Hopp til innhold

Selvkritisk Hallén: – Ikke god nok spillerutvikling

Fotballpresident Yngve Hallén innrømmer at Norges Fotballforbund ikke er gode nok til å utvikle norske talenter.

Hallén

Yngve Hallén sier at NFF har trappet opp satsingen på spillerutvikling etter å ha erkjent at Norge ligger bak andre nasjoner.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Jeg synes Klaveness har mange gode poenger. Vi har ikke en klar spillerutvikling med godt nok innhold, selv om kvaliteten og organiseringen går i riktig retning. Dette er ett av våre viktigste satsningsområder, sier Hallén til NRK.no.

Lise Klaveness

Lise Klaveness har 51 A-landskamper og 39 U-landskamper for Norge. Nå tar hun et oppgjør med NFFs spillerutvikling.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tidligere A-landslagsspiller Lise Klaveness kom tirsdag med kraftig skyts mot talentutviklingen i Norges Fotballforbund. Hun mener at spillerutviklingen er blitt inspirert av «Drillo»s suksess med kynisk kontringsfotball, og dermed at NFF ikke har latt talenter utvikle tekniske og «unorske» ferdigheter.

«Dessverre var arven fra de suksessrike 90-årene ikke særlig god for talentutviklingen i Norge. Det som funket for Myggen, Bjørnebye, Rekdal & co, den kyniske og riktige strategien for et A-lag, ble etablert som malen for hvordan også u-lagene skulle spille», skriver Klaveness.

– Vi satser hardt nå

Hallén sier at Klaveness «har skrevet en god kronikk med mange gode poenger». Han trekker blant annet frem Klaveness' konkrete innspill om at U-landslagene bør tenke utvikling før resultat.

– Det er ikke riktig å ha den samme filosofien på de ulike utviklingstrinnene som på A-landslaget hvor resultatet teller mest. Barn og unge skal konsentrere seg om mulighetene, ikke begrensningene, sier Hallén, og legger til:

– Vi bruker mye ressurser på spillerutviklingen nå. Innholdet er ikke helt på plass, men det kommer, blant annet gjennom den faglige debatten Klaveness legger opp til, sier Hallén.

– Hvorfor tok det så lang tid?

– Det har alltid vært en utvikling, men de siste to årene har vi satset ekstra hardt på spillerutviklingen. Da erkjente vi at vi lå for langt bak andre nasjoner, svarer han.

Han tror resultatene alleredehar begynt å vise seg gjennom J20-landslagets kvartfinaletap mot Tyskland i VM i sommer, og U21-landslagets kvalifisering til EM-playoff.

– Vi har blant annet sett at U21-landslaget har spilt offensivt, underholdende og variert fotball, noe som kom tydelig frem senest mot England, sier Hallén.

– For trang kultur

Kjetil Rekdal

Aalesund-trener Kjetil Rekdal mener talentutviklingen på U-landslagene havner i klemme mellom resultater og utvikling.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Lise Klaveness sier også at Norges Fotballforbund har vært for lite mottakelig for faglige innspill. Hun mener forbundet over tid har vært «hårsårt, ufornærmelige og hierarkisk».

– Jeg synes forbundet har vært veldig var for alt som kan ligne på kritikk. Jeg tror mange føler at det er lite spillerom for nye ideer til hvordan laget skal spille, hvordan treningene skal legges opp og så videre. Kulturen har vært for trang, sier Klaveness til NRK.no

Hallén mener Klaveness nå bør legge bort redselen for at noen skal være uenig i kritiske innspill.

– Det er ikke en enkeltperson som har skyld for utviklingen, men det kollektive systemet. Og ikke bare «NFF-klossen», som hun skriver, men holdnings-, verdi- og kvalitetsarbeid i både forbund og klubb, sier Hallén.

– Må se på breddefotballen

Aalesund-trener Kjetil Rekdal (43) fikk 83 A-landskamper for Norge fra 1987 til 2000. Han mener spillerutviklingen på U-landslagene kommer i en klemme mellom resultater og ferdighetsutvikling.

– Det kommer i grenseland, fordi U-landslagene også skal produsere spillere opp til A-landslaget og skaffe spillerne internasjonal erfaring. Man havner i et skvis fordi resultatene dine vil være en del av utviklingen.

– Men det som i størst grad skjedde under «Drillo»s suksess på 90-tallet, var at mange klubbtrenere i Norge begynte å spille på samme måte, og dét er ikke positivt. Det er ferdighetene som utvikles i de forskjellige klubbene nedover i årstrinnene som legger gunnlaget, og her må man utvikle ferdighetene istedenfor å spille etter begrensningene, legger han til.

Landslagstrener Egil Olsen

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen tar i mot Slovenia på Ullevaal i kveld.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Klaveness er enig med Rekdal om at man har et stort potensiale i breddefotballen, men hun mener NFF har et særskilt ansvar for spillere som allerede er på et høyt nivå.

– Breddefotballen har vært preget av mange av de samme elementene, men fotballforbundet har et større ansvar enn man kan pålegge klubbene i distriktene, sier Klaveness.

Avgjørende landskamp

Klaveness' krasse kritikk kommer samme dag som Norge møter Slovenia i VM-kvalifiseringen på Ullevaal.

«Drillo»s har allerede fått en skjev start med 0-2-tap for 6. seedede Island, og landslagssjefen har på forhånd varslet at kun seier er godt nok i kveld.

Etter det NRK kjenner til får Rune Almenning Jarstein sjansen fra start, mens Espen Bugge Pettersen må se kampen fra sidelinjen. Ruben Yttergård Jenssen og Markus Henriksen får også sjansen foran Magnus Wolff Eikrem og Bjørn Helge Riise.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten