Hopp til innhold

– Splitter norsk idrett nok en gang

Lederen i Tromsø idrettskrets krever at planene om å søke OL i Oslo trekkes tilbake.

Knut Bjørklund

Leder i Tromsø idrettskrets, Knut Bjørklund, vil at idretts-Norge dropper alle planer om et vinter-OL i Oslo.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Børre Rognlien

Børre Rognlien: – Dette er under enhver saklighet, sier han.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Mandag gikk de syv olympiske vinteridrettsforbundene enstemmig inn for å søke OL i Oslo.

Nyheten har fått lederen i Tromsø idrettskrets, Knut Bjørklund, til å se rødt.

– Nord-norsk idrett står samlet, både Finnmark og Troms, om at Idrettsstyret må stoppe prosessen i å søke vinter-OL 2022, sier han til NRK.

Les også: Overrasket over tidlig OL-søknad

– Splitter norsk idrett

I 2008 trakk Idrettsforbundet søknaden om et vinter-OL i Tromsø i 2018 etter en lang og opprivende debatt. Vedtaket vakte harme i Tromsø, og nå reagerer Bjørklund sterkt på at Oslo plutselig er blitt aktuell som søkerby.

– Det som Idrettsstyret i hvert fall har oppnådd så langt, det er å splitte norsk idrett nok en gang.

– Men Rognlien har uttalt at hvis du kritiserer denne prosessen, så kritiserer du norsk vinteridrett, siden det er de sju vintersportsforbundene som har bestemt dette?

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg: - Oslo er eneste alternativ.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

– For å si det sånn, den prosessen som Idrettsstyret har satt i gang nå, den lukter det på lang vei av. En må være både blind og døv for å ikke forstå at de har ønsket Oslo hele tida, sier Bjørklund.

– Det ble innkalt til dialogmøte, men det var ikke mulighet til å diskutere sted i det hele tatt. Det var det kun de sju forbundene som hadde mulighet til, sier han.

Les også: – Treng vi ein ny skøytehall, ein time frå Vikingskipet?

– Har alltid ønsket Oslo

Bjørklund mener Idrettspresident Børre Rognlien alltid har ønsket OL til Oslo.

– Jeg ble ikke overrasket over dette i det hele tatt. Idrettspresident Rognlien har alltid ønsket OL til Oslo. Han var også med og stemte imot Tromsø.

– Vi må også huske på at han har behov for å gi det nye Idrettsstyret legimitet etter et farselignende Idrettsting i mai. Han må gi særforbundene en sak, sier Bjørklund.

– Men hvis politikerene mener at de har et godt grunnlag for å gå videre med en søknad, så vær så god, sier han.

– Særforbundene som har bestemt

Idrettspresident Børre Rognlien tilbakeviser Bjørklunds uttalelser når NRK ringer ham.

– Dette er under enhver saklighet, sier han.

– Hva sier du til Bjørklunds påstander om at du har hatt en personlig agenda om å legge OL til Oslo?

– I den grad jeg har en agenda, har ikke det vært noe tema denne gangen, dette er det særforbundene som har bestemt hver for seg, sier han.

3. november skal styret i Norges idrettsforbund avgjøre om saken skal opp for Idrettstinget. Våren 2012 må i så fall et ekstraordinært idrettsting avgjøre av søknaden skal tas videre.

– Frykter du at denne saken vil føre til en tilsvarende krangel som under behandlingen av Tromsø-OL?

– Nei, det gjør jeg ikke, sier Rognlien.

Heiberg: – Oslo eneste alternativ

IOC-medlem, Gerhard Heiberg sier til NRK at han er litt oppgitt over at det nå brygger opp til en lokaliseringsdebatt om OL i Norge.

– Sist trakk man på skuldrene og ristet på hodet i IOC over Norge. Det var ikke noe heldig. Derfor håper jeg at vi kan unngå det.

Heiberg mener at det kun er Oslo som kan påta seg arrangementet i Norge.

– Med den utviklingen som har vært de siste årene, er Oslo eneste alternativ, sier han til NRK.

Heiberg peker blant annet på at vinterprogrammet er blitt langt større enn det var tidligere.

– I Oslo har man bygget ut en del nye anlegg som passer bra for et vinter-OL, sier han.

Video Forbundene går inn for OL i Oslo

VIDEO: Forbundene går inn for OL i Oslo. Se reportasje.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal