Hopp til innhold
Kommentar

«Frykten for å drite seg ut er den største prøvelsen»

KOMMENTAR: Til deg som skal spille for Norge mot Danmark i kveld. Nå kreves det at du stikker deg frem.

Privatlandskamp fotball kvinner: Norge-Sveits (2-1)

MÅ VINNE: Norge må vinne med minst tre mål mot Danmark i kveld for å gå videre til kvartfinalen i fotball-EM.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Du får sikkert høre fra alle kanter at du ikke har noe å tape i kampen mot Danmark i kveld, hvor dere er nødt til å vinne med minst tre mål for å gå videre i EM.

Etter to svake matcher har du alt å vinne. Bare slå deg løs. Du er privilegert! Husk hvor mange som ønsker å være i dine sko.

Dette er helt sant - når det sees utenfra eller etterpå. Men innenfra, sett fra din posisjon, er risikoen tvert i mot svimlende.

Det kan jo gå til helvete, slik det har gjort i de to foregående kampene. Du kan jo tape deg selv og laget rundt. Bli overlatt til en ensom tilstand av tunnelsyn, skjelvende bein og forsinkede inntrykk.

Da jeg så deg på gresset etter Belgia-kampen, kjente jeg fysisk minnet av at dommeren blåste av en kamp vi hadde mistet fullstendig kontroll på - og hvor jeg hadde prestert langt under forventning.

Skammen som hugger i mellomgulvet

Man prater ofte om skuffelse ved slike tap. Men det er vel mer en slags skam? En sånn en som hugger til i mellomgulvet når kampbildene dukker opp igjen i hodet. Som om du er tatt på fersken i å ha gjort noe forferdelig galt eller ekkelt.

Jeg sa alltid at jeg ikke leste børspoeng eller kritikk etter kamp, at jeg uansett ikke brydde meg om hva en tilfeldig skribent mener om 11+ spillere. Men jeg brydde meg.

klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness innrømmer at hun som aktiv var langt mer opptatt av kritikken utenfra enn hva hun ga uttrykk for. Hun spilte for Norge i flere år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En gang var jeg den eneste som fikk 2 på børsen etter en viktig landskamp vi hadde tapt. Å bli rangert som den svakeste, at det i en eller annen notatblokk sto mitt navn bak dårligstkolonn, var mye mer hemmende enn det var aksept for i meg selv eller miljøet.

Idrettsutøvere skal ikke bry seg om kritikk. De skal være påskrudd. Takknemlig for oppmerksomhet, for at folk engasjerer seg. Men slik tingene ideelt sett skal være, slik er de ofte(st) ikke egentlig.

De siste dagene har jeg tenkt mye på den store forskjellen mellom å være til stede i et mesterskap som henholdsvis utøver og presseperson. Som presseperson kan jeg konkludere med at spillerne ikke vil like mye som motstanderen, at de er for uengasjerte, at ingen går «foran i krigen».

Ordene fra Elaine

Det er egentlig underlig, for når jeg sjekker med spilleren i meg selv, faller slike konklusjoner på egen urimelighet. Men for oss knotteløse ligner lammelsen man som spiller risikerer å bli overmannet av til forveksling på manglende vilje.

Det er dette som er din reelle prøvelse under mandagens kamp mot Danmark. Å ikke la deg hemme av det uunngåelige og menneskelige håpet om å i hvert fall ikke være den som driter seg ut aller mest.

Du skal rope etter ballen når beina og blikket skjelver, du skal forsere fremover selv om du er tett markert av frykten for gjentakelse.

Nå kreves det at du stikker deg frem, selv under risiko for at tribunen, pressen, trenerne eller (verst) lagvenninnene rister resignert på hodene sine.

Det er mye å be om, og kun svært sjelden vil man klare det. Men vit at gevinsten er ikke kun sportslig her og nå. Senere, når skoene er plassert på hyllen og tiden har dratt detaljene ut i de store linjer, da er det nettopp de få øyeblikkene hvor du turte til tross for dalende tillit fra deg selv eller andre, som står frem som de mest betydningsfulle.

Når jeg står overfor fallhøyder som gjør meg svimmel, maner jeg ofte frem bildet av brasilianske Elaine. Jeg spilte sammen med henne under min tid i den svenske klubben Umeå. Elaine vokste opp med å måtte (bokstavelig talt) slåss for å få lov til å spille fotball slik som guttene i gaten.

Kolbotns fotballjenter i kamp. Her mot Umeå.

Brasilianske Elaine er fortsatt en inspirasjonskilde for Lise Klaveness når hun møter motgang. På dette bildet er Elaine i gang med et dribleraid mot norske Kolbotn i en UEFA cup-kamp for ti år siden.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Til tross for, eller kanskje på grunn av, at hun hadde opplevd så mye motstand mot drømmen om å bli profesjonell fotballspiller, var Elaine så glad når hun skulle spille kamp at hun alltid danset hele veien fra garderoben til banen.

Før debutkampen min sa Elaine noe til meg som forandret livet mitt. Dette var noe jeg skulle ønske jeg hadde tenkt og sagt oftere til andre.

«Hvis du mister ballen, ikke vær redd. Jeg skal vinne den tilbake for deg med en gang.»

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal