Hopp til innhold

– Financial Fair Play stopper oss

Etter en kjøpefest over flere år innrømmer Paris Saint-Germain at UEFAs Financial Fair Play-regler kan sette en stopper for flere storkjøp.

laurent blanc

Laurent Blanc innrømmer at Financial Fair Play-regelen forhindrer PSG fra å hente Angel Di Maria.

Foto: RONNY HARTMANN / Afp

David Luiz feirer etter målet mot Columbia

David Luiz er den eneste spilleren PSG har kjøpt i sommer.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Siden Qatar Sports Investments kjøpte opp Paris Saint-Germain (PSG) i 2011 har klubben brukt uvirkelige summer på nye spillere. Med president Nasser Al-Khelaifi i spissen har de kjøpt verdensstjerner som Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva og Edinson Cavani.

Frem til årets sesong har den rike franske klubben brukt omtrent 3,2 milliarder på spillerkjøp - et gjennomsnitt på over én milliard hver sesong. Nå kan det derimot være slutt på den store kjøpefesten, som følge av UEFAs FInancial Fair Play-regler (FFP).

  • Les Financial Fair Play-reglene i egen faktaboks

I sommerens overgangsvindu har de bare kjøpt David Luiz, riktignok til den nette sum av 450 millioner kroner, men det er småpenger sammenlignet med hva de tidligere har brukt.

Dette er det overgangsvinduet klubben har brukt minst penger siden overtakelsen i 2011.

– Financial Fair Play stopper oss

I et intervju med den franske avisen L'Equipe innrømmer lagets manager, Laurent Blanc, at UEFAs regler hindrer de fra å hente Real Madrids Angel Di Maria.

– PSG kan ikke gi Di Maria det han vil ha som følge av Financial Fair Play-reglene. Dette er et vanskelig problem, det har presidenten forklart til meg, sier Blanc.

I mai ble klubben bøtelagt av UEFA, og nå kan det se ut til at klubben har latt seg skremme og ikke tør å tøye regelverket ytterligere.

Di Maria har gitt beskjed til Real Madrid-manager Carlo Ancelotti at han vil vekk fra klubben, og i tillegg til PSG skal Manchester United være interessert.

Fransk fotball kjent for å ta de store

Flere har vært kritiske til om Financial Fair Play fungerer som det skal. Noen mener at de store klubbene vil finne smutthull i regelverket, og at bøtene de får om de bryter det, er minimale sammenlignet med hva de kjøper spillere for.

Professor i økonomi og ledelse ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, er av en annen oppfattning. Han har forsket mye på fotball og tror UEFAs regelverk er i ferd med å vise sin effekt.

– Min versjon er at det vil ha en virkning og at de store klubbene har forstått at dette er noe de må foholde seg til, sier han.

PSG spiller i den øverste divisjonen i Frankrike, og franskmennene var blant de første som innførte en streng lisensiering i europeisk fotball.

Selv om Marseille vant mesterligaen i 1993, var ikke det franske fotballforbundet nådige mot klubben, og kastet de nedover i ligasystemet som følge av økonomiske uregelmessigheter.

– I Frankrike har man en kultur for å lisensiere og ta de store. Man skal ikke undervurdere at på toppen av UEFA sitter det fransk kultur, med president Michel Platini i spissen, forteller Gammelsæter

– Målet er at alle skal kunne leve innenfor et regelverk, uten for mye penger fra gavmilde sjeiker som vil markedsføre seg i Europa, legger han til.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal