Hopp til innhold

Derfor genierklæres suksesstreneren

NRK-ekspert Øystein Havang var svært kritisk til trener og landslag etter VM i fjor. Nå hyller han Thorir Hergeirsson.

Thorir Hergeirsson

FRA SKUFFELSE TIL JUBEL: Bildet til venstre er tatt under VM i 2013. Til høyre jubler Hergeirsson for storspill mot Sverige.

Foto: Aniko Kovacs/Erlend Aas / AP/NTB Scanpix

Fire gull, én sølv og én bronse er medaljestatus for Thorir Hergeirsson etter fem år og sju mesterskap som landslagssjef.

Øystein Havang

EKSPERT: Øystein Havang har vært ekspert for Norge under EM

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hans resultater med Norge taler for seg selv. Han er en inkluderende leder, men som også tar ansvar og tøffe avgjørelser, sier Havang.

Tonen var derimot en helt annen fra håndballeksperten etter den skuffende femteplassen i VM i fjor. Havang var sterkt kritisk til lagets utvikling frem mot mesterskapet, som endte med tap for Serbia i kvartfinalen.

Tweeten under viser at Havang har snudd kritikken til kraftig ros av Norges landslagssjef.

Laster Twitter-innhold

– I fjor så vi et Norge som stanget i veggen og ikke hadde kommet så langt i utviklingen som vi hadde håpet på, men det siste året har Thorir gjort en fantastisk jobb med laget. Han har truffet med oppkjøring, lagledelse og disponeringer. Han har stor ære for dette gullet, sier Havang.

– En klok mann

Håndballpresidenten vier også mye av æren til Thorir for fremgangen etter fjorårets VM.

– Thorir bestemte seg for at vi skulle gjøre det et knepp bedre neste gang, sier håndballpresident Karl Arne Johannesen.

Han kaller islendingen for verdens beste trener.

– Han er absolutt på toppen. Ingen over og ingen ved siden av, sier Johannesen.

– Thorir er en veldig klok mann, med verdier som ikke alle har. Han er ekstremt systematisk og ser helheten rundt spillerne, ikke bare 20 ganger 40 meter på banen. Det er noe av magien hans.

HANDBALL-EUR-NOR-ESP

AV DE BESTE: Thorir Hergeirsson har seks medaljer som norsk landslagssjef.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Landslagssjefen kunne søndag smile bredt og vite at han har lykkes med det meste det siste året, og i selve mesterskapet.

– Det har vært en utrolig reise. Vi har jobbet hardt på landslaget gjennom våren, sommeren og høsten og jentene har jobbet bra individuelt og med klubbene sine, sier han.

– Hvor høyt henger dette gullet?

– Det henger på meg. Og jeg er 1.70 høy, sier Thorir Hergeirsson.

– Solid bakgrunn

Norge slet med sykdom underveis i mesterskapet og sparte flere spillere i kampen mot Ungarn, som ble lagets eneste tap, i en kamp som var ubetydelig.

– Thorir har solid bakgrunn og kompetanse og har fått lang fartstid som trener. Han har jobbet seg opp til det nivået og den statusen som han har nå, sier Havang.

– Han bruker kompetansen sin der det trengs. Han vet ikke alt selv, men han kan så mye at han vet hvor det trengs kunnskap. Det kjennetegner en god leder.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal