Hopp til innhold

Svindal om fjoråret: - Jeg var nok for naiv

Aksel Lund Svindal klatret opp på verdenscuppallen syv ganger i fjor. Likevel var han langt fra fornøyd.

Video V-cup alpint utfor menn

VIDEO: Se Aksel Lund Svindal i utforen fra Lake Louise i nett-tv fra kl 19.20 lørdag.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal under storslalåm-rennet i Sølden i oktober.

Foto: Lundahl, Pontus / SCANPIX

- Jeg var veldig opptatt av å bli bedre på de tingene jeg var dårlig på. Dermed glemte jeg å fokusere på det jeg allerede var god på. Jeg var nok litt for naiv, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

Verdenscupsirkuset "tyvstartet" med storslalåm i østerrikske Sölden allerede i oktober, og helgens utfor og super-G i amerikanske Lake Louise markerer starten på den intensive delen av sesongen der det er renn praktisk talt hver uke.

Lund Svindal har allerede vært i USA i to uker og trent og skal være så godt forberedt som mulig.

Slet på nye ski

I fjor fikk nemlig Svindal en pangstart nettopp i disse løypene. Lørdagen kjørte han et av sine livs beste utforrenn og ble nummer to, mens han i super-G-rennet dagen etter sviktet totalt og ble nummer 29.

Etter det mislykkede rennet klarte han ikke å sette fingeren på hva som gikk galt, men la en del av skylden på at han ikke hadde klart å tilpasse det nye utstyret i fartsdisiplinene godt nok etter at han byttet skimerke.

Nå mener imidlertid Svindal at han er mye bedre forberedt enn han var i fjor. Derfor mener han også alt ligger til rette for en sesong med betydelig mindre svigninger i resultatene.

- Mye av det som skjedde i fjor hang sammen med utstyret. Jeg fant ut mer og mer utover sesongen.

- I år har jeg fått trent mer før sesongen, og jeg har også fått testet mer utstyr, sier Svindal.

Testet 50 skipar

I sesongoppkjøringen i år tok derfor Svindal med seg rundt 50 par ski til New Zealand for å gjøre tester. Det var en møysommelig jobb.

- En ting er skiene, men det er alle innstillingene i tillegg. Det handler om hvilke vinkler du har på kantene og hvilke vinkler du har på støvlene. Og hvordan står du på helen i forhold til tærne.

- Og her snakker vi millimetre?

- Ja, det er millimetre. Og på kantene er det kanskje snakk om null komma... På trening utgjør det kanskje noen tideler. Men så er det konkurranse, og løypa er dobbelt så lang. Da er du plutselig ett sekund bak, sier Svindal

– Flere i toppen

Og nettopp dette sekundet ble ofte skjebnesvangert for Svindal sist sesong. Nordmannen ble til slutt nummer fire i verdenscupen sammenlagt, men var langt unna vinner Ivica Kostelic.

Svindal mener å se en klar tendens til at det er flere som kan kjempe i toppen nå enn det var for bare noen få år siden. Det er flere nasjoner som satser tungt, og flere skifabrikanter som tilbyr utstyr det er mulig å vinne med.

I sum mener nordmannen derfor at småfeil eller utstyr som ikke fungerer 100 prosent gjør at han på en middels dag faller som en stein på resultatlisten slik sporten har utviklet seg.

- Jeg kjørte nok ikke like bra i utfor i fjor som jeg har gjort tidligere. Men i stedet for å bli nummer åtte eller ti på en dårlig dag, så ble jeg plutselig nummer 28. Utstyret hadde nok en del av skylden, men det var også andre ting, sier han.

Selv mener han at storslalåmformen var bra gjennom store deler av fjoråret, og mener de aller største utslagene for hans del kom i fartsdisiplinene. I hans analyser er en av faktorene at han var så opptatt av å forbedre sine svakheter som skikjører, at han ikke klarte å vedlikeholde og videreutvikle det han allerede var god på.

- I storslalåm har jeg tidligere vært bra på mine spesialforhold, og så har jeg ikke vært i nærheten når det har vært isete. I fjor var jeg topp fem uansett hvilke forhold det var. Så det jeg fikk der, det mistet jeg i utfor og super-G, sier Svindal.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal