Hopp til innhold

Derfor er Messi og Ronaldo best

Scoringsrekordene til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er en historie om gode sportslige forhold, rått talent og en umettelig appetitt.

Cristiano Ronaldo og Messi

Real Madrids Cristiano Ronaldo og Barcelonas Lionel Messi før El Clásico i mars.

Foto: STRINGER/SPAIN / Reuters

Telmo Zarra var en baskisk spiss som spilte for Athletic Club fra 1940 til 1955. Med sine nådeløse avslutninger og kraftfulle headinger scoret han 251 mål i La Liga, hvorav hele 38 kom i sesongen 1950/51.

Det var to enorme prestasjoner. Begge var rekorder.

De skulle bli stående i lang tid. De neste 60 årene spilte en galakse av stjernespillere i La Liga, men ingen klarte å overgå den legendariske Zarra.

Så kom dagens epoke. I 2010/11 scoret Cristiano Ronaldo 40 ligamål. Sesongen etter smalt Messi inn 50. I kveld vil samme mann vandre ut på Santiago Bernabéu med 250 ligamål; han mangler bare én scoring på å ta igjen Zarra, i en alder av 27 år.

Historiske tall blir ikke bare slått; de blir knust i stykker med slegge.

Thore Haugstad

Dette er kun høydepunkter. De siste sesongene har Messi og Ronaldo scoret så ofte at de sannsynligvis har satt ny rekord i å slå nye rekorder. Listen er vanvittig. Historiske tall blir ikke bare slått; de blir knust i stykker med slegge.

Historiebøkene har blitt omskrevet foran øynene våre av to spillere som ikke en gang har fylt 30.

Hvordan er det egentlig mulig?

Feige lag

Det hjelper selvsagt å være god. Sjelden i fotballens historie har to spillere dominert så kraftig, så lenge. I kåringen av gullballen i 2007 kom Ronaldo på andreplass og Messi på tredje. Siden har de delt de to øverste plassene fem av seks ganger.

Samtidig har forholdene vært ideelle. Blant annet er dette en periode hvor Spanias to giganter er sterkere enn noen gang.

Stormaktenes dominans reflekterer de økonomiske vilkårene. La Liga tillater klubbene å forhandle individuelle TV-avtaler, i motsetning til Premier League hvor det finnes et høyt minstebeløp. Så Real Madrid og Barcelona håver inn omtrent 140 millioner euro hver per sesong, mens bunnlagene får rundt en tidel av det.

Med billettpenger og store kommersielle salg har de to lagene toppet Deloittes årlige liste over klubber med høyest inntekt fra 2008/09 til 2012/13. (Det finnes ikke tall for 2013/14.) Denne inntekten blir stadig mer gjeldende i den europeiske eliten, fordi UEFAs regler nå setter en maksimumsgrense på klubbenes årlige underskudd. Penger må tjenes for å kunne brukes. De rike onklenes tid er over.

Real Madrid og Barcelona håver inn omtrent 140 millioner euro hver per sesong, mens bunnlagene får rundt en tidel av det

Thore Haugstad

Med slike finansielle muskler samt en prestisje som stadig forfører Premier Leagues beste spillere, har Real Madrid og Barcelona handlet talent som eleverer dem til et eget nivå.

Og gode lagkamerater er viktig for Messi og Ronaldos rekordjakt, som motvind for en skihopper.

Den spanske filosofien

En annen faktor er mentaliteten i La Liga. Det finnes en antagelse om at Spanias toppdivisjon har to-tre gode lag mens resten er udugelige, slik at Messi og Ronaldo kan gjøre som de vil.

Ikke helt. Det ligger nærmere sannheten å hevde at spanske lag følger en spillestil som ofte straffer seg mot storlag. Fokuset legges på korte pasninger, høyt ballinnehav og offensivt spill. Selv for bunnlagene, og selv mot storlagene.

Prakteksemplaret er Rayo Vallecano, og treneren Paco Jémez, som gjerne møter Barcelona med høy forsvarslinje og aggressivt press.

Tidligere denne sesongen dro lille Elche til Santiago Bernabéu og prøvde flere ganger å spille seg ut bakfra. Ikke alle måker ballen oppover. Det legges stolthet i å holde ballen i laget, selv i løvens hule.

Denne prinsippfastheten kan lønne seg mot La Liga-lag med normale ressurser, hvor tekniske ferdigheter kan skape dominans. Men mot Barça og Real Madrid kan slusene fort åpnes.

Ikke det at europeisk fotball er et unntak. Ronaldo har allerede tangert Raúls scoringsrekord i mesterligaen med 71 mål, mens Messi har 69.

Det er ikke bare i Spania at lag får bank.

Gode lagkamerater er viktig for Messi og Ronaldos rekordjakt, som motvind for en skihopper.

Thore Haugstad

Priviligerte roller

Videre har Messi og Ronaldo alltid hatt hovedrollene. Dette handler ikke kun om straffer og frispark, men om to lag med en kollektiv dynamikk konstruert for å maksimere innflytelsen til sine fremste aktører.

Spesielt Pep Guardiolas 4-3-3-system var, på sitt beste, et strategisk mesterverk.

Hver offensive rolle hadde en spesifikk funksjon som bidro til kollektivet. De to kantene var i konstant bevegelse for å skape rom for Messi sentralt. Argentineren hadde en tendens til å vandre ned i mellomrommet til høyre, så Xavi spilte dypere på midten for å frigjøre denne sonen.

Til venstre linket Andrés Iniesta midtbanen sammen med angrepet, mens Dani Alves stormet fremover for å hjelpe Messi. Resultatet var et balansert nettverk av støttespillere med Messi i midten, designet for å sette ham opp i så mange gunstige situasjoner som mulig. Det fungerte greit.

José Mourinho var heller ikke dårlig. Portugiserens 4-2-3-1-system var bygget for Ronaldo. Fokuset på kontringer ga han masse bakrom, mens alenespissen tok løp ut mot høyre slik at Ronaldo kunne storme innover i banen. Laget skjøv ofte ut mot venstre uten ball, slik at Ronaldo slapp å jobbe hjemover.

Mange av disse funksjonene eksisterer fortsatt i begge lag. Og hvorfor ikke? God taktikk handler om å få stjernespilleren til å trives.

Portugiserens 4-2-3-1-system var bygget for Ronaldo.

Thore Haugstad

Får aldri nok

Den viktigste faktoren handler likevel om spillerne selv, og mentaliteten om å alltid ønske mer.

Hjemme mot Elche i september bommet Ronaldo med en heading. Han hadde scoret tre den kvelden og Real Madrid ledet 4-1, men var likevel rasende. Messi ser ut til å jakte mål like aggressivt på 5-0 som på 1-0. Forrige uke, på stillingen 2-0 hjemme mot Eibar, nektet han å bli byttet ut.

Alt teller. For hvert mål tar de et nytt skritt inn i fotballhistorien. Og de vet det.

For oss menneskelige er det bare glede seg over disse oppvisningene uke etter uke. Spesielt til El Clásico kan vi lene oss tilbake, ta frem popkornet og se vår generasjons to fremste gladiatorer strekke fotball så langt mot perfeksjon som mulig.

La oss nyte synet mens vi kan.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland