Hopp til innhold

NRK-ekspertene spår eliteserien: - Rosenborg vil kjempe om gullet

NRK-ekspertene spår en rekordjevn kamp om medaljene i årets eliteserie.

Jönsson og Andresen

Vålerenga-trener Martin Andresen (t.v) og Rosenborg-trener Jan Jönsson har mye å revansjere i årets sesong. NRK-ekspertene spår begge to i toppen.

Foto: Scanpix

NRK vil fylle opp eliteserietabellen (se nederst) ytterligere hver dag frem mot seriestart på fredag 23. mars. Følg med på forhåndstipsene utover uka!

Dagen før dagen er kommet, og NRKs ekspertpanel spår lagene som skal gjøre opp om medaljene. Dette er lagene som regnes som seriens mest stabile – men som gjerne mangler det siste lille på å nå helt til topps.

Les om gullfavoritten fredag!

Ekspertpanelet består av NRKs fotballkommentator Arne Scheie, fotballekspert Karl-Petter Løken, programleder for NRKs fotballprogram «Bakrommet», Knut Nesbø, og vaktsjef i NRK-Sporten, Erik Strand.

Skal vi tro ekspertene, finner vi Vålerenga, Brann, Tromsø og Rosenborg i denne kategorien i år.

  • Enig/uenig med ekspertenes tips? Si din mening og sett opp din egen tabell nederst i saken!

Les også: Disse lagene havner i midten

Les også: Disse lagene overlever – så vidt

Les også: Disse lagene rykker ned

Ny sjanse for Jönsson

Jan Jönsson

RBK-trener Jan Jönsson fikk utdelt bronsemedalje etter endt eliteserie i fjor. Utifra bildet var han ikke spesielt fornøyd med det.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Rosenborg er ekspertpanelets klareste medaljekandidat – og kan bli gullfavorittens største utfordrer.

– Rosenborg bør og vil kjempe om seriegullet, sier Knut Nesbø.

Rosenborg karet seg inn til bronse i fjor, etter en særdeles treg start på sesongen. De regjerende mesterne fra 2010 gikk hele fem serierunder før de tok sin første trepoenger (2-0 mot Vålerenga), og hadde sin verste seriestart siden 1986 etter ni poeng på de ni første kampene.

Trenden snudde imidlertid over sommeren, og laget klatret kraftig på tabellen i siste halvdel av sesongen. Laget tok 39 poeng på de siste 20 kampene, som tilsvarer et poengsnitt på 1,95 poeng per kamp.

Det er et snitt det lukter gull av.

– De må bli mer stabile og ha et bedre bunnivå enn de hadde i fjor. De må rett og slett prestere jevnere, sier Karl-Petter Løken.

Foran årets sesong har Steffen Iversen returnert fra Crystal Palace – i tillegg er Vålerengas stortalent Stefan Strandberg (21) hentet inn for å styrke midtforsvaret med tempo og ungt pågangsmot.

– Rosenborg har eliteseriens bredeste stall sammen med Molde. Får de problemer i år, så har de økonomiske muskler til å kjøpe seg ut av problemene, sier Scheie.

Hjemme-Tromsø

Tromsø tapte kun én hjemmekamp i fjor – som var mye av grunnen til at laget kunne innkassere en svært imponerende sølvmedalje ved sesongslutt.

Forsvaret er som alltid solid – men fremover på banen er laget svekket.

Sigurd Rushfeldt

Sigurd Rushfeldt takket for seg, etter over 20 år som profesjonell fotballspiller. 39-åringen endte til slutt på 172 scoringer i eliteserien.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / SCANPIX

I år er lagets toppscorer Mos Abdellaoue (17 mål) forsvunnet til danske FC København, i tillegg til at evigunge Sigurd Rushfeldt (10 mål) har lagt fotballskoene på hylla.

Disse to spillerne stod for halvparten av målene til Tromsø i fjor.

– Tromsø vil slite fordi de kommer til å score for få mål, tror Knut Nesbø.

