Hopp til innhold

Andersen er ferdig i NIF – ble bedt om å gå

Etter lang tids turbulens har generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, i dag fratrådt stillingen sin.

Styret i idrettsforbundet ba Inge Andersen om å trekke seg

GÅR AV: Generalsekretær Inge Andersen svarer på hvorfor han måtte gå av.

Styret i NIF er blitt enige med Andersen om at han fratrer sin stilling, skriver de i en pressemelding. Der skriver de at tiden er inne for å teste nye krefter.

– Idrettstyret har valgt å se inn i fremtiden. 13 år som generalsekretær er lenge. De vurderer det slik at de ønsker å slippe nye krefter til, sier Andersen til NRK.

– Hva slags begrunnelse fikk du for at du ikke kunne fortsette i stillingen?

– Dette har vært en dialog, jeg vil også presisere at det har vært en fin dialog med idrettsstyret. Dette er en helhetsvurdering som gjør at vi er blitt enige om at min tid er omme som generalsekretær, svarer Andersen.

Assisterende generalsekretær, Øystein Dale, tar over stillingen inntil videre.

Les også: Kulturministeren håper på mer åpenhet fra Andersens etterfølger

Ekstraordinært styremøte

Dette skjer etter at idrettsstyret i forrige uke kalte inn til et ekstraordinært styremøte som varte i hele syv timer. NRK erfarte at Andersens stilling var tema også der, men styret var splittet.

Gjennom helgen har det vært flere nye møter. Da ble Andersen anmodet om å gå, og bestemte seg til slutt for å gjøre det.

Etter det NRK kjenner til har diskusjonene internt pågått i en måneds tid.

Din lederstil er blitt pekt på som en årsak. Hva er det med den som gjør at du må gå?

– Nå er det sånn at når du er leder for Norges største folkebevegelse, med 2,2 millioner medlemmer, så vil du få mye ris og ros.

Medarbeidere som presidentskapet har snakket med har pekt på lederstilen din.

– Jeg er ansvarlig for godt over 300 ansatte i norsk idrett. At noen medarbeidere kan ha kritiske anmerkninger til min stil over så lang tid, det må jeg respektere, sier Andersen.

Les også: Andersens konfliktfylte epoke

Inge Andersen går av som Generalsekretær

Se NRKs nettsending om Inge Andersens avgang.

To millioner i etterlønn

Andersens avgang utløser en sluttavtale slik at han får med seg en etterlønn i inntil ett år. Han fratrer allerede 31. mars, førstkommende fredag.

Summen på sluttavtalen er to millioner kroner.

– Jeg forstår at to millioner er veldig mye penger, men dette ble regulert i en avtale som jeg inngikk allerede i 2004 da jeg ble generalsek, sier Andersen til NRK.

Presidenten i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt, bruker ordet «totalvurdering» når han forklarer hvorfor et enstemmig styre stilte seg bak at Andersen trekker seg som generalsekretær.

– Dette er en totalvurdering som vi har gjort. 13 år som generalsekretær er langt tid, og etter en totalvurdering har idrettsstyret konkludert med at vi går videre, sier han til NRK.

Tvedt ønsker ikke å gå inn på detaljer, og sier det ikke er noen konkrete hendelser som er bakgrunn for at Andersen fratrer.

Tom Tvedt

IKKE KONKRETE ÅRSAKER: Idrettspresident Tom Tvedt vil ikke peke på konkrete årsaker til at Inge Andersen nå må gå, men sier det er et resultat av en totalvurdering.

Foto: Alem Sebic / NRK

– Nei, det er det ikke. Det som er viktig å si er at vi skal utvikle norsk idrett. Vi er glade vi har hatt Inge, men nå går vi videre for å rette fokuset fremover, sier han.

Er det noe med lederstilen som er årsaken?

– Nei, det er det ikke. Men det er klart igjen at vi må bringe idretten fremover. Vi skilles som venner, og så er det opp til oss og idrettsstyret, sammen med Idretts-Norge, å utvikle oss fremover.

Les også: Åpenhetsopprøret mot NIF splitter kretsene

Turbulent periode

Andersen har sittet i stillingen i 13 år. Han har vært med på utallige opp- og nedturer i norsk idrett, men den siste tiden har vært preget av turbulens.

Et begrep som går igjen fra flere kilder er ordet slitasje. Slitasje både over tid og over de mange vanskelige sakene som har vært på dagsordenen.

NIF har hatt flere kritiske saker å håndtere, blant annet åpenhetsdebatten og flere saker knyttet til økonomi. NIF har fått kritikk blant annet for å ikke gå ut med reiseregningene fra Sotsji-OL, til tross for oppmodinger.

Styret fikk også sterk kritikk for å ha brukt flere millioner på bruk av First House i forbindelse med Oslos OL-søknad. Sakene til sammen har utløst en debatt om åpenhet i idretten.

Idrettsleder: – Måtte bli ham eller idrettspresidenten

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal