Fyrverkerikaos da PEC Zwolle knuste Ajax i cupfinalen

Cupfinalen i Nederland måtte pauses og den gamle keeperkjempen Edwin van der Sar måtte be fansen roe seg, da Ajax gikk på en stjernesmell og tapte 5-1.

Cupfinalen i Nederland mellom PEC Zwolle og AFC Ajax ble stoppet på grunn av bluss som ble kastet på banen.

Her er bildene fra da Ajax-fansen fikk hele cupfinalen i Nederland stoppet med bengalske lys og papirbomber.

Zwolle-keeper

PEC Zwolle-keeper Diederik Boer kunne juble for klubbens første tittel siden stiftelsen i 1910.

Den nederlandske klubben PEC Zwolle gikk rett i angrep fra start mot Ajax, men der skulle de bli møtt med en mur av bluss og fyrverkeri kastet fra Ajax-fansen.

Kampen måtte stoppes to ganger og en halvtime på det meste. Da måtte Edwin van der Sar entre manesjen for å roe gemyttene. Han er tidligere spiller i Ajax og jobber nå i klubben.

– De bringer Ajax i vanry, raste Ajax-trener Frank de Boer etter kampen.

Kampen ble spilt på hjemmebanen til erkefienden Feyenoord, de Kuip, Der har ikke Ajax-fansen hatt tilgang de siste fem årene på grunn av publikumsbråk.

Dette kan være grunnen til det som så ut som en planlagt operasjon fra Ajax-fansen sin side.

Ikke vunnet noe på 104 år

PEC Zwolle, eller Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie Zwolle som er det fulle navnet, ble stiftet i 1910.

Klubben har ikke vunnet noe av betydning i hele sin historie, selv om de nådde cupfinalen i 1928 og 1977.

I kveld feirer klubben fra den lille byen øst for Amsterdam cuptittelen etter en kamp som kommer til å gå inn i historiebøkene.

Zwolle

Feiringen fortsatte i badekaret for PEC Zwolle-spillerne

Herjet med Ajax etter marerittstart

Ajax-spiller Ricardo van Rhijn dundret inn 1-0 etter snaue tre spilte minutter, like etter at fyrverkeriet til Ajax-fansen hadde stoppet spillet første gangen. Deretter skulle det kollapse.

Ryan Thomas og Guyon Fernandez ble Zwolles store helter med to mål hver i første omgang. Til pause var serieleder Ajax rystet og lå under 4-1.

I andre omgang kom de aldri til hektene og Bram van Polen fikk æren av å sette inn det siste målet og fornedrelsen ble total for Ajax som tapte hele 5-1.

• Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

* To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

* Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

* To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

Otfs84t2WGM
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

Leverkusen-jubel mot West Ham
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.