Mos og Rushfeldt har blitt erstattet med Thomas Kind Bendiksen fra skotske Rangers og Ole Martin Årst fra Start. Ekspertene er likevel usikre på om det er godt nok til å kunne løfte Tromsø til nok en medaljeplass.

– Tromsø er alltid skumle, men tar neppe medalje i år, mener Strand.

Arne Scheie mener Tromsø aldri må avskrives.

– Tromsø har en egen evne til å henge med i toppen. Selv om de kanskje mangler en spiss eller to, tror jeg de kommer til å sanke bra med poeng, sier Scheie.

Martins prosjekt må gi resultater

I Oslo er Martin Andresen inne i sin femte sesong som Vålerenga-trener, og hans «prosjekt» – som skulle bringe både medaljer og Europa-eventyr til den ressurssterke klubben – har foreløpig kun resultert i én sølvmedalje, fra 2010.

Marcus Pedersen

Marcus Pedersen er hentet på lån fra nederlandske Vitesse. Her fra tiden i Strømsgodset.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ettersom det ble 7.-plass i fjor, har Andresen store planer om å gjenskape magien fra 2010-sesongen i år. På veien dit har Oslo-klubben fått eksperthjelp fra nederlenderen Raymond Verheijen, som har vært med å endre treningsopplegget foran denne sesongen.

Veigar Páll Gunnarsson er inne i sin andre sesong som Vålerenga-playmaker – mens råsterke Fegor Ogude på midtbanen har blitt ett år eldre. I tillegg er den potensielle målmaskinen Marcus Pedersen hentet på lån fra nederlandske Vitesse. Mange faktorer peker Vålerengas vei i år, mener ekspertpanelet.

– Vålerenga har etter min mening ligaens beste midtbane – med flust av gode spillere, sier Scheie.

– Vålerenga er helt umulig å tippe. For alt jeg vet vinner de hele greia, sier Nesbø.

Brann forsterket

Rune Skarsfjord

Rune Skarsfjord ble kåret til årets trener i fjor. Han måtte likevel se laget sitt tape cupfinalen mot Aalesund.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Brann endte på 4.-plass i fjor, og blir spådd å kjempe i toppen også i år. Forskjellen i år er at Brann faktisk er forventet å henge med i medaljekampen – i fjor var topplasseringen noe overraskende.

– Brann vil ta et steg opp fra i fjor, spår Strand.

Lagets trener Rune Skarsfjord har mistet den kreative driblefanten Diego Guastavino – men inn har sterke spillere som Fredrik Nordkvelle (fra Strømsgodset), Tomasz Sokolowski (fra Viking) og Amin Askar (fra Fredrikstad) kommet.

Også i forsvarsrekken er laget forsterket. Svenske Markus Jonsson signerte for bergenserne i januar, etter to år i greske Panionios. Før det har han også spilt tre år for den svenske toppklubben AIK. I tillegg har de fått på plass den venstrebente venstrebacken Erdin Demir – som er spådd til å kunne bli en av årets store unge profiler.

– Brann har kanskje funnet roen, og er spennende dersom de klarer å beholde Rodolph Austin og Kim Ojo, sier Nesbø.

Tipskonseptet:

NRKs fotballeksperter har i år gått bort fra det vanlige systemet med å forhåndstippe eliteserietabellen plassering for plassering.

– Å tippe om et lag blir nummer seks eller nummer ni er meningsløst og uinteressant. Målet er å dele forhåndstipsene inn i ulike kategorier på tabellen. Det gir en tydeligere pekepinn på styrkeforholdet mellom lagene, forklarer Knut Nesbø, programleder i NRKs fotballprogram «Bakrommet».

I år kommer vi derfor til å putte eliteserielagene inn i fem forskjellige grupper:

  • Gullfavoritten (1.-plass) publiseres fredag 23. mars.
  • Medaljekandidatene (2.- til 5.-plass) publisert torsdag 22. mars.

NRK-ekspertenes tipstabell:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland