Hopp til innhold

- Hadde vi løst skoavtalen, hadde det ikke blitt streik

- Det var skoavtalen som var det helt avgjørende. Hvis vi hadde løst den, hadde vi klart å bli enige om resten, og dermed unngått streiken, sier daglig leder i NHO Idrett, Bjørn Tangnes.

Fotballsko
Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Han bekrefter dermed at det var spørsmålet om spillernes utstyr, og da spesielt sko, som førte til brudd i meklingen, og dermed fotballstreik .

På grunn av streiken blir hele kommende eliteserierunden utsatt . Kampene skulle gått 22. og 23. mai.

- Men skoavtalene betyr så mye for klubbene at vi ikke hadde sjanse til å imøtekomme NISOs krav, sier Tangnes til NRK.

Les også: Alexander Aas maner til kamp

Sko in action

Sko er en fotballspillers viktigste arbeidsverktøy

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Mye mer enn skoavtale

NISO - spillernes fagforening - skriver på sin nettside at bruddet handlet om mye mer enn utstyrsavtalen.

- Når det gjelder enkelte krav har motparten uttrykt forståelse, men ikke vist nok vilje til å forplikte seg, sier forbundsleder Joachim Walltin til nettsiden.

Også informasjonsrådgiver Thomas Kristensen i NISO sier at det var mye mer enn skoavtalen som veltet meklingen.

- Vi kom i mål med punktet om utdanning, resten klarte vi ikke å bli enige om, sier Kristensen til NRK.

Det sentrale sko-kravet gjaldt spillernes rett til å velge de riktige og beste skoene, uavhegngig av merke og utstyrsleverandør. Det ville ikke NHO Idrett og deres medlemsklubber gå med på.

- Det er helt opplagt at skoavtalen har avgjørende økonomisk betydning for klubbene, sier Tangnes.

Opptil 5 millioner

Tangnes sier at utstyrsavtalene er verd fra 200.000 til 5 millioner kroner for hver klubb, avhenging av liga og størrelsen på klubben. Mellom 50 og 70 prosent av disse avtalene gjelder sko.

- Da sier det seg selv at dette utgjør store penger, sier Tangnes.

Lokale avtaler

- Brann og Lillestrøm har avtaler som tillater spillerne å velge egne sko , slik NISO ber om. Hvorfor er det umulig for de andre klubbene å gjøre det samme?

- De to klubbene har egne lokale avtaler med sine leverandører. Vi kan ikke, som sentral arbeidsgiverorganisasjon, trekke noe slikt nedover hodet på alle klubbene. Men klubbene står fritt til å få i stand slike avtaler på eget initiativ, sier Tangnes.

Daniel Nannskog

Daniel Nannskogs sko fikk både puss og kyss av Petter Belsvik etter Stabæks 5-0 over Tromsø i 2007

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det vil neppe alle klubbene prøve seg på.

- Vi har en totalavtale med vår utstyrsleverandør, den omfatter også sko. Hvis man ikke klarer å tilpasse seg det, må man finne seg en annen klubb å spille i, sa Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen til NRK i april.

- Alle leverer gode sko

Terje Normann Jakobsen, som er direktør for Scan Trade, firmaet som fører Umbro i Norge, slår fast at sko er svært viktig for en utstyrsavtale.

- Vi er nok den største sponsoren av norsk idrett og bruker 60-70 millioner kroner i året. Fotballspillernes sko er en betydelig del av dette, sier Jakobsen til NRK.

- Hva tror du konsekvensene blir hvis NISO får gjennom sine krav?

- Det vet jeg ikke helt konkret. Men vi skal huske på at vi er bare drøyt 4,5 millioner nordmenn, og det er et mye mindre marked enn i de store fotballnasjonene. Derfor betyr det mer for leverandørene å ha en sterk avtale, sier Jakobsen.

Han er litt overrasket at det var sko-spørsmålet som utløste streiken.

- Alle de store leverandørene har sko som skal tilfredsstille alle tenkbare krav fra spillerne. Kravet om frihet til å velge merke, har nok å gjøre med vilje og psykologi, sier Jakobsen.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden