl. Samtidig la opposisjonen frem et forslag om ny vurdering av videre kommunal drift av de to skolene.

Tveiten sto sammen med opposisjonen om forslaget, som dermed gikk gjennom med 20 mot 19 stemmer. Tveiten brøt således med sine partikollegaer, som stemte imot en ny utredning.

Ordfører Halvorsen sier det som skjedde i bystyret var et dolkestøt og et tillitsbrudd og varsler et etterspill. Tveiten vil bli kalt inn på teppet.

Vil ha klarhet

– Er Tveiten nå en del av opposisjonen i Arendal? Vi må vite hvor vi har han fremover. Det må vi har klarhet i. Han gikk i ledtog med opposisjonen, uten at vi var informert. Gruppeleder Peder Syrdalen vil ta initiativet til et møte. Det vi opplevde i går var brudd på alle regler, sier Halvorsen.

Ordfører Einar Halvorsen frykter at Tveiten vil stemme med opposisjonen når årets viktigste sak skal behandles i desember, budsjettet.

Ifølge Halvorsen visste ikke Høyre-gruppa at Tveiten hadde undertegnet en avtale med Ap, Frp, Sp og SV om at det skal vurderes å ta Løddesøl og Nesheim tilbake som kommunale skoler. Det tilbakeviser Tveiten selv.

– I mars informerte jeg Halvorsen og Syrdalen om at dersom det kommer et forslag om kommunal drift nå kommer jeg til å støtte det, sier Tveiten.

– Alvorlig situasjon

Peder Syrdalen, Høyres gruppeleder i Arendal bystyre, er tilbakeholden med å kommentere saken.

– Det eneste jeg ønsker å si nå er at det er en alvorlig situasjon Knut Tveiten har brakt seg i når han går sammen med opposisjonen.

Knut Tveiten reagerer på at Halvorsen og Syrdalen uttaler om saken seg i mediene.

– Jeg var forberedt på diskusjon og kritikk. Jeg forstår ikke hvorfor de går ut i mediene med dette. Kommer det forslag om videre kommunal drift, så kommer jeg til å støtte det, sier Tveiten.

– Frykter du at du blir ekskludert?

– Nei. Jeg har fått veldig mange hilsener og positive tilbakemeldinger fra Høyrefolk, sier Tveiten.

Tillitsbrudd

Foreldrene ved de to skolene jobber for å etablere privatskoler. Tveiten mener at kommunen vil miste kontrollen over skolene dersom de blir private, og vil heller opprettholde kommunal drift.

– Privatskoler er et sugerør i statskassa. Det er et problem at privatskoler har en tendens til å dukke opp hver gang man skal legge ned en skole, sier Tveiten.

Mens ordføreren kaller Tveitens brudd et tillitsbrudd, trekker Tveiten selv frem at for han handler saken om å stå ved det man har lovet befolkningen tidligere.

– Saken er hva vi har sagt til dem, og hva vi har satt i gang. Vi snakker om store prosesser hvor mange mennesker jobber kveld etter kveld for fortsatt skoledrift, sier Tveiten.

– I Løddesøl fikk vi stoppet en folkeavstemning om overgang til Froland kommune. Hvordan? Vi lovet dem skole, sier Tveiten.

Et omfattende arbeid

Gunn Brekka

FAU-leder ved Nesheim skole Gunn Haga Brekka.

Foto: Svein Sundsdal

FAU-leder ved Nesheim skole Gunn Haga Brekka bekrefter at det har vært jobbet mye med å beholde skoledrift i nærmiljøet.

– Når vi sendte søknaden i vår måtte alt fra læreplaner og budsjett til ordensregler være på plass, sier Brekka.

Hun sier at for dem er det å beholde skolen langt viktigere enn om den er offentlig eller privat.

– Alternativet er altfor dårlig og vil splitte samfunnet her, mener hun.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,43 kr
Dyrest kl. 20 1,54 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %