Hopp til innhold

Se Carlsen spille sjakk så brikkene spruter

Som en del av oppladningen til en sjakkturnering i Aserbajdsjan spiller Magnus Carlsen (23) sjakkpartier det lukter svidd av.

Magnus Carlsen
Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

– Peter Heine og Magnus koser seg og tuller og tøyser litt i Oman nå. De holder jo på med litt mer seriøse ting også, men den siste uka i Oman er det ferie for å være uthvilt og i god form til Aserbajdsjan, sier manager Espen Agdestein om de hektiske hurtigsjakkpartiene.

I videoen over, som er hentet fra Carlsens egen youtube-kanal, kan vi se hvordan han lader opp på ferien i Oman. Blant annet ved å spille moro-partier med trener Peter Heine Nielsen.

I partiene tillater ikke Carlsen seg mer enn 30 sekunder spilletid, og i løpet av et halvminutt skal han utmanøvrere habile sjakkspillere og ikke velte sjakkbrettet i forsøket. For et utrent øye kan det se ut som det går over stokk og stein, men Carlsen og Nielsen har kontroll.

– Det er en treningssak å unngå å velte brikkene, det blir jo en vane for Magnus når man har spilt så mange tusen partier siden han var liten gutt, forklarer manageren.

Lenger ned i saken ser du hvordan det gikk da manager Agdestein fikk utdelt tre minutter i et parti for å slå verdensmesteren, men blir stående ribbet igjen.

Store navn i Aserbajdsjan

Til helgen begynner Vugar Gashimovs minneturnering. Gashimov var en stormester fra Aserbajdsjan som døde i en alder av 27 år i januar. Turneringen har en premie på over 800 000 kroner.

I feltet møter Carlsen italienske Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura fra USA, det russiske talentet Sergej Karjakin og de lokale stjernene Shakhriyar Mamedyarov og Teimour Radjabov.

– Nakamura anser seg selv som å være den store trusselen, og det er ekstra spennende når han og Magnus spiller. Nakamura er nok revansjesugen, da han burde vunnet forrige gang de møttes, kommenterer Espen Agdestein om startfeltet.

-Karjakin spilte veldig godt i kandidatturneringen og så har vi de to fra Azerbadjan som er gode, offensive spillere, avslutter Agdestein som selv forsøkte seg i hurtigsjakk mot Carlsen nylig.

Saken fortsetter under videoen!

– Jeg ergret meg etter partiet, for jeg synes jeg burde vunnet partiet, sier Agdestein.

I videoen ser man at Agdestein havner på defensiven, men holder seg unna sjakk matt mens klokken til Carlsen ubønnhørlig tikker mot null.

– Jeg trenger jo bare å spille et «decent» parti så skal jeg slå ham med den tiden vi får. I dette partiet går tiden hans ut, mens jeg ikke har brikker til å sette ham matt, dermed ender det i remis, forklarer Agdestein.

Han forteller at slike partier er en del av oppladningen til turneringer for Carlsen, men at det er mest for underholdningens skyld.

– Det er for moro skyld, det er viktig for Magnus at han har det gøy. Det er en viktig del av oppladningen, sier Agdestein.

Lørdag begynner turneringen i Shamkir, Aserbajdsjan.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal