Hopp til innhold

Carlsen tar oppgjør med seg selv: – Må være mer inkluderende

KRAGERØ (NRK.no): Magnus Carlsen vet at lagkameratene kan bli nervøse bare han himler med øynene. Nå tar han et oppgjør med egen lederstil.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tenker under et oppvisningsparti i Kragerø.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Spillerne

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer (t.h.) grubler på en sjakknøtt under oppkjøringen til OL.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg prøver å være positiv. Men det er klart jeg har litt å gå på. Jeg har prøvd å gå i meg selv nå før turneringen for å være en litt mer inkluderende type enn jeg har vært før, avslører Magnus Carlsen overfor NRK.no.

– Hva mener du med det?

– Nei, jeg har ikke alltid hatt fokus på det positive hele tiden. Jeg har litt å gå på i hvordan jeg framstår, sier 23-åringen.

Som mange sjakkspillere har Magnus Carlsen til tider ristet på hodet, himlet med øynene eller stirret på brikkene med morske ansiktsuttrykk etter dårlige trekk.

Men misnøyen har som regel ikke gått utover andre enn ham selv. Nå som han skal spille sjakk-OL, hvor fire nordmenn sitter ved siden av hverandre med hvert sitt parti, blir situasjonen en helt annen.

Å frykte verdensmesterens blikk

– Min største usikkerhet i OL? Å skuffe Magnus, sier landslagsspiller Jon Ludvig Hammer med et skjevt smil.

NRK.no er på treningsleir med sjakklandslaget uka før OL, og Hammer har akkurat sett Magnus Carlsen sleive en fotball ut i skogen under en runde fotballgolf. Verdensmesteren stirrer i bakken og slipper ut et irritert stønn.

Det varer bare i et lite sekund før han smiler og tuller igjen.

Journaliststudent og stormester Hammer, som skal sitte noen få meter fra Carlsen under partiene i Tromsø, vet at den triple verdensmesteren kan analysere en sjakkstilling bare ved å kaste et blikk på brettet.

– Hvordan tror du han reagerer om du gjør et dårlig trekk?

– Jeg tror han kommer til å himle med øynene. Det er det jeg er redd for, sier 24-åringen med et nytt glis.

Carlsen

Lagåden ser ut til å være god blant de norske spillerne i oppkjøringen til OL. Flere av dem sier til NRK.no at det kan bli en fordel mot en del av konkurrentene.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Jeg er ikke vant til å spille på lag

Sjakkhistorien er full av gudebenådede spillere som viser frustrasjon over sine vanlige, dødelige lagkamerater. Garri Kasparov kunne få briljante russiske stormestere til å miste selvtilliten ved å okke seg bak ryggen på dem.

Det er akkurat den Magnus Carlsen ikke vil være. Den som lagkameratene frykter.

Faktisk er det å framstå som en positiv lagkamerat så viktig for Carlsen at trener Peter Heine Nilsen trekker det fram som et av 23-åringens mål i sjakk-OL.

– Man tenker selvfølgelig på rankinglister og så videre også, men for Magnus blir det viktig å være en foregangsmann og føre laget fram, tross sin relativt unge alder, sier den høyreiste dansken til NRK.no.

Dét er imidlertid lettere sagt enn gjort for en spiller som alltid er ett eller flere steg foran medspillerne, noe Carlsen åpenbart er utifra treningsøkten NRK.no fikk være med på i Kragerø.

– Jeg er jo ikke vant til å spille på lag, jeg er vant til å spille for meg selv. Men nå er det sånn på et lag at den beste spilleren må gå foran med et godt eksempel. Det er det jeg prøver å gjøre, sier nordmannen.

Kong Carlsen den barmhjertige

Lagkameratene sier de har merket en forskjell allerede.

– Det har jeg faktisk tenkt på. Han er veldig positiv mot oss andre på laget, sier Leif Erlend Johannessen, juristen som skal spille på Norges fjerdebord.

– Han tenker nok sitt når han ser oss spille treningspartier og sånt, men han har vært veldig flink til å holde det for seg selv – og heller berømme oss når vi gjør noe bra. Når jeg tenker meg om er jeg faktisk veldig positivt overrasket over hvor flink han er til å skryte av oss. Og det hjelper veldig, for det er jo et press når verdensmesteren titter oss over skulderen, sier 34-åringen.

Den endelige testen kommer i OL, hvor de fire lagkameratene på et eller annet tidspunkt er nødt til å gjøre noe feil. Carlsen er trygg på at ingen på laget kommer til å bebreide hverandre.

– Det kommer ikke til å være noen syndebukker på laget vårt. Uansett hvordan det går, sier verdensmesteren til NRK.no.

– Hvis han himler med øynene, er han i hvert fall flink til å ikke vise det, sier Leif Erlend Johannessen lattermildt.

  • PS: Magnus Carlsen ankommer OL-byen Tromsø på torsdag. OL starter på lørdag, og sendes på NRK. Du kan følge hundrevis av samtidige partier på NRK.no.
På lørdag starter sjakk-OL i Tromsø. Skal Norge hevde seg i toppen er de ikke bare avhengig av verdensmester Magnus Carlsen. Norges to sjakkamatører må også levere. Magnus selv er opptatt av lagånden som det viktigste for suksess.

VIDEO: Se TV-reportasje om hvordan Norge bygger lagånd i Kragerø.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal