Hopp til innhold

Bryter tausheten overfor NRK: – Ekstremt urimelig

Bryteren Oskar «Tåsenplogen» Marvik er ilagt tre advarsler for brudd på meldeplikten. Både han selv og bryteforbundet mener Antidoping Norge har vurdert saken feil.

VM i bryting 2021

RISIKERER UTESTENGELSE: Oskar Marvik kan bli utestengt i ett år for brudd på meldeplikten.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Det er klart denne saken har vært en stor mental påkjenning for min del, forteller Marvik til NRK.

Det var Norges Bryteforbund som opplyste om Marviks meldepliktsbrudd i en pressemelding mandag formiddag.

Utover en Instagram-post har han ikke uttalt seg til media før nå.

– I utgangspunktet er det min plikt å overholde disse rapporteringsreglene, og det er nettopp det jeg har prøvd på. Men i ett av tilfellene har jeg blitt stoppet av tekniske problemer, noe jeg synes jeg er ekstremt urimelig om jeg skal bil straffet for, sier Marvik.

VM i bryting 2021

PREGET: Bryteren sier at saken har vært en stor påkjenning.

Foto: Javad Parsa / NTB

Tre brudd på meldeplikten er jo ganske mange – tar du noe selvkritikk?

Jeg har ingen problemer med å ta selvkritikk for deler av saken, men må være ganske tydelig på at dette ikke kvalifiserer for en utestengning som potensielt kan ødelegge et OL for meg.

– Emosjonell berg-og-dal-bane

Noen timer etter at Norges Bryteforbund offentliggjorde saken mandag, åpnet han opp om følelsene rundt meldepliktsbruddene på egne kanaler.

– Å være midt i en pågående sak knyttet til påstått brudd på meldepliktsforskriften har vært en emosjonell berg-og-dal-bane for meg, skriver Marvik på sin instagramkonto.

– Som en utøver som setter integritet og ærlighet høyt, har det vært vanskelig å akseptere Antidoping Norges vurdering, som jeg mener er feil, fortsetter han.

Marvik er ikke enig i at vilkårene for utestengelse er oppfylt.

VM i bryting 2021

UENIG: Marvik mener vurderingen til Adno er feil.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg mener Antidoping Norge har vurdert saken feil med tanke på at jeg har fått tre prikker, men også denne tolv måneders regelen som ikke er oppfylt, sier han til NRK.

Saken skal behandles av domsutvalget i Norges idrettsforbund.

«Partene er uenig om deler av faktum som er lagt til grunn for Antidoping Norges (Adno) advarsler, hvordan beregningen av 12-månedersperioden etter meldepliktsforskriften skal gjøres, og at Marvik har begått tre brudd», opplyser bryteforbundet.

– Jeg er opptatt av å overholde mine plikter som meldepliktsutøver, og gjør nå det jeg kan for å bidra til en grundig og effektiv saksbehandling, sier Marvik.

– Jeg kan bekrefte på vegne av påtalenemnda at Oskar Marvik er påtalt for brudd på meldeplikten, og at saken ligger hos domsutvalget som nå tar over saksforberedelsene. For øvrig ønsker vi ikke å kommentere saken, sier Niels Kiær, prosessfullmektig i påtalenemnda hos Antidoping Norge til NRK.

Hevder han dobbeltsjekket midt på natten

Påtalenemnda sier i sin saksbehandling at det ikke er grunnlag for å mistenke Marvik for doping. I perioden 2022 til 2023 har Marvik avgitt seks negative dopingtester.

– Dagen før fristen for kvartalsrapporten ble jeg dopingtestet. Jeg var sikker på at rapporteringen og systemet fungerte etter å ha dobbeltsjekket det tre dager før fristen, til og med midt på natten klokka 2.44, hevder Marvik.

28-åringen har i flere år vært blant de fremste norske bryteprofilene og tok bronse i VM på hjemmebane i Oslo i 2021. Marvik, som bryter i 130-kilosklassen, fulgte opp med å ta bronse i EM i fjor.

Tross denne saken fortsetter satsingen.

Den sportslige satsingen fortsetter som planlagt mot OL. Som faren min sier: «ingen stille sjø har gjort en god sjømann». Så når denne stormen er over så håper jeg den løser seg og at jeg kan fortsette med det jeg trives med som er bryting – og ploging, sier Marvik til NRK.

Her tar Oskar Marvik VM-bronse i Oslo i 2021.

Utøvere: – Det er ingen unnskyldning

Den norske stavhopperen Sondre Guttormsen er blant de som mener det bør være veldig greit å klare å overholde meldeplikten.

– De som misser tre, de er dopet, sa Guttormsen til NRK under Diamond League-stevnet i Monaco i juli i fjor.

– Det er ikke så vanskelig å holde orden på det der. Jeg har vært med i testpoolen i nesten ti år, men aldri fått en prikk. At du får tre prikker på ett år ... Det skal være mulig å unngå, sa den svenske mellomdistanseløperen Andreas Almgren til NRK tidligere denne måneden.

– Alt vi trenger å gjøre er å følge reglene. Meldeplikten er lik alt annet man gjør. Det er det samme som å reise, spise og trene. Du må behandle det som en del av jobben. Hvis du bryter den, gjør du noe feil, sa den skotske mellomdistanseløperen Josh Kerr, ifølge Friidrettens integritetsenhet, tidligere denne måneden.

Les også Norske utøvere hardt ut mot nytt lovforslag: – Kan ikke støtte en slik endring

Birgit Skarstein og Magnus Nedregotten

– De som blir tatt for meldeplikten skal bli stemplet som «dopere», og ikke noe annet. Det er ingen unnskyldninger. Får du én, så er du på den appen. Får du to, da ansetter du et helt team for å være på den jævla appen altså. Det er ikke vanskelig, det tar ett minutt, sa Guttormsen.

Marvik mener det var tekniske problemer med mobilappen som gjorde at registreringen ikke ble gjort i tide.

NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt, sier at meldepliktssystemet er omstridt.

– Marvik virker på et vis å bli trodd og ikke helt trodd samtidig. Påtalenemnda har innstilt på utestengelse, men har gått for laveste mulige straff, som er under tidligere praksis og indikerer at man må ha sett formildende omstendigheter i Marviks sak. Men ikke nok til å gi ham medhold, sier Saltvedt.

Han fortsetter:

– Uansett hvor trist dette er for Marvik og andre utøvere i denne situasjon, må vi likevel ikke glemme at man faktisk må bryte meldeplikten tre ganger på 12 måneder for å bli dømt. Så det er aldri et resultat av en enkelt teknisk feil.

Les også Antidoping-sjef slår alarm: Norske utøvarar braut meldeplikta 41 gonger

Antidoping Norge har fått bobil for å teste norske idrettsutøvere

– En forferdelig situasjon

Marvik får støtte av eget forbund.

– Vi mener det er feil å utestenge Oskar og støtter hans forklaring. Det er svakheter ved dagens meldepliktssystem som rammer utøverne. Dersom påtalen ender med ett års utestengelse, vil det få enorme og urimelige konsekvenser, sier generalsekretær Morten Sandnæs i Norges Bryteforbund i pressemeldingen.

Overfor NRK utdyper Sandnæs hva han mener er svakheten med meldeplikten.

Morten Sandnæs, generalsekretær i Norges Bryteforbund

STØTTER MARVIK: Morten Sandnæs, generalsekretær i Norges Bryteforbund.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er flere enn Oskar som har opplevd dette. Både i Norge og i utlandet. Det han opplever og står i nå, viser at det er noen svakheter her, hevder Sandnæs.

– Hvordan har samtalene med Oskar vært, hva har du sagt til han?

– Ikke annet enn at vi støtter han. Det er en forferdelig situasjon han er oppe i, samtidig som han skal prøve å trene og prestere så står han og må forsvare seg i denne saken. Vi prøver å støtte han så godt vi kan.

Marvik skal etter planen delta i OL-kvalifisering i Istanbul fra 9. til 12. mai. Det er den siste sjansen «Tåsenplogen» har til å kvalifisere seg til sommerens OL i Paris.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Tittelforsvareren ute av NHL-sluttspillet

    Dallas Stars slo kraftfullt tilbake i sluttspillserien mot regjerende NHL-mester Vegas Golden Knights og avgjorde i sjuende kamp.

    Det skjedde i en dramatisk kamp der Radek Faksa scoret vinnermålet tidlig i tredje periode. Stars hadde startet best av sju-serien elendig med to strake hjemmetap, men vant fire av de fem siste kampene.

    For Vegas-spillerne er det nå bare å forberede seg til neste sesong. I kvartfinalen skal Dallas opp mot Colorado Avalanche, som slo ut Winnipeg Jets i løpet av fem kamper.

    I Eastern Conference ser New York Rangers fortsatt ut som en klar tittelkandidat. Den svenske stjernen Mika Zibanejad scoret to ganger og noterte én assist da laget åpnet kvartfinalen med 4-3-seier over Carolina Hurricanes søndag. (NTB)

    Golden Knights Stars Hockey
    Foto: Brandon Wade / AP
  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal