Nå avslører Bale frispark-hemmeligheten

– Legger man for mye skru på EM-ballen, lever den sitt eget liv, sier redaktør for fotballtidsskriftet Josimar, Frode da Costa-Lia.

Gareth Bale

FRISPARK-SPESIALIST: Gareth Bales frisparkmål mot England.

Bale har utmerket seg som en av de store frisparkspesialistene i EM. Der andre bommer, har Wales-stjernen truffet.

Real Madrid-spilleren førte Wales i ledelsen på frispark både mot Slovakia og mot England, og er den eneste i mesterskapet som står med to frisparkmål så langt.

I et intervju med PA Sport røper han litt av hemmeligheten.

– Jeg brukte å skru ballen mer tidligere, men lærte meg en ny teknikk fordi den var mer spennende. Å skru ballen ble litt kjedelig, sier Bale.

– Ballen kan gå 50 meter over, men det ser enda bedre ut når den går inn. Ballen kan gå hvor som helst, forteller Bale om teknikken.

Gareth Bale har scoret på to frispark så langt i fotball-EM. Det første målet kom i kampen mot Slovakia og det andre målet kom i kampen mot England. Komm.: Andreas Toft (Wales - Slovakia) og Olav Traaen (England - Wales).

– Beveger seg enormt

Redaktør i fotballtidsskrifter Josimar, Frode da Costa-Lia, har sett på frisparkene til Bale. Han mener at waliseren kan ha forandret på skyteteknikken på grunn av mesterskapsballene som brukes i fotball-EM.

Årets EM-ball har fått navnet «Beau Jeu».

Oversatt til norsk betyr det noe sånt som «vakkert spill». Men i likhet med tidligere mesterskapsballer kan de være vanskelig å kontrollere.

– Ballene til Adidas beveger seg noe enormt, så ballene oppfører seg annerledes enn de gjør i La Liga og de andre ligaene, påpeker han.

Gareth Bale

TOPPSCORER: Bale står med to mål, begge på frispark, i EM.

– Får veldig kraft

Hvordan hjelper så det Gareth Bale? Vel, Frode da Costa-Lia mener disse ballene favoriserer frisparkskyttere som ikke skrur ballen.

– Man får litt mer kontroll på ballen. Legger man på litt for mye skru på denne ballen, lever den helt sitt eget liv.

– Og det som skiller ut Gareth Bales frispark fra andres er at han ikke bruker skru. Dessuten legger han kroppen veldig på skakke når han tar frisparket, nesten 45 grader. Det gjør at han kan få veldig kraft i skuddet når han presser ballen midt på.

– Man synes synd på keeperne

Bale bekrefter også selv at ballen er annerledes enn den som brukes i La Liga og Premier League.

– Den beveger seg mye. Man synes synd på keeperne, men det er jo bra for oss, sier han.

Etter to mål er Bale nå i samme selskap som Michel Platini, Zinedine Zidane og Thomas Hässler, som også står oppført med to frispark-mål i et EM.

Setter han et frispark i nettet mot Russland i kveld, blir han historisk. Ingen andre har tidligere scoret tre frispark-mål i et fotball-EM.

NRKs ekpertkommentator under EM, Bengt Eriksen, sier debatten rundt ballene dukker opp i hvert eneste EM og VM.

– Men Bale har nok trent på flere baller, sier Eriksen.

Gareth Bale

EM-BALL: Bale og årets EM-ball, som skal være vanskelig å kontrollere om den skrus.

• Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

– Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

– Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

Q6DAaGK1xwQ
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

pa39-a-fBGA
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.