Hopp til innhold

Syv grunner til at Anand kan vinne

SOTSJI (NRK.no): Ifølge norske eksperter ville det være en katastrofe. Men det er ikke helt utenkelig at Magnus Carlsen taper VM-tittelen.

Vishy Anand

TILBAKE PÅ TRONEN? Vishy Anand måtte gi fra seg VM-tittelen til Magnus Carlsen for et år siden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Magnus kan definitivt tape. Det vil nok være en enorm skuffelse for det norske folk og for den moderne sjakkverden, sier sjakkekspert Atle Grønn.

– For Magnus ville det være en katastrofe, istemmer Leif Erlend Johannessen, stormester og redaktør i Norsk sjakkblad.

Men hvorfor i all verden skulle Magnus Carlsen tape når han knuste Anand for bare et år siden? Her er syv grunner til at det faktisk kan skje.

1) Formutvikling

Magnus Carlsen spilte på et astronomisk nivå så sent som for et halvt år siden, men nå har han hatt to turneringer under pari. Samtidig har Viswanathan Anand spilt mye sterkere i år enn han gjorde i fjor.

– Anand har kommet sterkt tilbake det siste året, og er i en helt annen form enn han var i Chennai. Og vi må kunne si at Magnus har vist noen svakhetstegn, sier Torstein Bae.

2) Anand med ny strategi

I forrige VM-kamp spilte Anand avventende mot Carlsen. Han valgte trygge åpninger som ga relativt jevne partier. Spesielt i de tre-fire første partiene, da Carlsen innrømmet at han var så nervøs at han nesten veltet brikkene, misbrukte Anand en gyllen mulighet til å presse.

– Anand har varslet at han vil velge en mer aggressiv strategi denne gangen, sier Leif Erlend Johannessen.

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i New in Chess, sammenligner Anand med en tennisspiller som bør komme seg fram til nettet og ta initiativet.

– De fleste stormesterne som tror på Anand, tror han har sjansen så lenge han ikke gjør den samme feilen som sist. I forrige kamp nølte han, det har han lært av nå, sier Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i New in Chess.

3) Carlsen for selvsikker?

Magnus Carlsen vant så enkelt forrige gang at han ikke trengte å ta ut sitt beste, noe han fortalte NRK før VM.

– Det kan være en fare for at han blir for trygg på seieren. Magnus er kjent for å være en type som har veldig høy selvtillit. Det kan være at han tar for lett på oppgaven i år, at han tror at Anand ikke kan yte noe særlig motstand, sier Leif Erlend Johannessen.

– Hvis de første partiene ender i remis, kan det være at Magnus blir litt utålmodig. Det kan være at han tar litt for store sjanser, sier han.

4) Åpningsforberedelser

Vishy Anand er kjent for å være en av de spillerne i verden som har mest kunnskap om sjakkåpninger. Og han pusher hjelperne sine hardere enn de fleste. Etter VM i fjor var de så utslitte at de stod og sukket i lobbyen etterpå.

– Jeg tror Anands regime er tøffere enn vårt, sier Jon Ludvig Hammer, som er hovedsekundant for Magnus Carlsen hjemme i Norge.

– Anand er kjent for å være en av de aller beste teoretikerne og er langt dypere forberedt enn det Magnus er. Anand er nok rustet til tennene, og nå gjelder det for Magnus å ikke tråkke rett i disse tingene som han har analysert med supercomputere på forhånd. Selv for Magnus blir det umulig hvis han i realiteten skal spille mot en computer med 3400 i rating, sier Torstein Bae.

5) «Tigeren fra Madras» slipper hjemmebane

I forrige VM var Anand i sin egen hjemby, og spillelokalet rant over av indiske journalister og tilskuere. Det kan ha blitt for mye for veteranen.

– Anand har nok en lettere situasjon nå enn i VM-kampen på hjemmebane. Han var preget av stundens alvor. Nå har han alt å vinne, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

– Det kan godt stemme at Anand ikke følte seg helt komfortabel i fjor. Her i Russland er han i hvert fall veldig i sitt rette element. Russerne vet å sette pris på sjakklegender, sier Dirk Jan ten Geuzendam til NRK.

6) Presset som kan ha snudd

Forrige gang var Magnus Carlsen utfordreren med alt å vinne. Nå er Magnus Carlsen den regjerende mesteren med alt å tape.

– Som verdensmester har du et umulig press, sier Garry Kasparov til NRK.

Samtidig er situasjonen motsatt for Anand. Han var avskrevet av alle da han vant VM-kvaliken, og har gjort et utrolig comeback allerede, uansett hvordan det går i Sotsji.

– Det er psykologisk mye mer behagelig å gå inn i en VM-match når du har alt å vinne, sier Atle Grønn.

7) Takler Carlsen motgang?

Ethvert sjakkparti kan utvikle seg i forskjellige retninger, og en god eller dårlig start kan påvirke den psykologiske kampen.

– Det blir litt som en fotballkamp. Hvis den utvikler seg i Anands retning, blir det mer spennende enn man skulle tro. Da kan han vinne, sier Carlsen-trener Peter Heine Nielsen til NRK.

– Jeg er litt usikker på hvordan Magnus takler motgang. Om han går hardt ut og går på noen tap i starten, er det usikkert hvordan han skal klare å komme tilbake. Carlsen har mye mindre matcherfaring enn Ananad i denne type situasjoner, sier Atle Grønn.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal