Hopp til innhold

Singel, fattig og lykkelig

Folk skjønte at Sigrid Ekran mente alvor med hundekjøringen da hun fullførte Iditarod med brukket nese og matforgiftning.

Sigrid Ekran

Sigrid Ekran beskriver hundene som bestekompiser.

Foto: Knut-Sverre Horn

– Jeg begynte vel litt i feil ende. Men hvis man bestemmer seg for at det skal gå, så går det, sier Sigrid Ekran.

31-åringen fra Sparbu i Nord-Trøndelag har åpenbart ikke noe behov for å bruke store ord om sin egen karriere som hundekjører, men det er ingen tvil: det har gått fort siden starten i 2007, da Iditarod gjennom Alaska var hennes første store løp noensinne.

Da hadde hun byttet bort campingbil og kano for å skrape sammen et hundespann, og endte som beste kvinne og beste debutant.

– Det har gått ganske fort, men jeg har satset mye på det. Det er ingen halvveis satsing, sier Ekran selv.

Akkurat det utsagnet – "ingen halvveis satsing" – er det nærmeste hun kommer i å framheve sin egen innsats når NRK treffer henne på sjekkpunktet i Neiden.

Jobber hardt

I mangel av selvskryt fra Ekrans side gir vi ordet til Jeff King, amerikansk hundekjører med flere Iditarod-seire bak seg:

– Fire år er lang tid hvis du er lynsmart, vet hvor det finnes kunnskap og jobber hardt med å lære. Hun er som en svamp etter informasjon. Det er få som har kommet så langt så fort, og i hennes alder, sier King.

Duracell-kanin

Jeff King og Sigrid Ekran under starten av Finnmarksløpet 2011

Jeff King, med flere seire i Iditarod bak seg, kjørte Sigrid Ekrans spann ut fra Alta og er full av lovord om 31-åringen med kometkarriere i sporten.

Foto: Knut-Sverre Horn

King har hvisket Ekran noen tips i øret før Finnmarksløpet, og godordene sitter løst når vi ber ham beskrive henne.

– Utholdenhet og pågangsmot må være hennes fremst kjennetegn. Hun bare fortsetter og fortsetter som en Duracell-kanin, forteller Jeff King.

– Jeg husker jeg så ansiktet hennes i Iditarod, forslått og blodig etter at hun kolliderte med et tre. Likevel smilte hun, og det ser ut til at hun alltid vet å psyke seg opp og gi seg i kast med løpet igjen. Hun elsker åpenbart livet med hundene. Jeg tror hun er villig til å være fattig og singel på grunn av det, sier King.

Sigrid selv flirer bekreftende da vi ber om en kommentar til den påstanden.

Verdensmester

Som vinner av Femundløpet nylig fikk hun tittelen verdensmester , og for øyeblikket ligger hun på tredje plass i Finnmarksløpet.

De to foregående årene har hun endt på 8. og 6. plass . Men om hun har et konkret mål for årets løp, sier hun det i alle fall ikke høyt.

– Jeg er fornøyd så lenge vi gjør vårt beste

– Er ikke det litt ambisjonsløst for en verdensmester?

– Man må alltid ta det etter forholdene.

Bestekompiser

Og forholdene nå er at spannet er rammet av noen små skader, og bare åtte av hundene var med videre ut fra Neiden etter drøyt halvgått løp.

– Det er aldri noen fordel å droppe så mye hunder, men det er ikke noe å gjøre med det. Det er en del av gamet. Så får man gjøre det så godt som mulig med dem som er igjen.

I løpet av intervjuet, forsøksvis gjennomført mens Sigrid Ekran steller hundene i Neiden, er det strengt tatt de firbente som der adresse for de fleste replikkene.

– Jeg bruker all min tid på hundene, så det er klart vi er bestekompiser!

Sigrid Ekran på sjekkpunkt Neiden

Massasje og varme dekken til hundene har førsteprioritet på sjekkpunktet, før hundekjørerne fyrer spritkokeren og lager middag. Til hundene.

Foto: Knut-Sverre Horn

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet