Hopp til innhold

Vikersund bygger på hoppet - vil ha ny verdensrekord

Hoppkanten i Vikersund har blitt løftet fem centimeter og kuttet en halv meter før helgens skiflygingsrenn.

Det er gjort justeringer i Vikersund-bakken.

– Det gjør det i hvert fall ikke vanskeligere å sette nye verdensrekorder, sier rennleder i Vikersund, Ole Gunnar Fidjestøl.

Fidjestøl

MULIG REKORD: – Det var en god del flotte hopp her ifjor. Minuset var at det var mange korte hopp, sier rennleder Fidjestøl.

Foto: NRK

Han var selv blant dem som brukte torsdagen på å gjøre bakken klar til skiflygning i Vikersund fredag.

Men den kjente mammutbakken er litt endret i år.

Vikersundbakken, som opprinnelig ble bygget i 1936 og ombygget til skiflygingsbakke i 1966, har blitt om- og utbygget flere ganger. Sist til prøve-VM i 2011 og VM i 2012. Nå gjøres det igjen, og det blir nok ikke den siste endringen i den tradisjonsrike skiflygningsbakken.

– Hoppet er blitt kortere så utøverne må være kjappe på avtrekkeren for å treffe, ler rennleder Fidjestøl.

Vil ha færre hopp i kulen

Kombinertutøver Håvard Klemetsen er en av dem som allerede har testet bakken etter endringen. Han hoppet 210 meter torsdag, og ble med det første norske kombinerthopper over 200 meter.

– Det var mye venting og tøft mentalt, derfor var det ekstra gledelig at det gikk over 200 på første forsøk.

– Jeg hadde to tøffe dager med verdenscuprenn i Trondheim i beina. Jeg er mentalt sliten nå, men stolt, sa Klemetsen til NRK etter hoppet.

Før svevet hadde han tro på at endringene på hoppkanten kunne gjøre utslag.

– Jeg ser at det kan gjøre det lettere for flere å komme lengre ned i bakken med den endringen som er gjort i Vikersund. Det bli spennendene å se om det blir flere lengre hopp.

Rennleder viser endringene i Vikersund-bakken.

– Jeg tror nok endringen gjør at vi får flere severdige skihopp, og ikke bare at det er de aller, aller beste som stikker ned, sa han før 210-meterhoppet.

– Forskjellen på 150 m og 200 m

En skulle kanskje ikke tro det, men fem centimeter kan gjøre mye på en så lang luftferd. Med den nødvendige høyden på vei nedover kan det være forskjellen på 150 og 200 meter, hvis man har nok fart, ifølge Klemetsen.

– Jeg har forståelse for at de ønsker å gjøre bakken så optimal som mulig. De som har gjort disse endringene har peiling på dette så jeg stoler på at de har gjort rette valg.

Et godt tegn er det at skihopper Halvor Egner Granerud hoppet 240 meter på fredagens test.

I fjor ble det satt ny verdensrekord da Anders Fannemel landet på utrolige 251,5 meter. De nye justeringene på hoppkanten kan gjøre at også de beste hopper enda lengre.

Endringer i Vikersund-bakken skal gi lengre hopp.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal