Hopp til innhold

– Høydeforbud er «høl i huet»

Skiskytter Emil Hegle Svendsen mener forbudet mot kunstig høydetrening bør oppheves. Nå er et samlet idretts-Norge klar for ny diskusjon rundt det kontroversielle temaet.

Svendsen

– Utlendingene rister bare på hodet når vi sier at kunstig høydetrening er forbudt i Norge, og spør oss om det virkelig er sant. De forstår ikke hvorfor vi ikke får lov, sier Hegle Svendsen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Aambø

– Vi er klar for å ta debatten nå, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Jeg mener temaet bør opp til debatt igjen, sier Hegle Svendsen.

Debatten om trening i høydehus har blusset kraftig opp etter at svømmeren Alexander Dale Oen uttrykte sin frustrasjon over norske utøveres forbud mot å trene i høydehus.

Det australske svømmelandslaget trener nemlig i et revolusjonerende bassengtelt hvor det sprøytes inn tynnere luft. Dette får ikke motstander og VM-vinner Dale Oen lov til å bruke.

– Hvor lenge skal Norge ligge etter, spør Dale Oen i Aftenposten onsdag.

Hva mener du? Bør man revurdere reglene rundt bruk av kunstig høydetrening? Si din mening i kommentarfeltet!

– Utlendingene rister på hodet

Det samme spørsmålet stiller skiskytter Hegle Svendsen.

– Norske utøvere er ganske enige i at forbudet burde oppheves. Vi skjønner ikke hvorfor vi nordmenn skal ha et eget regelverk på høydetrening når vi for eksempel følger de internasjonale antidpingreglene. Det er helt «høl i huet», forteller Hegle Svendsen.

Ifølge OL- og VM-vinneren blir det norske forbudet latterliggjort i utlandet.

– De rister bare på hodet når vi sier at det er forbudt i Norge, og spør oss om det virkelig er sant. De forstår ikke hvorfor vi ikke får lov, sier han.

I Norge ligger det et høydehusanlegg i Trysil. Dette benyttes bare av utenlandske utøvere.

– Det er jo et paradoks, og veldig spesielt, ler Hegle Svendsen.

(bildet fortsetter under artikkelen)

Trysil

Dette er høydehuset utenlandske toppidrettsutøvere bruker når de besøker Trysil.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Aambø: – Må ta debatten nå

Toppidrettssjef Jarle Aambø sier til NRK at norsk idrett er klar til å ta en ny debatt om bruken av høydehus og høydeteknologi.

– Vi er klar for å ta debatten nå. Den har vi for så vidt ventet på, også. Det er en viktig debatt å ta nå, for at Norge skal hevde seg spesielt på utholdenhetssiden.

– Hva mener du personlig - bør Norge igjen tillate bruk av høydehus?

– Først og fremst bør vi ta debatten og finne ut hva idretten vil. Men vi ser at først og fremst reglene må være lik over hele verden. Nå er de ikke det, har vi særnorske regler for bruk av høydehus og det må vi gjøre noe med, sier Aambø, som innrømmer at det ikke er realistisk at resten av verden vil innføre et liknende forbud.

Generalsekretæren tviler på rask avklaring

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, er enig i at saken er moden for ny debatt.

– Det er naturlig at denne typen problemstillinger reises med jevne mellomrom. Dersom en sak skal reises for idrettstinget må den først meldes inn, sier Andersen.

– Men det er lenge til neste idrettsting. Er det mulig å få et ekstraordinært idrettsting for å få en rask avklaring?

– Et ekstraordinært ting vil jo bli innkalt til under ekstraordinære forhold. At høydehussaken skal føre til dette ville overraske meg, sier Andersen.

Generalsekretæren har selv vært landslagstrener i langrenn. Han har også arrangert høydehussamlinger.

– Har du merket noe savn av høydehus etter at forbudet kom?

– Jeg registrerer nå at norsk toppidrett går så det suser også innenfor utholdenhetsidrettene. I tillegg er det fantastisk å trene ute i Guds frie natur, sier Andersen

– Betyr det at du personlig kunne tenke deg å beholde reglene som de er i dag?

– Det betyr at jeg har et forhold til dette som er av en sånn karakter at jeg tar denne debatten når den kommer opp. Videre vil vi ta den i organisasjonen, og jeg i min rolle vil forholde meg til de politiske vedtakene som blir tatt, avslutter generalsekretæren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Inge Andersen

Inge Andersen, generalsekretær i Idrettsforbundet (t.h). Her som landslagstrener for langrennskvinnene i 1999.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

To av tre utøvere ville bruke høydehus

Det er langt i fra første gangen at bruken av høydehus blir debattert. Siden 90-tallet har kunstig høydetrening blitt sammenlignet med andre kontroversielle prestasjonsfremmende metoder.

Diskusjonen nådde toppen da Vebjørn Rodal, mesteren på 800 meter fra 1996 i Atlanta, uttalte at han selv hadde følt seg som en juksemaker om han hadde nyttet høydehus i treningsarbeidet sitt.

For to år siden publiserte Aftenposten en undersøkelse som viste at 2 av 3 toppidrettsutøvere ønsket at høydehus ble lovlig.

Kan ikke tillate seg å trene med mindre kompetanse

Åtte år etter at forbudet ble innført, er Norge fortsatt det eneste landet i verden som ikke tillater dette.

Nå er det tid for ta tilbake teknologien, mener Aambø.

– Vi må bruke de mulighetene og den teknologien vi kan for å få best mulig trening. Vi i Norge kan ikke tillate oss å trene med mindre kompetanse enn det andre gjør, sier toppidrettssjefen.

– Men først må vi ta diskusjonen og det etiske knyttet til denne særnorske regelen, fortsetter Aambø.

– Idretten kan spare masse penger

Skiskytter Hegle Svendsen mener re-innføring av høydehus ikke bare gir norsk idrett de samme premissene som utenlandske utøvere. Det kan også gi økonomiske fordeler.

– Det er ganske dyrt for utøvere og lag å dra på samlinger i utlandet. Jeg tror idretten kunne spart masse penger på dette, så det finnes flere argumenter for at temaet bør tas opp på nytt, sier Svendsen.

– Hvor mye ville du brukt et slikt anlegg?

– Om forbudet oppheves må jeg vurdere å installere et opplegg hjemme. Det var jo mange som gjorde det like før regelen kom. Jeg tror absolutt at flere vil ta slike i bruk igjen, sier Hegle Svendsen.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås og Per Svela hentes av Gjert Ingebrigtsen etter løpet i Huelva

Nordås hentet av Gjert Ingebrigtsen etter seieren: – En trist sak for alle parter

Narve Gilje Nordås sier han kan fortsette trenersamarbeidet med Gjert Ingebrigtsen selv om det har blitt ut tiltale mot treneren. Tirsdag kveld forlot de stadion sammen.

Siste nytt

  • Elverum klar for sluttspillfinale i håndball

    Elverum tok seg videre til finalen i sluttspillet i håndball etter at de vant 41-30 borte mot Arendal tirsdag kveld.

    Elverum møter Kolstad, som slo ut Drammen i sine semifinalekamper med 2-0. Første finalekamp i best av tre spilles mellom de to lagene 22. mai i Trondheim.

  • VG: Bård Finne får to kampers karantene

    Branns Bård Finne må utebli fra klubbens to neste kamper etter at han ble utvist i 0-0-kampen borte mot KFUM Oslo i helgen.

    Det bekrefter Eirik Lindstrøm, leder av NFFs disiplinærutvalg til VG.

    – Dette opplevde vi som en grei sak. Verken mer eller mindre enn to kamper, sier Lindstrøm til avisen.

    Brann-spissen ble sendt i dusjen etter en høy fot mot KFUM-keeper Emil Ødegaard. En VAR-sjekk gjorde at det gule kortet til Finne ble omgjort til rødt. Dermed måtte han ta den tunge veien over fotgjengerfeltet i Ekebergveien og i garderoben etter en snau halvtime.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Ryerson hylles før storkamp: – Som en pitbull

    Komplimentene til Julian Ryerson satt løst da Borussia Dortmund-sjef Edin Terzic og Emre Can møtte pressen foran årets viktigste kamp mot Paris Saint-Germain.

    Onsdag spilles den første mesterligasemifinalen mot det franske storlaget. Den 27 år gamle lyngdølen er eneste gjenværende nordmann på herresiden i Champions League.

    – Han gjør jobben for laget og løser også trange situasjoner godt, sa Terzic.

    – Alle lag trenger en spiller som ham. Han sier ikke så mye og jobber bare hardt. Han er som en pitbull på banen, sa lagkamerat Emre Can. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Sven Hoppe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal