Hopp til innhold

Haakonsen og Olsen siktet i overgangssaken i Stabæk

Truls Haakonsen og Inge André Olsen er pågrepet og siktet etter Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk Fotball til Vålerenga Fotball i sommer. De risikerer seks år i fengsel.

Truls Haakonsen, Inge André Olsen og Veigar Páll Gunnarsson

Truls Haakonsen og Inge André Olsen er siktet i forbindelse med overgangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

I en pressemelding opplyser Asker og Bærum politidistrikt at permitert sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, og sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, er siktet i forbindelse med Gunnarsson-saken.

Politiet gjennomførte onsdag ransaking og pågripelse. Pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk.

– Vi er på vei til politihuset nå. Det jeg vet er at Haakonsen stiller seg uforstående til anklagene som er rettet mot ham. Jeg ønsker ikke å komme noe inn på dette nå, for avhørene er fortsatt ikke påbegynt, sier Haakonsens advokat Peder Morset til NRK onsdag ettermiddag.

Siktet for grov økonomisk utroskap

Ifølge pressemeldingen fra politiet er Haakonsen og Olsen siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 275 jf. paragraf 276, som er grov økonomisk utroskap.

De to personene ble pågrepet samtidig med ransakingen, begrunnet i mistanken om straffbar handling og at det foreligger en bevisforspillelsesfare.

– Det er en ganske alvorlig siktelse som innebærer forsøk på å holde unna to millioner kroner som Stabæk hadde en forpliktelse på å betale Nancy, sier politiadvokat Morten Stene til NRK og opplyser at den maksimale strafferammen er seks år.

Nå blir de to avhørt i løpet av dagen, og da vil det også tas stilling til om de to skal varetektsfengsles.

– Den avgjørelsen tar vi i løpet av ettermiddagen og kvelden, vi må vurdere det som kommer frem i avhørene og de opplysningene vi allerede har, sier politiadvokat Morten Stene til NRK.no.

– Glad politiet er på banen

Pågripelsen skjer 13 dager etter at Haakonsen selv sa til Nettavisen at han er glad politiet involveres i saken.

– Slik som saken har utviklet seg er jeg glad for at politiet er kommet på banen. Da får vi en uavhengig instans inn som kan se på saken, sa Haakonsen til avisen da.

Nå er han altså pågrepet.

Rosenborg også under lupen

Asker og Bærum politidistrikt samarbeider med Oslo og Sør-Trøndelag politidistrikt i denne saken, i tillegg til at man mottar bistand fra Økokrim.

Etterforskningen vil nå dreie seg om å avklare de to siktedes roller i saken, heter det fra politiet.

– Videre vil man søke å avdekke om andre involverte personer eller foretak har gjort seg skyldig i noe straffbart ved spillerovergangen, sier politiadvokat Morten Stene ved Asker og Bærum politidistrikt i pressemeldingen.

Morten Stene, politiadvokat

Politiadvokat Morten Stene i Asker- og Bærumpolitidistrikt forteller til NRK at det er en alvorlig siktelse.

Foto: Jørn Lien / NRK

– Det vil også bli foretatt etterforskningsskritt i Sør-Trøndelag politidistrikt, fortsetter han.

Hoftun og Skutle må vitne

Også Rosenborg var interessert i å inngå en pakkeløsning med Stabæk, men overgangen ble ikke behandlet i Rosenborg-styret ettersom Stabæk og Vålerenga inngikk en avtale.

– Rosenborg er en sentral faktor i saken ved at man overfor dem har forhandlet om overgang. I forhold til Rosenborg blir det gjennomført avhør, eventuelt beslag av ting som kan ha betydning som bevis, sier Stene til NRK.no.

Rosenborg fikk onsdag telefon fra politiet. Der fikk de beskjed om at sportslig leder Erik Hoftun og tidligere daglig leder Nils Skutle må vitne i overgangssaken rundt Veigar Pall Gunnarson.

– Daglig leder Nils Skutle og sportslig leder Erik Hoftun ble i dag oppringt av politiet. Der ble de meddelt at de vil bli kontaktet igjen for å være vitner i Pall Gunnarson-saken, sier Nils Heldal i RBK til adressa.no.

Vil samarbeide med politiet

Vålerenga skriver i en pressemelding i ettermiddag at de ser det som naturlig at politiet kom på uanmeldt besøk til klubblokalene på Valle.

– Som vi tidligere har nevnt, ser vi frem til og støtter at politiet som uavhengig instans skal se på sakene. Vi ønsker å samarbeide med politiet i etterforskningen, sier Vålerengas styreleder Odd Skarheim i pressemelding.

De avdramatiserer også pågripelsen av Haakonsen.

– Dette ser vi som en naturlig del av etterforskningen, og det er etter hva vi har erfart relativt vanlig at dette skjer samtidig med at man ransaker, uttaler Vålerengas advokat i saken, Marius M. Gisvold.

Økokrim-besøk

Tidligere på dagen sikret Økokrim seg Stabæk-dokumenter. Det bekrefter flere kilder overfor Budstikka.no .

Økokrim forlot Stabæk-brakkene ved Nadderud stadion like etter klokken 12.

– Vi forventet at Økokrim ville komme til oss, men visste ikke at det skulle skje i dag, sier konstituert styreleder Jarl Øverby i Stabæk Fotball til avisen.

Senere på dagen ble han informert om Inge André Olsen-pågripelsen.

– At det er gjort pågripelse kommer overraskende på oss. Det virker dramatisk, sier Øverby til bt.no.

Stabæk-uføre

Det ble mye oppstyr da Stabæk solgte Veigar Pall Gunnarson til Vålerenga i en angivelig pakkeavtale hvor VIF også fikk opsjon på talentet Herman Stengel, slik at bæringene måtte betale islendingens gamleklubb Nancy et lavere overgangsbeløp.

Senere har Stabæk gjort opp med den franske fotballklubben. En rekke spillere i Stabæk har fått varsel om oppsigelse. Klubben sliter økonomisk og må forlate Telenor Arena som hjemmebane.

Trener Jørgen Lennartsson forsvinner til svenske Elfsborg.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland