Hopp til innhold

Jeremy (23) er idrettens raskest voksende merkevare

For to uker siden bodde den ukjente basketspilleren Jeremy Lin (23) på sofaen til broren og var på vei ut av NBA. Nå går amerikanerne av hengslene for «Linsanity».

Jeremy Lin

Jeremy Lin har kommet fra det store intet og tatt NBA med storm. Siden gjennombruddet for to uker siden har New York Knicks økt omsetningen av supporterutstyr med 3000 prosent.

Foto: Frank Gunn / Ap

– Utrolig! var det eneste kommentatorene greide å stotre fram da Jeremy Lin gjorde det igjen natt til onsdag.

Den totalt ukjente 23-åringen har blitt årets desiderte basketsnakkis etter en vanvittig rekke kamper for New York Knicks i februar.

Den notoriske benkesliteren fikk sjansen fra start på grunn av skader for 11 dager siden, og siden den gang har han skrevet seg inn i basketballens historiebøker.

Lin scoret 139 poeng på karrierens fem første kamper fra start - mer enn både Michael Jordan, Shaquille O'Neal, LeBron James og alle andre NBA-spillere siden 1974 - og natt til torsdag ble det hele kronet med den syvende seieren på rad for Knicks.

– Dette er et fenomen vi aldri har sett maken til, sier NBA-sjef David Stern til USA Today.

Økte med 3000 prosent!

Den kristne amerikaneren med kinesiske og taiwanske aner har plutselig blitt en gullgruve for New York Knicks. Ikke bare har den falmende gigantklubben vunnet syv strake kamper - i tillegg håver de inn dollar.

Trafikken på klubbens nettbutikk har økt med vanvittige 3000 prosent, og Jeremy Lin-trøyer går som varmt hvetebrød over hele landet, ifølge USA Today.

– Draktene flyr av hyllene. Vi greier nesten ikke å holde tritt med etterspørselen, sier Mike Bair, president i selskapet som eier New York Knicks.

Obama følger med

Selskapet som eier klubben har økt sin verdi på med hele 9,2 prosent de siste dagene, og er nå på sitt høyeste nivå siden det ble børsnotert. Kanskje ikke så rart når seertallene for Knicks-kamper har økt med 70 prosent på bare 11 dager.

– Hvis du liker sport, må du elske det Jeremy Lin driver med om dagen, skrev NBA-stjerne Steve Nash på Twitter etter én av kampene.

Til og med president Barack Obama har bitt seg merke i Jeremy Lin.

– Det er rett og slett en fantastisk historie, og det sa presidenten senest i dag morges, uttalte talsmann Jay Carney på torsdag ifølge AP.

– Wow, presidenten. Det blir ikke større enn det, er reaksjonen fra Lin selv.

Linsanity

Fans og mediefolk har fråtset i Lin-ordspill de siste dagene. «Linsanity» er begrepet som har festet seg.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Verdt 80 millioner allerede

På mandag, allerede før «Linsanity» nådde sitt foreløpige klimaks med en avgjørende trepoenger i siste sekund mot Toronto Raptors, anslo Forbes at Lin er idrettsverdenens raskest voksende merkevare.

Knicks Raptors Basketball Jeremy Lin

Jeremy Lin er Harvard-elev, beskjeden og dypt religiøs, noe som slår an i USA. Her peker han mot himmelen etter han scoret den avgjørende trepoengeren i siste sekund mot Toronto Raptors.

Foto: Frank Gunn / Ap

Det anerkjente magasinet anslår at hans markedsverdi allerede er på rundt 80 millioner kroner, noe som gjør ham til idrettsverdenens sjette største personlige merkevare.

Ikke så verst for en spiller som inntil for to uker siden bodde på sofaen til broren sin og var i ferd med å bli vraket fra sitt tredje NBA-lag på et halvt år.

Fikk ikke idrettsstipend

Den voldsomme suksessen kommer nemlig fra det store intet.

Lin fikk aldri noe idrettsstipend hos et universitet. Han fikk heller ikke sjansen i noen av de mest prestisjefylte universitsligaene.

I stedet endte han på Harvard, hvor han tok en økonomigrad. Allerede da virket det opplagt at Lin ikke skulle ende på parketten.

Harvard er kjent for mye, men ikke basketball.

Faktisk har universitetet, som spiller i den lite prestisjefulle Ivy League, fått fram dobbelt så mange amerikanske presidenter (åtte) som NBA-spillere (fire).

Lå an til en kort NBA-karriere

Ingen NBA-lag valgte Lin i spillerdraften. Ballfordeleren med den ordinære fysikken kom seg inn i ligaen likevel, men ble vraket av både Golden State Warriors og Houston Rockets i sommer.

Så kom New York Knicks på banen, men inntil for to uker siden var også de i ferd med å kvitte seg med Jeremy Lin. Det har lagledelsen innrømmet.

Kvelden før «Linsanity» startet, sov Lin på sofaen til en lagkamerat. Vanligvis bodde han på sofaen til broren Josh. Han visste ikke om han hadde noen garantert inntekt i fremtiden.

– Det er helt vilt

Kobe Bryant og Jeremy Lin

Superstjernen Kobe Bryant visste ikke hvem Jeremy Lin var før de møttes forrige uke. Så scoret Lin 38 poeng mot Bryant og co.

Foto: Chris Chambers / Afp

Så ble alt snudd på hodet. I de siste kampene har Jeremy Lin scoret i snitt nesten 27 poeng og 9 målgivende pasninger, noe som plasserer ham i den ypperste basketeliten.

Før kampen mot Los Angeles Lakers måtte NBA-superstjernen over alle, Kobe Bryant, innrømme at han knapt visste hvem Lin var.

Noen timer senere hadde han full oversikt. Da hadde Lin scoret 38 poeng og slått Lakers nesten på egenhånd.

– Jeg har ikke sett sånn stemning i Madison Square Garden på veldig, veldig lenge, sier basketlegenden Magic Johnson til AP.

Lin gir mesteparten av æren til Gud og til lagkameratene - når han i det hele tatt kommer til orde. Etter onsdagens kamp ble seiersintervjuet hans overdøvet av publikum i sagnomsuste Madison Square Garden. Tusenvis viste at de ville ha ham ham kåret til årets mest verdifulle spiller ved å rope «MVP! MVP! MVP!».

– Det er vilt. Det er helt vilt, konstaterte en leende og rødmende 23-åring.

Multikulturell mann

Jeremy Lin

Taiwanske aviser har vært spekket med Lin-stoff de siste dagene.

Foto: SAM YEH / Afp

Nå omfavnes Lin av millionbefolkningene i tre land: USA (hvor han vokste opp), Kina (hvor bestemoren kommer fra) og ikke minst Taiwan (hvor foreldrene hans vokste opp).

Google har registrert en 650 prosents økning i søk på New York Knicks, og halvparten kommer fra Taiwan.

– Jeremy Lin regner seg kanskje ikke som taiwaner, og suksessen hans har ingenting med Taiwan å gjøre, men taiwanerne ser på ham som en av sine egne. Han har tatt verden med storm, sier statsviter Liu Bi-rong ved Soochow-universitet i Taipei til NBA.com.

Flytter til luksusleilighet

Denne sesongen mottar Lin minimumslønna i NBA, rundt 4,5 millioner kroner. Han har bare én skikkelig sponsoravtale, en forholdsvis liten skoavtale med Nike.

Det spørs om ikke basketfenomenet kommer til å tjene langt mer de neste årene. Og da kan til og med brorens sofa byttes ut med en hipp leilighet i Trump Tower.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal