Hopp til innhold

Eckhoff om presset: – Få snakker om de dårlige tidene sine

Tiril Eckhoff (24) skulle ønske hun hadde et pokerfjes som gjorde at ikke alle følelsene var like synlige hele tiden.

Tiril Eckhoff setter på sin helt egen måte ord på hvor tøft livet som toppidrettsutøver kan være når man møter motgang. Programleder: Dag Erik Pedersen og Liv Grete Skjelbreid.

SE VIDEO: Tiril Eckhoff forteller åpenhjertig om medaljens bakside i et intervju gjort i forkant av VM.

I år har jeg vunnet ett verdenscuprenn og fått tre pallplasser. Det er egentlig dritbra, men likevel føler jeg meg elendig, sier Tiril Eckhoff med gråt i halsen.

Like før VM møter NRK Tiril Eckhoff til det som i det som etter planen skulle være en hyggelig prat om VM i Kontiolahti til NRKs VM-studio fredag kveld. I fjor slo hun gjennom med et brak med tre OL-medaljer i Sotsji, men etter en strålende sesongstart har det gått tyngre.

Da VM åpnet med mixedstafett torsdag tok hun og laget bronse. Men Eckhoffs etappe gikk ikke bra.

Slik var det også i Holmenkollen like før VM. Der ble hun nummer 36 på normaldistansen etter fem bom på de ti første blinkene.

Tiril Eckhoff og Tora Berger

Da Tiril Eckhoff kom på landslaget, var det i skyggen av Tora Berger (t.h.). Nå er det Eckhoff som er den alle vil snakke med, og som må tåle forventningspresset.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Eckhoff klarer ikke å skjule skuffelsen etter rennet. Også under det lenge planlagte intervjuet til NRKs VM-studio, blir det mye følelser.

Så mye at hun må le av det selv.

– Her er det ikke noe pokerfjes, sier hun og peker på sitt eget ansikt.

Dessverre. Det kommer sikkert med åra. Når jeg blir like god som Tora, sier hun.

  • Se hele intervjuet i videovinduet over.

Det store tomrommet

Denne gang var det Tiril Eckhoff som nevnte seg selv i samme setning som Tora Berger. Men som oftest er det journalister eller andre hun møter som trekker sammenligningen.

Ikke nødvendigvis fordi de er spesielt like som typer. Men skiskyttergale nordmenn har vært bortskjemt i en årrekke med at den ene kvinnelige profilen har avløst den andre.

Liv Grete Skjelbreid dominerte i en årrekke. Da hennes karriere gikk mot slutten, vant Gro Marit Istad Kristiansen VM-gull i 2005. Og i 2007 var det Linda Grubben som var best i VM. Så kom en æra der Tora Berger vant alt.

Da Berger la opp etter OL-sesongen i fjor, har omverdenen ropt på den nye eneren i norsk kvinneskiskyting.

Anonyme Tiril Eckhoff tok et stormskritt inn i rampelys-tilværelsen allerede under OL i fjor. Men i utgangspunktet hadde hun ikke sett for seg så mye oppmerksomhet så raskt.

Eckhoff opplever tidvis presset som stort, og merker at hun har blitt en offentlig person på en helt annen måte enn tidligere.

– Mine fristeder har på en måte vært mye media. Nå dukker jeg opp både på Facebook, Twitter og i VG. Det er vanskelig, men noe jeg må jobbe med. Det er vanskelig å få inn på alle kanaler at man gjør det dårlig, selv om man selv ikke synes man har gjort det, sier Eckhoff.

Viljen til å klare det

Tiril Eckhoff tar seg til hode med votter og smiler

Tiril Eckhoff har både smilt og grått i 2014/2015-sesongen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

For selv om resultatene denne sesongen egentlig har vært bra, har hun vært mye skuffet og frustrert.

Og det har skjedd i full offentlighet.

– Det er baksiden med å være, eller plutselig å bli en stjerne. Å plutselig være rollefiguren for norsk skiskyting. Eller i alle fall for kvinner, da er det i alle fall kjipt å gjøre det dårlig, sier Eckhoff.

I ukene før VM var 24-åringen rådvill. Der alt fløt nærmest perfekt i starten av sesongen, har verken skyteformen eller den fysiske formen vært der hun ville.

Gang på gang har hun måttet svare på hvorfor det ikke stemmer. Ofte har hun vært tydelig skuffet når det har gått dårlig.

Og hun har vært tydelig på at hun egentlig ikke har peiling på hva som er problemet.

– Nå er jeg bildet på at det går dårlig. Når det går bra er det rått, og så er det veldig teit at jeg sitter her og gråter fordi det går dårlig.

Normaldistansen i Holmenkollen ble enskikkelig nedtur for Tirill Eckhoff.

Tiril Eckhoff slet med å holde tårene tilbake etter 36.-plassen i Holmenkollen.

Skjelbreid: – Kunne gjemme seg bak Tora

Liv Grete Skjeldbred Poiree

Liv Grete Skjelbreid tok fire gull under VM i 2004.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Liv Grete Skjelbreid har opplevd en karriere uten sidestykke i norsk skiskyting. Hun har hatt på seg et par av de skoene nå Eckhoff er nødt til å fylle.

Hun tror det enorme presset Eckhoff nå opplever, er på grunn av en uslåelig personlighet.

– Det tror jeg har med Tiril som toppidrettsutøver og som person å gjøre. Hun er lett å bli glad i, og hun vinner lett hjertet til mange, sier Skjelbred, som også fungerer som NRKs ekspertkommentator under skiskytterrenn.

Hvordan er det å leve med presset til en medalje- og skiglad nasjon?

– Det har vært mange gode prestasjoner, og vi er bortskjemte med utøvere som har hevdet seg. Når man plutselig står der og skal overta, kan det føles et sterkt press. Det er mest presset man legger på seg selv. Det er det vanskeligste å takle, forteller Skjelbreid.

For Tora Berger har alltid stått fremst de siste årene, og Eckhoff har kunne kjempe for seg selv. Den ærlige bærumsjenta som møtte NRK etter Holmenkollen har ingen å gjemme seg bak.

– Fjorårssesongen var ikke helt super hele veien den heller, men da kunne hun gjemme seg bak Tora. Hun tok støyten, og vi merket bare da Tiril gjorde det godt. Nå er Tora borte, og man merker at det ikke er norske flagg på toppen, mener den tidligere verdensmesteren.

Velger åpenheten

I VM-intervjuet velger hun åpenheten nok en gang. Hun lar tårene trille og kjemper seg gjennom intervjuet.

Tiril Eckhoff prøver å forklare hvordan det er å skulle fylle veldig store sko. Det er morsomt når det går bra, og tilsvarende tungt når det går dårlig.

– Det er veldig få som snakker om de dårlige tidene sine i media. Det er kanskje lettere å skjule det. Men det er kanskje fordi folk liker å vise frem det perfekte i livet, sier hun.

Selv er hun klar over at hun lever sitt eget drømmeliv. Hun kan satse fullt og helt på skiskyting – akkurat som hun har drømt om.

– Jeg har så lyst til å klare det, men akkurat nå føler jeg at media skal ha alle de negative overskriftene, og jeg er på alle de, forteller Eckhoff, mens tårene triller nedover kinnet.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal