Hopp til innhold

«En dramatisk juleperiode kan endre alt»

KOMMENTAR: Det beryktede juleprogrammet i Premier League vil slepe tittelkandidatene gjennom fire serierunder på 12 dager. Hvem er best forberedt?

premier league

Chelseas André Schürrle, Manchester Citys Samir Nasri og Manchester Uniteds Wayne Rooney må alle være mye på jobben i jula. Det spilles fire serierunder i Premier League mellom 20. desember og 1. januar.

Så er vi her igjen. Juleprogrammet i Premier League er alltid en periode rik på tradisjon og innhold, hvor kampene kommer tett som hagl. For supportere er det en sportslig høytid.

For trenere er det et mareritt.

Lite innen moderne treningsteori anbefaler å spille intense toppkamper med 48 timers mellomrom, og flere spillere og managere har lenge ønsket vinterpause. Men tradisjoner står sterkt i England. Selv om klagene fortsetter hvert år, ser lite ut til å endres.

Fire serierunder vil derfor spilles mellom 20. desember og 1. januar. Sterk form i to uker kan sikre 12 poeng, noe Manchester City klarte da de vant serien i 2013/14. Liverpool, som kom to poeng bak, tok seks poeng i samme periode.

Denne sesongen har Chelsea virket suverene, men et par poengtap samt sterke resultater fra Manchester-lagene har skapt spenning i tittelkampen. City er London-lagets fremste utfordrere, mens United ligger åtte poeng bak teten.

En dramatisk juleperiode kan endre alt det. Her er en analyse av lagenes forutsetninger for å komme seg helskinnet gjennom.

Chelsea – 39 poeng

SOCCER-ENGLAND/CUP Chelsea's manager Mourinho sits on the bench before their English League Cup quarter-final soccer match against Derby County at the iPro Stadium in Derby

Jose Mourinho og Chelsea leder Premier League før juleperioden starter.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Serielederne har sannsynligvis det tøffeste kampprogrammet av disse tre lagene. Tre av de fire oppgjørene skal spilles borte, mens den ene hjemmekampen er mot West Ham, som er i fin form.

Første motstander er Stoke en kald mandagskveld, men selv om oppgjøret blir vrient, er det de to siste kampene som bør bekymre mest. Omtrent 48 timer etter å ha møtt West Ham på Boxing Day, drar Chelsea til Southampton. Fire dager senere besøker de White Hart Lane.

  • 22. desember, 21.00: Stoke (borte)
  • 26. desember, 13.45: West Ham (hjemme)
  • 28. desember, 15.05: Southampton (borte)
  • 1. januar, 18.30: Tottenham (borte)

Erfaring

En noe mer betryggende faktor for de blå er at José Mourinho kjenner rutinen godt. På sin første pressekonferanse i 2013/14-sesongen uttalte portugiseren at han elsker intensiteten i denne perioden, selv om det er uheldig for spillerne.

Resultatene Chelsea leverte i denne perioden i 2013/14 reflekterer dette. De sikret et 0-0-resultat borte mot Arsenal, og slo så Swansea hjemme (1-0), Liverpool hjemme (2-1) og Southampton borte (3-0). Laget er sterkere nå, men med et tøft program vil kun prestasjoner opp mot full kapasitet resultere i 12 poeng.

Stallens bredde

Mourinhos valgmuligheter er betraktelig bedre nå enn for 12 måneder siden. Nyinnkjøpte Diego Costa, Didier Drogba og Loïc Rémy gir ham tre pålitelige spissalternativer, mens to keepere i verdensklasse står til disposisjon.

Dekningen i midtbaneleddet er også solid, og spesielt kantrollene og den offensive midtbaneposisjonen kan roteres på. Trioen Nemanja Matić, Cesc Fàbregas og Eden Hazard er umulige å erstatte, men både Fàbregas og Matić har vært suspendert hver sin gang de siste to serierundene og har dermed nytt godt av en liten pause.

Bakover er dekningen noe tynnere. Kun tre spillere passer backplassen – Branislav Ivanović, César Azpilicueta og Felipe Luís – mens Ivanović og uerfarne Kurt Zouma er valgene bak John Terry og Gary Cahill. Dette er dog en backrekke som har virket stabil hele sesongen, og det spørs hvor mange rokeringer Mourinho trenger å gjøre.

Skader og suspensjoner

En muskelskade holdt Thibaut Courtois på sidelinjen mot Hull forrige helg, men belgieren spås å komme tilbake snart. Med Petr Cech finnes det uansett få grunner til å bite negler. Småskader plager Zouma og Drogba, men heller ikke disse skal være alvorlige. Resten av troppen er skadefri.

Ingen av spillerne er suspenderte, og heller ikke ett gult kort unna suspensjon.

Manchester City – 36 poeng

Britain Soccer Premier League

Manuel Pellegrini har grunn til å være fornøyd med Manchester Citys kampprogram.

Foto: Scott Heppell / Ap

Manuel Pellegrini må ha kostet på seg et glis da han så Citys kampprogram for slutten av desember. Tre av oppgjørene spilles i Manchester. Alle fire er mot lag som kjemper i nedrykksstriden.

På en god dag bør besøket av Crystal Palace by på få problemer (oppdatert: kampen endte 3-0 til City). Turen til West Bromwich er muligens den største utfordringen, da de to kampdagene som gir lagene minst hvile er mot Burnley og Sunderland. Selv om sistnevnte har en tendens til å stikke kjepper i hjulene for større lag, er dette en gyllen mulighet for nok en strålende jul.

  • 20. desember, 13.45: Crystal Palace (hjemme)
  • 26. desember, 16.00: West Bromwich (borte)
  • 28. desember, 16.00: Burnley (hjemme)
  • 1. januar, 16.00: Sunderland (hjemme)

Erfaring

Pellegrini viste forrige desember at mangel på erfaring med juleprogrammet fint kan overkommes ved gode spillere og slu kampledelse. Poengene City tok kom mot Fulham borte (4-2), Liverpool hjemme (2-1), Crystal Palace hjemme (1-0) og Swansea borte (3-2).

Dette har ikke nødvendigvis gjort at chileneren liker opplegget: senest denne uken stilte han spørsmål ved at kamper arrangeres så tett opp mot Boxing Day. Om ikke annet, betyr i hvert fall sommerens moderate handletur at stallen omtrent er den samme som forrige sesong, og de fleste spillerne vet hva som forventes.

Stallens bredde

Citys valgmuligheter varierer stort fra lagdel til lagdel. Den sentrale midtbanen er bunnsolid, mens Samir Nasri, Jesús Navas, James Milner og David Silva danner et luksuriøst utvalg på kantene. Mellom stengene er Willy Caballero et godt andrevalg bak Joe Hart.

Hovedproblemet er spissene. Pellegrini startet sesongen med tre angripere, noe som virket risikabelt, og nå sliter både Sergio Agüero, Edin Džeko og Stevan Jovetić med skader. Fjerdevalget er den 18-årige argentineren José Pozo. Pellegrini ønsker seg en ny spiss i januar, men hjelper selvsagt ikke for selve juleprogrammet.

Situasjonen er også ukomfortabel i midtforsvaret. Kaptein Vincent Kompany er blant de fraværende, mens skadede Matija Nastasić ennå ikke har spilt denne sesongen. Martín Demichelis og Eliaquim Mangala er tilgjengelige.

Skader og suspensjoner

Dette er Citys akilleshæl. Den gode nyheten er at trollmannen Silva er tilbake fra behandlingsrommet. Den dårlige er tilstanden til Kompany, Agüero, Džeko og Jovetić.

Agüero, mannen med 14 ligamål denne sesongen, fikk en kneskade mot Everton og forventes tilbake i midten av januar. Både Kompany og Džeko pådro seg nylig muskelskader, og Pellegrini frykter at begge kan bli ute til 2015. Jovetić sliter med samme problem.

Videre er både Kompany, Yaya Touré og Mangala ett gult kort unna suspensjon. Ikke ideelt når det strammer seg til.

Manchester United – 31 poeng

SOCCER-ENGLAND/ Manchester United manager Louis van Gaal applauds the fans after their English Premier League soccer match against Southampton at St Mary's Stadium in Southampton

Flere enn 40 skader har rammet Manchester United siden sesongestarten. Louis van Gaal har hatt litt å stri med.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Selvtilliten er stor i Manchester United-leiren om dagen, med seks strake seire og tre poeng ned til fjerdeplass. Dette blir nok en utfordrende periode, med bortekamper mot Aston Villa (oppdatert: Det endte 1-1), Tottenham og Stoke på julemenyen.

Spesielt turen ned til London kan bli tøff, da oppgjøret starter 45 timer etter at hjemmekampen mot Newcastle sparkes i gang på Boxing Day. Stoke bør heller ikke undervurderes på bortebane, noe Arsenal vil bekrefte etter 3-2-tapet på Britannia Stadium for noen uker siden.

  • 20. desember, 16.00: Aston Villa (borte)
  • 26. desember, 16.00: Newcastle (hjemme)
  • 28. desember, 13.00: Tottenham (borte)
  • 1. januar, 13.45: Stoke (borte)

Erfaring

Siden dette er Louis van Gaals første sesong i engelsk fotball, blir måten han takler juleprogrammet på interessant å se. Få andre ligaer matcher dette hardkjøret i desember, så sammenligninger med nederlenderens gamle klubber gir få indikasjoner på hva som kan forventes.

Et positivt tegn er imidlertid lagets prestasjoner over jul i fjor. Under David Moyes tok de tre strake seire i slutten av desember – mot West Ham hjemme (3-1), Hull borte (3-2) og Norwich borte (1-0) – før Tim Sherwoods Tottenham vant 2-1 på Old Trafford 1. januar. Troppens mest erfarne spillere blir spesielt viktige i denne perioden.

Stallens bredde

Balansen i Uniteds tropp er åpenbart ikke ideell, men de siste ukene har styrkene veiet opp for svakhetene. Tre profilerte spisser gir van Gaal tungt skyts på topp – spesielt med Wayne Rooney og Robin van Persie i fin form – mens James Wilson, som nylig fylte 19 år, er en spennende joker.

Dekningen er også god på midtbanen, hvor det finnes en rekke ulike spillertyper som kan brukes avhengig av motstanderen. Det at en spiller som Ander Herrera ikke har startet de siste to ligakampene tyder på et ledd som tåler rotasjoner.

Verre er det med forsvaret. David de Geas form har kompensert for nylige defensive problemer, men alle skadene må ha plaget van Gaal, som har slitt med å etablere faste relasjoner bakover. Seks ulike midtstoppere startet i de to siste kampene mot Southampton og Liverpool. Her handler det sannsynligvis mest om å bruke hvem enn som er tilgjengelige.

Skader og suspensjoner

Flere enn 40 skader har rammet United siden sesongstarten, men situasjonen begynner å lysne. Både Ángel Di María, Rafael, Marcos Rojo og Chris Smalling skal visstnok være på vei tilbake. Daley Blind og Luke Shaw er fortsatt ute.

Spesielt Di María kan utgjøre en stor forskjell om han finner formen han viste rett etter overgangen fra Real Madrid. United har allerede sett hvor viktige skadefrie nøkkelspillere kan være: siden Michael Carrick startet sin første kamp for sesongen, mot Crystal Palace, har laget ennå ikke tapt poeng.

Det finnes ingen suspensjoner, og ingen spillere ligger ett gult kort unna. Om van Gaal skulle ha et ønske til jula, så må det bli å unngå flere skader denne sesongen.

Fotball

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland