Hopp til innhold

Carlsen spilte så bra at antijuks-systemet reagerte

Magnus Carlsen (25) satte seg nylig foran PCen med en pose gulrøtter for å spille sjakk. Det gikk så bra at datamaskinene knapt kunne tro det.

Magnus Carlsen

I MEDVIND: Magnus Carlsen herjet i en nett-turneringen på fredag. Eller som han ville sagt selv, 'too fast, too strong'. Her er han tidligere i år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Magnus Carlsen er i kjempeform om dagen, og fredag gikk det beinhardt ut over motstander Tigran Petrosian i den prestisjefulle internett-turneringen «Blitz Battle».

Så hardt at varsellampene begynte å blinke hos verdens største sjakknettsted.

Carlsen vant hele 21-4, og underveis spilte han så presise trekk at det slo ut på arrangør Chess.com sitt automatiske datasystem for å oppdage unormalt presisjonsnivå.

Ville reagert om andre hadde gjort det samme

– Ifølge teknikeren vår har systemet vårt nesten aldri sett noen spille sånn. Han spilte like sterke trekk i lynsjakk som en internasjonal mester ville gjort med full betenkningstid. Det er ekstraordinært, sier Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com, til NRK.

Peter Doggers

IMPONERT: Peter Doggers, innholdsdirektør i Chess.com, har fulgt Carlsen gjennom store deler av nordmannens karriere.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

For ordens skyld: Det er selvfølgelig ingen som tror nordmannen hadde urent mel i posen, spesielt med tanke på at han var synlig på webkamera under hele seansen.

Men overfor NRK bekrefter Chess.com at de ville vurdert å undersøke saken ytterligere dersom en anonym spiller hadde slått ut på samme måte på det automatiske systemet.

– Veldig imponerende, sier Peter Doggers.

Saken ble først omtalt av bloggen Matt og Patt.

Sterk motstander

Det var ingen hvem som helst Carlsen nedsablet. Motstander Tigran Petrosian var nummer 22 i verden i lynsjakk før partiene, og er spesialist på nettsjakk. Han vant en kruttsterk kvalifisering for å komme til kvartfinalen.

Men mot en Magnus Carlsen som satt foran dataskjermen og knasket gulrøtter var han altså sjanseløs.

Selv for verdensmesteren er det nemlig voldsomme sifre å ta 21 poeng på 25 partier. Spesielt det 39. trekket i det ene partiet var imponerende. «Nydelig, presist og bestemt», skriver Chess.com om trekket, som Carlsen kun brukte 0,8 sekunder på å spille.

– Jeg var helt klart mer i flyten enn jeg vanligvis er, sa Carlsen på sendingen etterpå.

Automatisk system

Chess.com har et automatisk system for å oppdage unormalt presisjonsnivå, . Det må man ha når man er verdens største sjakknettsted, med nesten 15 millioner mer eller mindre anonyme medlemmer.

Systemet vurderer en rekke forhold ved partiene, både kvaliteten på trekkene og om de minner om typiske datamaskintrekk.

Nettstedet presiserer at Carlsen spilte usedvanlig sterke trekk, ikke nødvendigvis usedvanlig datamaskin-aktige trekk.

Nærmest plettfritt spill fra Carlsen

Systemet reagerte dessuten trolig på at Carlsen spilte så mange trekk uten å gjøre store tabber.

Datamaskinene er rett og slett ikke vant til at menneskelige spillere kan gjøre så mange kompliserte, raske trekk uten å dumme seg ut.

Magnus Carlsen møter russiske Sergej Karjakin til VM-kamp på NRK i november.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal