Hopp til innhold

Denne krangelen ble starten på utrolig TV-rekord

Utsolgte tribuner, TV-rekorder og skyhøyt nivå. Kvinnelig collegebasket har blitt et fenomen i USA, og i sentrum står superstjernene Caitlin Clark og Angel Reese.

NCAA Womens Basketball: Final Four National Championship-Louisiana State vs Iowa

GIKK VIRALT: Dette øyeblikket mellom Caitlin Clark og Angel Reese har blitt en stor snakkis på sosiale medier.

Foto: Kevin Jairaj / Reuters

– Det er ikke bare at de er kontroversielle. De er også ekstremt dyktige basketballspillere, sier Stig Omland til NRK.

Han er TV 2s basketballekspert og snakker om de unge stjernene Caitlin Clark og Angel Reese. Han mener de to rivalene har bidratt til at interessen for kvinnelig collegebasket har nådd et historisk nivå i USA.

Stig Omland

EKSPERT: Stig Omland er en kjent profil i Basket-Norge. Han jobber som ekspert i TV 2.

Foto: Privat

For en uke siden samlet NCAA-finalen mellom Iowa Hawkeyes og South Carolina hele 18.9 millioner TV-seere, ifølge analyseselskapet Nielsen.

Det er ikke bare historisk i collegebasketballen. Det er også den mest sette basketkampen i USA på fem år – mennenes NBA inkludert. Med andre ord: Giganter som LeBron James, Nikola Jokic og Stephen Curry har ikke klart å samle like mange TV-seere.

Hvor kommer denne interessen fra?

– Det er viktig å påpeke at collegebasket alltid har vært populært i USA. Men nå er det flere profiler, og spesifikt to enorme profiler i Clark og Reese. De har gjennom sosiale medier og hele den nye digitale verdenen klart å skape en enorm interesse og debatt i forkant av kamper, sier Omland.

Selv om det kun var Iowa-spiller Clark av de to som spilte rekordfinalen, mener altså mange at Angel Reese også har hatt en finger med i spillet – bokstavelig talt.

Gesten som gikk viralt

De to har spilt mot hverandre i flere år, men det hele eksploderte under fjorårets finale da LSU-spiller Reese pekte på ringefingeren sin i retning Clark, som tapte kampen. I USA blir man belønnet med en ring når man vinner mesterskap, og det er trolig det Reese siktet til.

Rett etterpå veivet Reese med hånden foran ansiktet – en gest som skuespiller og wrestler John Cena er kjent for å gjøre.

NCAA-LSU-Iowa Preview Basketball

PEKTE PÅ FINGEREN: Angel Reese viste Clark hvem som kom til å få mesterskapsringen.

Foto: Tony Gutierrez / AP

Flere klipp i sosiale medier viser også at Clark har gjorde noe lignende til Reese i en tidligere kamp.

Bildene av de to rivalene gikk viralt og har også denne sesongen blitt dratt frem igjen og igjen.

– Jeg tror folk bare tar det for gitt at vi hater hverandre. Caitlin Clark og jeg hater ikke hverandre. Jeg vil at alle skal forstå det, sa 21 år gamle Reese til ESPN nylig.

– Men når jeg kommer utpå banen, har jeg ingen venner. Da snakker jeg «trash» til deg.

Iowa Clark's Farewell Basketball

STOR STJERNE: Caitlin Clark er en stor stjerne i Iowa og USA. Hun er kjent for både trepoengere og kontroverser på banen.

Foto: Charlie Neibergall / AP

– Er med på å skape drama

Ulriken Eagles-spiller Aurora Sørbye blir neste sesong en del av collegesirkuset selv når hun skal spille for Wake Forest-universitetet i Nord-Carolina.

Hun tror – i likhet med Omland – at duoen Reese og Clark er veldig viktige for interessen.

– Jeg tror denne krangelen er med på å skape litt drama. Folk synes det er spennende. Det skaper interesse når det er litt konkurranse på banen. Det har folk lyst til å få med seg, sier hun.

Aurora Sørbye

TIL USA: Aurora Sørbye skal til høsten spille for amerikanske Wake Forest-universitetet.

Foto: Samantha Rinkus

Basketekspert Omland peker også på andre grunner til at de to superstjernene har fått en hel nasjons øyne på dem.

– En profil er hvit fra Midtvesten, mens den andre profilen er svart og spiller for et stort universitet i Louisiana. Da basket og NBA tok av på 80-tallet, var det også en svart og hvit stjerneduo som het Larry Bird og Magic Johnson, sier han.

– Det er et eller annet med dette fenomenet. Basketball er en idrett som blir forbundet med svart kultur. Når det kommer en hvit stjerne, skaper det også en bredere interesse for idretten, legger han til.

NCAA Championship Game: Michigan State Spartans v North Carolina Tar Heels

BERØMT DUO: Larry Bird og Magic Johnson.

Foto: Gregory Shamus / AFP

Hyller superduoen

Omland og Sørbye peker også på det Reese og Clark gjør på banen. Reese fikk utmerkelsen «Årets spiller» da hun og LSU tok tittelen i fjor.

Clark blir ofte omtalt som en av verdens beste skyttere og sammenlignes med Golden State-stjernen Stephen Curry.

– De har en spillestil som gjør dem helt eksepsjonelle på banen. De som ser på det for sportens skyld blir veldig betatt, sier Omland.

– De er forbilder for mange spillere og har løftet opp basketballen til et nytt nivå. De er showmennesker på banen, men også dyktige basketballspillere, supplerer Sørbye.

Det norske supertalentet gleder seg stort til å få collegedebuten til høsten. Men 18-åringen erkjenner at hun er spent på hvordan hun vil reagere på den høye temperaturen mellom spillerne i USA.

Aurora Sørbye

STORTALENT: Aurora Sørbye har tidvis herjet for Ulriken Eagles.

Foto: Camilla Hovig

– Det er en helt annen kultur. I amerikansk basket er det mer erting slik som Clark gjorde med Reese – og omvendt. Sånn gjør man hvert fall ikke i Norge, i hvert fall på jentesiden.

– Hvordan vil du takle det å få «trashtalk» mot deg?

– Jeg har trent med gutter hele livet mitt, så jeg er vant til å få det. Men jeg er ikke så veldig god til å snakke tilbake, ler hun.

PS! Mandag kveld ble Clark valgt først i WNBA-draft og skal spille for Indiana Fever.

Sportsnyheter

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

Siste nytt

  • Ryerson hylles før storkamp: – Som en pitbull

    Komplimentene til Julian Ryerson satt løst da Borussia Dortmund-sjef Edin Terzic og Emre Can møtte pressen foran årets viktigste kamp mot Paris Saint-Germain.

    Onsdag spilles den første mesterligasemifinalen mot det franske storlaget. Den 27 år gamle lyngdølen er eneste gjenværende nordmann på herresiden i Champions League.

    – Han gjør jobben for laget og løser også trange situasjoner godt, sa Terzic.

    – Alle lag trenger en spiller som ham. Han sier ikke så mye og jobber bare hardt. Han er som en pitbull på banen, sa lagkamerat Emre Can. (NTB)

    Germany Soccer Bundesliga
    Foto: Sven Hoppe / AP
  • Trekker ikke Ingebrigtsen-boka: – Innholdet står seg

    Aschehoug gjør ingen endringer knyttet til salget av boka «Gjerts metode» etter at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot Gjert Ingebrigtsen.

    Det bekrefter Jan Swensson, forlagssjef sakprosa på Aschehoug, til NRK.

    – Gjerts metode handler om trening, om sønnenes karrierer og om å prestere. Den handler om andre temaer enn det som er oppe i dag. Det foreligger ingen forhold som tilsier at vi skal trekke boka, skriver Swensson.

    Han legger til:

    – Innholdet i boka står seg uavhengig av det som nå har kommet fram.

    Gjert Ingebrigtsen ble mandag tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 282, som gjelder mishandling i nære relasjoner. Han bestrider tiltalen.

    2k1aonjDqW0
    Foto: NTB
  • Filip Skari tatt ut på juniorlandslaget – går i mamma Bentes langrennsspor

    Filip Skari er én av fem løpere på herresiden som har fått plass på neste sesongs juniorlandslag i langrenn.

    Det er klart etter at Norges Skiforbund presenterte uttaket tirsdag.

    Skari-navnet klinger godt i langrennsøyemed. Bente Skari er en Norges store legender på kvinnesiden. Nå er sønnen Filip på vei opp og fram.

    Nittedal-løperen har fått plass på neste sesongs juniorlandslag sammen med Lars Heggen (Harestua), Mons Melbye (Årvoll), Halvor Kvennås (Byåsen) og Torjus Magnus Harbo (Fossum).

    På kvinnesiden består laget av Milla Grosberghaugen Andreassen (Bækkelaget), Hanna Engesæter Sørbye (Røa), Eline Klevberg Lerfall (Lånke), Johanne Bjugan (Leksdal) og Veronika Vikhamar Schuler (Heming).

    – Vi har tatt ut ti veldig spennende løpere. Vi har ekstremt mange dyktige juniorer i Norge, slik at et uttak som dette alltid vil være vanskelig. Resultater i junior-VM og Equinor norgescup sammenlagt er lagt til grunn for uttaket av årets Equinor juniorlandslag, sier landslagstrener Kristian Dahl. (NTB)

    Filip Skari
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal