Hopp til innhold

Detaljen ingen fikk med seg – Duplantis kopierte norsk genistrek

Da Armand Duplantis (24) økte verdensrekorden i stavsprang til 6,24 meter, gikk én detalj under radaren.

Mondo Duplantis

KLO-K LØSNING: Armand Duplanis satte verdensrekord, 6,24 meter, med en nyvinning på skotuppen.

Foto: AFP

Det var litt fett, faktisk. Jeg trodde ingen oppdaget det der, gliser Leif Olav Alnes etter at NRK har vist frem bilder av Duplantis i aksjon i Kina.

For bildene etter rekordhoppet avslører at svensken har tatt grep. Puma-skoene har gått gjennom en aldri så liten forvandling siden han tok VM-gull innendørs for halvannen måned siden. Tuppen av skoene er oppgradert.

Der finner man en klo.

Den er identisk med den Karsten Warholm har brukt siden VM i 2022.

Friidrett, EM i München

«ALNES-KLOEN»: Disse skoene startet Karsten Warholm å løpe med i 2022. Han har tatt EM-gull og VM-gull med klo på beina.

Foto: Lise Åserud / NTB

Duplantis bekrefter overfor NRK at det har vært en «gal vitenskapsmann» inne i bildet. Superstjernen sikter naturligvis til Warholm-trener Alnes, som sammen med Puma har jobbet systematisk med skoene de siste årene.

– Jeg skal ikke tilskrive suksessen til den skoen nødvendigvis, men det har i hvert fall ikke gjort han noe dårligere. Jeg har aldri sett «Mondo» hoppe verdensrekord så lett, så jeg tror ikke han kommer til å bytte ut de skoene nå, sier Warholm til NRK.

Duplantis' nye verdensrekordsko er en modifisert utgave av Warholms superpiggsko. Den største, synlige forskjellen er den tykkere hælen, som gjør den bedre egnet til hopping. Ellers er de ganske like nordmannens VM-sko fra Budapest.

Ja, totalen fungerte, men vi vet ikke bidraget fra den (skoen). Men jeg tror han var veldig fornøyd selv. Det må du nesten spørre han om, tilføyer Alnes, mesterhjernen bak innovasjonen.

Sammenlignes med Formel 1

Verdensrekordholder i tresteg, Jonathan Edwards, kaller utviklingen fantastisk.

– Gjennom hele karrieren min var det ikke ingen teknologiske fremskritt. Når du ser hva som har skjedd, er det veldig merkelig. Det er underlig at det tok så mange år, sier Edwards til NRK.

Jonathan Edwards

IKON: Jonathan Edwards.

Foto: Håvard Bergheim

Han vant en rekke internasjonale medaljer fra 1994 til 2002, og var et av friidrettens største ikoner ved årtusenskiftet. Nå mener han det gir idretten en ny dimensjon.

– Jeg tror noen er negative til det, men jeg syns det er positivt. Formel 1 er et veldig godt eksempel på hvor du har noen fantastiske førere, men også hele den teknologiske kampen mellom lagene. Det tror jeg er på vei inn i friidretten nå, sier Edwards.

Karsten Warholm var i perlehumør etter å ha kvalifisert seg til VM-finalen. Han tok en pølsespøk på NRK-reporteren, men rett etterpå angret han seg.

Karsten Warholm var i perlehumør etter å ha kvalifisert seg til VM-finalen. Han tok en pølsespøk på NRK-reporteren, men rett etterpå angret han seg.

Forklaringen bak effekten

Team Warholm har tidligere uttalt seg kritisk til skoutviklingen, og Alnes vedgår at det fremdeles er blandede følelser rundt det. Før var det mann mot natur, og resutlatene fra ulike tidsepoker var letterere å sammenligne.

Nå er det en utvikling hvor det tenderer mot å bli en utstyrssport, mener han.

Leif Olav Alnes

OPPFINNSOM: Leif Olav Alnes.

Foto: Fredrik Tombra

Den «gale vitenskapsmannen» er utdannet biomekaniker og har lenge jobbet innen dette fagfeltet. Alnes forklarer hva denne kloen på enden av skoen egentlig bidrar til.

Den sørger for at du har bakkekontakt lenger, og hvor energien som er lagret i skoen skubber på deg når tyngdepunktet ditt er lengst mulig frem. Det svarer på det gunstigst mulige tidspunktet for å skape fart.

Hvorfor har ingen kopiert den?

Det får du spørre de om, sier han og ler hjertelig.

PS! Karsten Warholm sesongåpner under Bislett Games, 30. mai. Diamond League, EM, NM og OL kan du se på NRK.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal