Hopp til innhold

Carlsen fikk juling: – Han spilte med ekstrem risiko

WIJK AAN ZEE (NRK) Magnus Carlsen gikk på et knusende tap mot Vishy Anands VM-hjelper på mandag. Motstanderen var forbløffet over Magnus Carlsens eksperimentelle spill.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen under partiet hvor han ifølge seg selv spilte 'for ambisiøst og fantasifullt'.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Dette er ikke noe gøy å spille dårlig... det er ikke det. Ikke topp, sier en stille Magnus Carlsen til NRK i minuttene etter sitt første tap i 2015.

Etter en rufsete start mistet verdensmesteren nærmest alle muligheter med en skjebnesvanger avgjørelse i det 28. trekket. Datamaskinene vurderte trekket som en diger tabbe.

– På det tidspunktet følte jeg at jeg hadde tatt tilbake inintiativet, men så ofret jeg en offiser. Jeg trodde det var bra, men det var en illusjon. Da jeg fortsatte å gjøre feil etter det, så gikk det sånn, sier 24-åringen.

Dermed har Carlsen bare ett poeng av tre mulige i starten av sin første turnering siden VM. Han ligger på tiendeplass av 14 spillere. Carlsens harde dom over sin egen prestasjon så langt i turneringen:

– Helt elendig.

– Et sjokkerende tap, istemmer NRK-kommentator Torstein Bae.

Radoslaw Wojtaszek

Polske Radoslaw Wojtaszek er det nærmeste man kommer en Carlsen-ekspert. Mandag stirret han selvsikkert inn i kameraet før partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Ville ikke skylde på eksperimentering

Nordmannen har lovet å eksperimentere i 2015, og spilte ekstremt uvanlig allerede i de første trekkene på mandag.

– Jeg spilte altfor ambisiøst og fantasifullt i åpningen, sier Carlsen.

– Hvor mye av dette resultatet skyldes eksperimentering?

– Man må spille bra selv om man spiller fantasifullt. Men det var ikke det at jeg ikke fikk sjanser, jeg spilte bra i alle faser i dag, sier han.

Laster Twitter-innhold
Magnus Carlsen tapte i dag i en storturnering i Nederland. Se reaksjonene hans her. Intervjuer: Mads Nyborg Støstad Foto: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Magnus Carlsen etter tapet.

Carlsen-kjenner

Polakken Radoslaw Wojtaszek var i hvert fall feil mann å leke med.

Wojtaszek er det nærmeste man kan kalle en Carlsen-ekspert: Han har nemlig vært en av Viswanathan Anands sekundanter i en årrekke. 27-åringen hjalp blant annet inderen under begge VM-kampene mot Carlsen. Polens beste spiller parerte Carlsens eksperimentelle åpning på mesterlig vis.

– Magnus spilte med ekstrem risiko. Jeg var forberedt på at han skulle gjøre noe sånt, og det tror jeg hjalp.

– Hjalp det at du har studert Carlsen i timesvis som sekundant for Anand?

– Ja, det må jo ha gjort det. Men jeg tror ikke denne seieren handler så mye om det. Dette er noe annet enn Sotsji.

– Dette føles enormt for meg. Dette er antagelig det største jeg noen gang har opplevd som sjakkspiller, avslutter Wojtaszek.

Magnus Carlsen

IRRITERT: Magnus Carlsen under mandagens parti mot Radoslaw Wojtaszek.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal