Hopp til innhold

Solbakken: – Det var tidenes bommert

KØBENHAVN/OSLO (NRK): Ståle Solbakken (47) har igjen løftet FC København til toppen av tabellen. Nå forteller han åpent om fortidens blemmer – og fremtidens mål.

Solbakken

TRØBLETE TID: Her har Lukas Podolski fått rødt kort mot Hertha Berlin i mars 2012. En måned senere var Ståle Solbakken ferdig i Köln.

Foto: THOMAS BOHLEN / Reuters

– Jeg har vært her i til sammen ti år, så det er blitt en klubb jeg er veldig glad i, sier Solbakken til NRK.

Vi møter han ved treningsanlegget i København. Nordmannen har den blå FCK-luen tredd godt nedover ørene i den kalde oktoberluften.

Og han har god grunn til å smile nå. København er, etter sju strake seire, foran Midtjylland på målforskjell i dansk Superliga.

Det har på mange måter vært en berg-og-dalbane-tur etter han at han kom tilbake til hovedstaden i 2013.

Solbakken

BEDRE STEMNING: Her omfavner Lukas Podolski Ståle Solbakken etter 4-1-seieren over Bayer Leverkusen.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

– Vi startet på et prosjekt hvor vi skulle redde klubben den første sesongen. I fjor hadde vi et håp om å gjøre det bedre med alle forandringene, men vi fikk en skadebonanza fra en annen verden. Vi var maktesløse, sier Solbakken, som likevel vant cupen og tok København til Europa.

– Tidenes bommert

Treneren forteller at han trengte å komme tilbake til en klubb der han kjenner og trives med omgivelsene. Solbakken har nemlig opplevd mange bratte opp- og nedturer i løpet av sin innholdsrike trenerkarriere.

Etter fem suksessfulle FCK-år tok han steget til Köln i 2011, og hele oppholdet skulle bli «et sirkus», som han selv beskriver det.

Og hovednummet ble utvilsomt kapteinvrakingen av Köln-helt Lukas Podolski. Avgjørelsen skapte en langvarig mediestorm, og tysk presse skulle bruke det mot ham da resultatene hanglet.

Ottmar Hitzfeld var én av mange som kastet seg inn i diskusjonen. Solbakken lot seg imidlertid ikke kue, og 47-åringen sto på sitt hele veien.

Helt til nå.

– Det var tidenes bommert sett i etterkant, innrømmer Solbakken før han utdyper:

– Sånn isolert sett var det nok riktig, fordi troppen trengte å bli sveiset sammen. Det var mange isolerte grupper; en portugisisk gruppe, en tysk gruppe, en balkangruppe og Podolski som en egen gruppe. Så det var riktig å signalisere noe nytt, men på det tidspunktet visste jeg ikke hva det innebar med tanke på trykk på laget generelt. Det var en dårlig beslutning. Han som fikk kapteinsbindet, han som egentlig var vår nest beste spiller, han kollapset jo fullstendig. Og det må treneren ta mye av skylden for, mener Solbakken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Solbakken Wolves

STARTEN: Ståle Solbakken ble presentert som ny Wolves-trener 14. april 2012.

Foto: Rangøy, Nina Eirin / NTB scanpix

Det var Pedro Geromel som fikk kapteinsbindet, men brasilianeren ble skadet og måtte opereres bare noen uker senere. Solbakken tror han var ekstra uheldig med timingen i Köln, og nordmannen mener han ville hatt langt bedre forutsetninger for å lykkes i dag.

– Det er blitt roligere blant annet fordi de har fått en rutinert sportsdirektør (Jörg Schmadtke). Fansen har mer forståelse for at Bundesliga er gjevt etter å ha vært nede i 2. Bundesliga. Og klubben satser mer ungt, sier nordmannen.

Han trekker også frem at Podolski, som var Solbakkens desidert viktigste spiller, nå er borte.

– Å ha en verdensstjerne i en klubb som kjemper mot nedrykk, var slitsomt for alle rundt og for ham. Det er mye som er annerledes i Köln, men det er jo fortsatt 50.000 på tribunen, smiler Solbakken.

Solbakken om Wolves-tiden: – Jeg ble lurt

Til tross for at Köln-eventyret var slutt etter et knapt år, forteller Grue-mannen at han satt igjen med gode erfaringer både som far og trener.

Men verre skulle det bli i Wolverhampton, som huket tak i ham etter kun en måned på markedet. Åtte måneder senere, etter en rekke svake resultater, fikk han beskjed om å dra videre.

– Du kan si at jeg kaster bort noe i Wolverhampton fordi det var et prosjekt hvor jeg følte at jeg ble litt lurt, sier Solbakken.

– På hvilken måte?

– Fordi det var inngått en avtale om at vi ikke skulle selge alle de beste spillerne, og at målet var å rykke opp til Premier League fortest mulig. Men med de salgene den sommeren, var det helt umulig, slår nordmannen fast.

Toppscorer Steven Fletcher ble solgt til Sunderland for 14 millioner pund, og Matt Jarvis (West Ham) og Michael Kightly (Stoke) ble også igjen i Premier League.

Fletcher

FORSVANT: Ståle Solbakken og Wolves måtte gi slipp på Steven Fletcher sommeren 2012.

Foto: Ian MacNicol / Afp

Samtidig lyktes ikke Solbakken med å få inn gode nok erstattere. Det store unntaket er Bakary Sako, som ble en stor suksess for klubben før han dro videre til Crystal Palace denne sommeren.

Solbakkens siste Wolves-kamp ble dermed sjokktapet for Luton i FA-cupen i januar 2013. Da hadde Wolves bare vunnet 3 av sine 17 siste kamper.

– Det er jo 100 trenere i Championship som har fått sparken siden jeg og Henning (Berg) var der. Alle sa jo at (Uwe) Rösler ville passe bra, men så har han jo fått sparken to ganger siden jeg fosvant. Enten får du til med en gang, og får tillit fra lederne, eller så faller du ut. Fordi de skal opp dit de store pengene er, sier Solbakken.

Drømmer om Bundesliga-retur

Den tilliten og roen har han igjen fått i København. I sommer skrev han under på en treårskontrakt, som han håper å fullføre. Men han innrømmer også at han har lyst til å prøve seg i Tyskland en gang til.

– Jeg kunne godt tenkt meg å trene i Bundesliga en gang i fremtiden, hvis prosjektet her skulle bli ferdig. Men det er ikke lett. Trenere blir sparket hele tiden, men det er stort sett de samme gamle som leker stolleken. Det er vanskelig for en utenlandsk trener å komme inn, påpeker Solbakken.

Nå er det uansett hjemmekampen mot Randers som gjelder. Med seier her kan Solbakken trolig nyte en aldri så liten landslagspause på toppen av tabellen.

Der han tross alt er vant til å være i Danmark. Men nå enda sterkere.

– Vi har virkelig noe stort på gang. Her er det mange unge spillere. Spillere fra København. Nå har vi et fantastisk akademi, som vi har bygd opp de siste årene, sier nordmannen, som selv også har mer å gi.

– Jeg håper jeg er en bedre trener enn sist jeg var her, sier Solbakken.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten