Hopp til innhold

Bøygard: – Nå håper jeg russerne snart tar til vettet

Anders Besseberg (68) ble fredag gjenvalgt som president i det internasjonale skiskytterforbundet etter lederstrid med kontroversielle Alexander Tikhonov.

Anders Besseberg

Anders Besseberg er gjenvalgt som president i IBU.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alexander Tikhonov

Alexander Tikhonov måtte gi tapt for Besseberg.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det har vært en hard lederstrid i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) mellom Besseberg og russiske Alexander Tikhonov, som regnes som en svært kontroversiell skikkelse i miljøet.

Tikhonov har tidligere blitt beskyldt for å beskytte dopingtatte utøvere, og har i tillegg blitt arrestert etter mistanke om deltakelse i planleggingen av et attentat mot en russisk guvernør.

Han ble løslatt etter én måned.

Ville hindre Tikhonov

Anders Besseberg har derfor uttalt at han stilte til gjenvalg for å hindre at Tikhonov ble valgt til president i IBU. De har tidligere stilt mot hverandre i flere valg.

– Jeg må si at jeg setter pris på å få fortsette. Jeg var jo i utgangspunket innstilt på ikke å fortsette, for selv om jeg ikke føler meg gammel, så vet jeg når jeg er født, sier pensjonisten Besseberg til NRK.no.

Han forteller at styret anmodet ham sterkt til å stille som kandidat, og Besseberg ombestemte seg først samme dag som fristen gikk ut.

Han legger ikke skjul på at motkandidaten Tikhonov var én av årsakene.

– Det hadde innvirkning. Hvis det hadde vært klare, gode kandidater, som hadde vært naturlige etterfølgere, ville jeg ikke stilt.

Tore Bøygard

President i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Hva er det du misliker med Tikhonovs lederstil?

– Han var en av verdens beste skiskyttere i sin tid, så han har en solid bakgrunn som utøver. Men han har ingen erfaring i å lede en så stor organisasjon som IBU er i dag, sier Besseberg.

Støttet dopingtatte utøvere

Også de norske skiskytterne fryktet at russerne skulle komme til makten i det internasjonale forbundet.

– Tikhonov er en kontroversiell type, man hører jo om ting som foregår rundt ham, og ikke alt er like bra. Demokratiet i IBU blir kanskje ikke like godt ivaretatt med han som president, så jeg håper at folk har vett til å se det, sa Emil Hegle Svendsen til NRK.

– Man støtter jo ikke folk som beskytter dopingtatte utøvere, men det er jo én sak. Hvis det er en generell holdning han har, så er ikke det bra, men det er vanskelig å dømme folk for én sånn episode, har Ole Einar Bjørndalen sagt til NRK.

Besseberg stakk imidlertid av med flest stemmer under avstemningen (33), som foregikk på IBU-kongressen i St. Wolfgang i Østerrike. Motstanderen Tikhonov endte opp med kun 11 av stemmene. Kanadieren James Carrabre fikk seks stemmer.

Glad for at fornuften seiret

Besseberg har ledet det internasjonale skiskytterforbundet i 22 år, og president i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygard, er svært fornøyd med valget.

– Dette er vi svært fornøyde med. Vi er glade for at fornuften til slutt seiret, sier han til NRK.

– Ikke bare for norsk, men også for internasjonal skiskyting, var det helt riktig at Anders ble valgt igjen. Tikhonov hadde rasert internasjonal skiskyting hvis han hadde kommet i den posisjonen. Nå håper jeg russerne snart kommer til vettet og får parkert den fyren en eller annen plass, sier han.

– Hans håndtering av dopingsaker og økonomi kan man ikke ha i styret.

Siste nytt

  • Femdobbelt mester advarer mot premiepenger i OL

    Storbritannias rolegende Steve Redgrave (62) liker dårlig at friidretten skal belønne alle sine gullvinnere i Paris-OL med 50.000 dollar.

    – Det gir en «oss mot dem»-situasjon. Jeg er imot det, sier Redgrave til BBC.

    Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) gikk forrige måned ut med nyheten om prispenger. Ingen grener har tidligere gjort tilsvarende i OL-historien.

    Skulle det bli gull til Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, vil begge motta snaut 555.000 kroner. I alt skal det kåres 48 friidrettsvinnere i Paris-lekene.

    – Alle disse er kapable til å tjene betydelig med penger før og etter Paris, så her gir man penger til folk som allerede har det, mener Redgrave. (NTB)

    2Jca4zXpmm8
    Foto: Reuters
  • Medvedev inn på profiltung skadeliste før Roland-Garros

    Flere store tennisstjerner trøbler med skade før prestisjetunge Roland-Garros i slutten av mai. Russiske Daniil Medvedev er usikker på omfanget av egen skade.

    Verdensfireren måtte kaste inn håndkleet etter det første settet i torsdagens kvartfinale i Madrid Open. En trøblete hofte satte en stopper for russeren.

    – Jeg klarte ikke å sprinte, og jeg er litt usikker på om det var på grunn av krampe eller en strekk. Jeg spurte fysioen min om det var fare for å gjøre det noe verre. Han sa at det kunne bli verre om det er en strekk, men ikke om det bare er krampe, sa Medvedev etter kampen.

    I tillegg til Medvedev valgte også verdenstoer Jannik Sinner å trekke seg fra Madrid Open. Carlos Alcaraz returnerte nylig til tennisbanen etter å ha slitt med en skade i høyrearmen. Det er også knyttet usikkerhet til Novak Djokovic, som siden semifinaletapet mot Casper Ruud i Monte-Carlo Masters i midten av april ikke har vært i aksjon.

    Gruskongen Rafael Nadal fortsetter på sin side å jobbe tålmodig mot toppformen etter å ha trøblet stort med ulike skader de siste to årene. (NTB)

    CJGi5d073OI
    Foto: AP
  • Tottenham-sjefen tar selvkritikk etter nytt tap

    Et formsvakt Tottenham-mannskap sakker akterut i kampen om mesterligafotball til høsten. Etter torsdagens 0-2-tap mot Chelsea tok Ange Postecoglou selvkritikk.

    – Det var ikke en særlig god kveld. Vi hadde ikke den innstillingen som jeg forventer at vi har, og det er noe jeg må ta ansvar for. Til sjuende og sist er det jeg som forbereder spillerne, så jeg er nødt til å gå en runde med meg selv og se hvordan jeg kan gjøre ting annerledes, sa Postecoglou på pressekonferansen etter oppgjøret. (NTB)

    QoMoMLAPUWU
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal