Hopp til innhold

Carlsen bekymret – mener det er et mysterium hva som har skjedd med Liren

Kinesiske Ding Liren tok over VM-tronen etter Magnus Carlsen, men har siden «forsvunnet». Kineserens fall er et mysterium for ekspertene.

Carlsen og Liren

VM-KONGENE: Magnus Carlsen og Ding Liren har vunnet de seks siste VM-gullene i langsjakk.

Foto: Anastasia Korolkova/FIDE / AFP

– Spørsmålet er om han er permanent ødelagt. Jeg er ikke sikker, men tror det er en mulighet, sier Magnus Carlsen i den nyeste episoden av podkasten Sjakksnakk.

Etter at Carlsen sa fra seg VM-tittelen i fjor, var det Ding Liren som ble den nye verdensmesteren i langsjakk.

Siden har Liren knapt vært å se.

Ding Liren etter VM-gullet

KUNNE SMILE: Ding Liren etter VM-triumfen i fjor.

Foto: Stanislav Filippov / AP

– Å ta seg tid borte tror jeg har gjort ham godt, men det har åpenbart ikke vært nok enda, sier Carlsen.

Liren spilte en turnering kort tid etter at verdensmestertittelen var sikret i april i fjor, men så spilte han ingen turneringer før han var tilbake i Tata Steel Chess i januar.

En svak prestasjon der, ble fulgt opp med komplett fiasko i en storturnering i fischersjakk i tyske Weissenhaus i februar. 10 tap på 13 partier var fasit.

Det var ingenting som minnet om en regjerende verdensmester i sjakk.

– Hele sjakkverden lurer på hva som skjer med Ding Liren, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

Ding Liren under åpningsseremonien til Tata Steel Chess

TILBAKE I SIRKUSET: Ding Liren viste seg igjen på åpningsseremonien til Tata Steel Chess i nederlandske Velsen i januar.

Foto: JEROEN JUMELET / AFP

Åpen om psykiske problemer

Sheila Barth Stanford følger også sjakken tett, både som trener og ekspert. Hun forstår godt hva Carlsen mener med «permanent ødelagt».

– Permanent ødelagt kan høres litt sensasjonalistisk og kritisk ut, men Liren har jo selv sagt at han har slitt med noe psykiske utfordringer, blant annet med motivasjonen, forteller hun.

Sahl

EKSPERT: Sheila Barth Stanford.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Også underveis i VM-kampen, hvor Liren til slutt seiret over Jan Nepomnjasjtsjij, åpnet han opp om triste følelser og problemer med å fokusere på sjakken.

Ekspertene spekulerer i at VM-triumfen har ført til like mye stress som glede.

Det er klart det er press som verdensmester, med de enorme forventningene han har på seg hver gang han setter seg ved brettet. Da er det verdensmesteren i sjakk som skal vise hva han er god for. Det er veldig nærliggende å tenke at det psykiske og presset har skyld i at han har falt veldig tilbake, sier Bae.

Liren under VM-kampen i 2023

TØFT VED BRETTET: Ding Liren (til høyre) under VM-kampen mot Jan Nepomnjasjtsjij i april i fjor.

Foto: Stanislav Filippov / AP

Stanford tenker at Liren har havnet inn i en ond spiral, hvor hvert nederlag bryter han mer og mer ned. Hun peker på tidsbruken og åpningene som to av kineserens største utfordringer.

– Det er ikke uvanlig at en del sjakkspillere ikke takler presset og at de faktisk trekker seg fra sjakken. Det er en mulig utvei at Ding bare gir seg, sier Stanford.

– Jeg elsket hvordan Ding Liren spilte for noen år siden, så jeg håper han finner tilbake til det, fortsetter hun.

Også Magnus Carlsen forteller at han virkelig håper Liren kommer tilbake til 2019-form. Ikke bare i VM, men i andre turneringer også.

Magnus Carlsen etter VM-tittelen i 2021

HÅPER PÅ LIREN-FORM: Magnus Carlsen, her med sitt siste av fem VM-gull i langsjakk i 2021.

Foto: - / AFP

Når han blir spurt om å forklare «permanent ødelagt»-uttalelsen, svarer Carlsen blant annet at han tror det er en mulighet for at kineseren aldri finner tilbake til det han viste på toppnivå.

– Jeg tror at det som har skjedd etter VM bør gjøre at folk – generelle sjakkfans og andre profesjonelle spillere – skjønner hvor tøffe disse arrangementene er. For nå er det ett år siden VM, og det er ikke mange tegn på at han har kommet seg etter det, sier Carlsen i podkasten med Askild Bryn og Odin Blikra Vea.

  • For ordens skyld: Askild Bryn og Odin Blikra Vea, duoen bak podkasten Sjakksnakk, har periodevis vært tilknyttet NRK som sjakkeksperter.

Les også 17-åringen blir tidenes yngste VM-utfordrer – NRK-ekspert håper på Carlsen-retur

Magnus Carlsen og Dommaraju Gukesh

– En ubetydelig parentes

Nylig ble Lirens motstander til høstens VM-kamp klar: Den 17 år gamle inderen Dommaraju Gukesh skal utfordre om tittelen.

Det ble klart etter at stortalentet vant kandidatturneringen. Når verdensrankingen oppdateres neste gang, er det ventet at Liren vil være nummer syv i verden, mens Gukesh tar et kjempesprang fra 16. til 6. plass.

– Møtes de nå med de siste prestasjonene sine, så er det åpenbart at Gukesh vinner. Hvis Ding finner tilbake til den Ding som var for fem år siden, så blir det en veldig spennende kamp, sier Stanford.

Torstein Bae i NRKs sjakkstudio.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

For øyeblikket holder også Bae 17-åringen som favoritt. Det er neste generasjons sjakkspiller, tror han.

Det er noen ganger sånn i sjakkens historie at det er en naturlig logikk i det, uten at vi dermed kan anse oss som spåmenn, sier NRKs ekspert og avslutter:

– Men det ligger litt i kortene at det er Gukesh sin tur til å ta over, og at Ding Liren sjakkhistorisk ender opp som en ubetydelig parentes.

– Hvis Ding fortsetter å spille dårlig frem til VM, så tror jeg ikke vi bør forvente ham på et høyere nivå når det kommer, sier Carlsen.

null
Spiller nå
Ser du hvem dette er? 01:03
Neste

Siste nytt

  • Venus Williams blir Barbie-dukke

    Etter fjorårets rosabonanza på filmlerretet for den velkjente, langbeinte dukken blir den nå å se i tennishvitt.

    Venus Williams er nemlig blant de ni toppidrettsutøverne som vil dukke opp i Barbie-dukkeform, meldte leketøysprodusenten onsdag.

    Formålet er ifølge Krista Berger hos Mattel å vise «betydningen idrett har i å fremme selvtillit, ambisjoner og myndiggjøring hos den kommende generasjon», skriver AP.

    Venus Williams får selskap av turnstjernene Rebeca Andrade og Alexa Moreno, fotballspillerne Mary Fowler og Christine Sinclair, bokseren Estelle Mossely, svømmeren Federica Pellegrini, paratriatleten Susana Rodriguez og friidrettsutøveren Ewa Swoboda.

    – Gjennom hele karrieren har jeg alltid vært drevet av ideen om å knuse glasstakene og være tro mot meg selv, sier Venus Williams, som sier at formålet bak sportsdukkene klinger godt hos henne. Hun har vunnet sju Grand Slam-titler.

    (©NTB)

    Cdlre1IXn4g
    Foto: AP
  • L'Équipe: Macron møtte Real Madrid-presidenten – snakket om Mbappé og OL

    Frankrikes president Emmanuel Macron fortsetter sin utrettelige kamp for å få Kylian Mbappé til å spille OL-fotball for Frankrike.

    Mbappé er ferdig som Paris Saint-Germain-spiller 30. juni. Det er ikke offisielt bekreftet hva som blir neste stoppested, men i franske medier tas det for gitt at Mbappé blir Real Madrid-spiller til sommeren. Det er også en dårlig skjult hemmelighet at Real Madrid-president Florentino Pérez beundrer spissen.

    I sommer venter OL i Paris, og i den anledning har Frankrikes president Macron flere ganger ytret sitt ønske om å ha Mbappé med i den franske troppen. Tirsdag skrev L'Equipe at Macron og Perez skal ha møttes i Paris. Det skjedde under et Fifa-arrangement i byen.

    Avisen skriver at Macron og Perez snakket «et par» minutter på tomannshånd. Samtalen skal ikke ha gitt klare resultater, men i Frankrike mener de at kampen om å få Mbappé OL-klar ikke er tapt.

    Skulle Mbappé ende opp med å spille under OL, vil det bli en svært hektisk sommer for ham. I midten av juni er han en del av den franske troppen i EM i Tyskland.

    Dessuten skal han ha tid til å bli presentert for sin nye klubb.

    (©NTB)

    5eQMiIZsu9A
    Foto: Reuters
  • 6000 fulgte Nadals trening i Paris: – Må nyte det

    Rafael Nadal spiller om kort tid sin siste Roland-Garros-turnering. Mange vil se den spanske tennisstjernen i aksjon før han legger racketen på hylla.

    Spanjolen har vunnet Grand Slam-turneringen hele 14 ganger. Selv om Nadal de siste årene har slitt stort med skader, er han full av håp før turneringsstart.

    – Jeg skal gi mitt beste. Og hvis 100 prosent ikke er nok til å vinne en kamp, skal jeg akseptere det. Men jeg går ikke på banen uten tro på at jeg kan klare det. Hvis det er 0,01 prosent sjanse skal jeg fortsatt gi det et forsøk, uttalte Nadal sist uke.

    Nyhetsbyrået AFP rapporterer at om lag 6000 personer var til stede på tribunene på hovedbanen under Nadals trening mandag.

    – Vi må nyte den tiden han har igjen på banen. Trolig vil ikke noe slikt skje igjen, sier Nadal-trener Carlos Moya.

    – Personlig pleier jeg aldri å være på tribunen før han kommer eller når han går av, men i år skal jeg gjøre et unntak for å få med meg all kjærligheten han får fra tilskuerne, fortsetter Moya.

    Nadal tok sin hittil siste tittel da han slo Casper Ruud i Roland-Garros-finalen i 2022. I fjor ble Novak Djokovic mester, også det med finaleseier over Ruud.

    (©NTB)

    Nadal
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal