Hopp til innhold

Gråtkvalt Johaug mister OL: – Jeg er helt knust

CAS har bestemt at Therese Johaug (29) er utestengt i 18 måneder. – Helt urimelig, mener idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner.

En knust Therese Johaug møtte pressen dagen etter at hun fikk vite at hun dømmes til 18 måneder utestengelse og mister OL i Sør-Korea.

KNUST: Therese Johaug gråt under pressekonferansen tirsdag.

Etter flere måneders venting har Johaug nå fått kjennelsen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS). De har økt straffen til 18 måneder, og OL ryker dermed for Johaug.

– Jeg er helt knust. Jeg hadde en drøm om å gå OL. Det fikk jeg beskjed om i går at jeg ikke får. Jeg har prøvd så godt jeg kan å stå i det, jobbet hver eneste dag og trent ufattelig mye for å prøve å lykkes i Pyeongchang, sa Johaug på pressekonferansen tirsdag.

– Jeg kan ikke skjønne straffen jeg får. Jeg synes det er urettferdig. Jeg er urettferdig behandlet, sier Johaug.

Johaug: Jeg hadde fortjent en opptur

Hun kan først konkurrere i 2018/2019-sesongen. VM i Seefeld i februar 2019 blir neste store mesterskap.

– Jeg har en drøm om å stå på startstreken igjen. Så får vi se hva framtiden bringer, sier Johaug på pressekonferansen.

29-åringen satt i åtte minutter og svarte på spørsmål fra pressen i Seiser Alm. Deretter forlot hun pressekonferansen i tårer.

– Jeg føler at jeg hadde fortjent en liten opptur. Så ble det heller en veldig nedtur, var noe av det siste hun sa før hun hastet ut av lokalet i Italia.

Da sto Jørn Ernst igjen for å svare på spørsmål fra pressen. Men også Johaugs manager var en preget mann. Han måtte avbryte intervjuet med NRK to ganger, da tårene presset på.

Johaugs manager knakk sammen på dirtekten

PREGET: Johaugs manager Jørn Ernst måtte svare på spørsmål da Johaug forlot pressekonferansen.

Manager: – Et stort sjokk

Christian Hjort, Johaugs advokat, sier til NRK at han ikke forstår dommen.

– Det er ikke til å begripe, sier Hjort.

– Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig, heter det i en pressemelding.

– Det syns jeg er helt urimelig. Forferdelig. Og jeg kan ikke skjønne at man kan lande på et så høyt resultat. Det strider mot min rettsoverbevisning, sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner til NRK.

Mener Johaug ikke sjekket godt nok

Panelet tok i betraktning at Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk av pakningen, som ikke bare hadde påskrevet at kremen inneholdt et forbudt stoff, men som også hadde en tydelig dopingvarsling på pakken.

Straffen skal ligge mellom 12 og 24 måneder og CAS skriver at de mener 18 måneder er passende.

Skiforbundet kommenterer Johaug-dommen

TV: Se NRKs direktesending her.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal