Hopp til innhold

Dette er Carlsens rareste sjakkopplevelser

Magnus Carlsen (23) er forberedt på nye overraskelser når han skal spille i Aserbajdsjan i helgen.

Carlsen

SLITEN: Her prøver Magnus Carlsen å slappe av før et av VM-partiene mot Viswanathan Anand i fjor høst.

Foto: BABU / Reuters

Simen Agdestein

ERFAREN: Simen Agdestein har fått med seg litt av hvert ved sjakkbrettet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg må innrømme at jeg ikke vet helt hva jeg går til her. Det blir nytt og spennende, sier Magnus Carlsen.

Sjakk er i ferd med å bli en TV-sport i Norge, men de aller fleste storturneringer foregår fortsatt i små landsbyer forskjellige steder i Europa.

Det er enkle arrangementer i til tider små lokaler, og Carlsen har erfart at det ofte kan se uforutsette ting under partiene.

Falt fra scene

Når NRK.no ber verdensmesteren trekke fram den rareste episoden, må han tenke seg om i et par sekunder. Så kommer svaret kontant:

– Det var én turnering, jeg skal ikke nevne navn, der det begynte å lekke fra taket. Og ned på brettet, gliser Carlsen.

For tre år siden ble nemlig verdenseliten overrumplet av en vannlekkasje under spillet. Det pøste ned utenfor det litt slitte lokalet, og til slutt tålte ikke taket mer.

– Det var ikke så veldig gøy, sier Carlsen til NRK.no i en stille stund i Oslo noen uker før den kommende turneringen.

Regnet overrasket spillerne under Bazna-turneringen i Romania i 2011. Den turneringen vant for øvrig Carlsen foran Sergjei Karjakin og Hikaru Nakamura.

Falt fra scenen

Det lekke taket er imidlertid ikke den største overraskelsen til Carlsen ved sjakkbrettet. Den sto han nemlig for selv da han ventet på at det skulle bli hans tur.

Carlsen pleier ofte å vandre rundt mellom brettene, alltid med forskjellige kombinasjoner og varianter i tankene. Noen ganger mister han helt oversikten over verden rundt.

– Det var en turnering hvor jeg spilte på en scene. Da gikk jeg rundt i mine egne tanker. Så datt jeg ned fra scenen, sier Carlsen.

Overhørte radio – motstander lurt

En av de som har fått innblikk i Carlsens mest kuriøse opptredener, er forfatter og sjakkentusiast Hallgeir Opedal. Han har gitt ut bok om verdensmesteren, og Opedal trekker frem en episode fra London.

– Magnus møtte David Howell, og de satt nærmest publikum på første rad. Her satt det en og lyttet til radio, og spillerne hørte lyden da den ene ørepluggen falt ut. «It's over», sa radiostemmen, og David trodde han lå så dårlig an at han hadde tapt. Magnus trodde bare at han hørte på en fotballkamp, sier Opedal.

Og kanskje Howell ble litt psyket ut. Partiet fra London Chess Classic i 2011 endte i hvert fall med en enkel Carlsen-seier.

Satte seg selv sjakk matt

Tidligere Carlsen-trener og i øyeblikket Norges tredje beste sjakkspiller, Simen Agdestein, har deltatt i hundrevis av turneringer.

På spørsmål om hvilke merkelige opplevelser som sitter sterkest igjen fra sjakkbrettet, må han tilbake til lag-NM i Trondheim for flere år siden.

Nakamura

TIL ASERBAJDSJAN: Hikaru Nakamura.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Her hadde Hans Olav Lahlum valgt en ganske uvanlig taktikk. Laget måtte unngå tap, og forfatteren stilte til sjakkbrettet med øreklokker.

– Han ville ikke bli forstyrret av bråk i hallen. Og da hørte han jo ikke noe, så da motstanderen tilbød remis, hørte han ikke tilbudet. Senere tapte han partiet, og laget gikk glipp av det som kunne bli noe stort, sier Agdestein, som selv deltok i Norgesmesterskapet.

Vant etter «frekkis»

Agdestein har også noen uvanlige seire på samvittigheten. Under en lynsjakkturnering i regi av Oslo Schakselskap ble 46-åringen regelrett overkjørt, og motspilleren hadde kommet i posisjon til å få ny dronning.

Han løftet opp bonden, stoppet klokken og fant frem den nye dronningen.

– Men da husket han ikke om bonden sto i C- eller B-linjen. Også spurte han meg, men jeg svarte at jeg ikke kunne si noe. Da han til slutt satte ned bonden, valgte han feil felt, sier Agdestein.

– Da tillot jeg meg å si: «Det er et ulovlig trekk. Du har tapt partiet på ulovlig trekk». Det var usportslig av meg, men det var jo litt humor, sier Agdestein og ler.

– Ble han forbannet?

– Nei da, det var god stemning, svarer han.

– Tror det blir bra

Magnus Carlsen kommer neppe i slike situasjoner når han igjen skal bryne seg på noen av verdens beste spillere.

I Aserbajdsjan møter han blant andre Sergej Karjakin (24) og Fabiano Caruana (21), som er spådd å bli Carlsens største rivaler i fremtiden.

Hikaru Nakamura (26) er nok også revansjesugen etter Zürich-brøleren.

– Det passet bra for programmet mitt. Jeg trengte en turnering i langsjakk mellom Zürich og Norway Chess i juni, og sånn sett passet det perfekt. Motstanderne er gode, sier Carlsen.

– Jeg vet at aserbajdsjanerne har arrangert sjakk før av god kvalitet, så jeg tror det blir bra, legger han til.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal