Hopp til innhold

Nå vil «Bjørgen-kopien» kopiere Bjørgen

Ingvild Flugstad Østberg tar bare en kikk på Marit Bjørgen hvis hun lurer på om hun selv kan bli verdens beste skiløper. Duoen er døpt «team stutt og butt» på grunn av alle likhetene.

OS SOTJI 2014 WEB_SPORT

Litt stutte og butte er de visst, ifølge seg selv. Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg ser seg selv i hverandre, og Bjørgen mener lagvenninnen er en potensiell arvtaker til langrennstronen. Her jubler de for gull på sprintstafetten i OL.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Først av alt. Hva er «team stutt og butt»?

– Det er meg og Marit. Det startet da vi gikk teamsprinten i OL sammen, da ble det snakk om at vi er ganske like i kroppsfasongen. Vi har begge lang rygg og «stutte og butte» bein. Vi diskuterte en del på laget, og kom frem til at de fleste er ulike, bortsett fra meg og Marit. Og så ble det en slags greie, forteller Ingvild Flugstad Østberg.

ingvild

Ingvild Flugstad Østberg er allerede en av verdens beste sprintere, og vil bli en av verdens beste allroundløpere på sikt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

«Team stutt og butt» er blitt gjenstand for en del humor blant langrennsdamene, men for Østberg er det også motivasjon til noe mer seriøst - nemlig det overordnede målet om å bli en av verdens beste allroundløpere.

I Bjørgens fotspor

Østberg har for lengst bevist at hun er i verdenstoppen i sprint, blant annet etter sølv på OL-sprinten og gull på sprintstafetten sammen med Bjørgen.

På distanserenn har 23-åringen derimot fortsatt til gode å prestere helt i toppen på seniornivå.

Da motiverer det å se tilbake på Marit Bjørgens karriereutvikling. I tillegg til de fysiske likhetene, startet også den 10 år eldre lagvenninnen karrieren med å være best i sprint.

Under VM i 2003 vant Bjørgen sitt første VM-gull, og det var i sprint. Resten av historien kjenner nok de fleste.

Bjørgen overtok sakte, men sikkert så å si hele herredømmet på kvinnesiden i langrenn. Det klarte hun ved trene målrettet for å få sin raske, muskuløse kropp til å bli stadig seigere og mer utholden.

Omtrent akkurat det samme prøver Østberg å gjøre nå.

– Alle likhetene gjør at jeg tenker at det bør være mulig for meg å klare det samme, fastslår Østberg.

Bjørgen ung

Marit Bjørgen startet i likhet med Østberg karrieren med å være best i sprint. Her er hun fotografert etter å ha tatt gull på VM-sprinten i 2003.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Derfor har hun bedt om å få vite hvordan Bjørgen trente da hun var på samme alder.

– Jeg har tenkt i flere år at det Marit har gjort bør kunne fungere for meg også. Jeg gjør ting på min egen måte i tillegg, men hører mye med henne hvordan hun har trent, sier Østberg.

– Marit har vært forbildet mitt lenge, mye fordi jeg har sett disse likhetene. Jeg håper jeg kan dra nytte av hennes erfaringer, legger hun til.

– Må være tålmodig

Bjørgen deler villig ut tips til Østberg, som hun ser på som en mulig arvtager til langrennstronen.

– Jeg har sagt til Ingvild at hun bare må være tålmodig og gjøre jobben som trengs. Når man har en mer muskuløs, rask kropp trenger man litt mer tid på å gjøre den utholdende nok. Jeg har erfart at man kan klare det, forteller hun.

– Hvilke likheter mellom deg og Ingvild ser du?

– Vi er helt klart like på mange områder, både som personer og det fysiske. Hun er en sterk og rask jente, som har hevdet seg i sprint i starten av karrieren, men så ser vi at hun bare tar flere og flere steg også på distanse. Det minner om meg, medgir Bjørgen.

For Østberg er det åpenbart en stor fordel å ha verdens beste skiløper på laget, og dermed kunne ha henne som læremester i det daglige.

– Hun er en fantastisk person, både som menneske og utøver. Jeg kan spørre og lære av henne. Ingen spørsmål er dumme, og hun er også interessert i å lære av oss yngre, sier hun.

Østberg har for øvrig allerede et lite «forsprang» på Bjørgen. Gjøvik-løperen er nemlig tidenes mestvinnende løper på juniornivå, med syv gull og tre sølvmedaljer fra forskjellige juniorverdensmesterskap. De medaljene vant hun vel å merke både på korte og lengre distanser.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal