Hopp til innhold

– Vil spørre Marta om hun blir med på en helsprø idé

Onsdag drar trolig sportssjefen i Avaldsnes til Sverige for å ha møter med superstjernen Marta og to andre spillere.

FIFA Women's World Player

Marta Vieira da Silva, med artistnavn Marta, har etablert seg som kvinnefotballens største stjerne. Nå håper Avaldsnes de kan få brasilianeren til Norge.

– Om vi får til dette, er det på papiret ingen som kan slå oss i Norge, sier Arne Utvik, sportssjef i Avaldsnes.

Kvinnefotball får sjelden mye oppmerksomhet, i alle fall ikke for spilleroverganger mellom klubbene.

Unntaket er når det handler om brasilianske Marta, kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller fem ganger.

Ikke minst har det skapt overskrifter at hun nå noe overraskende kobles til norske Avaldsnes, som kun har spilt på det øverste nivået i én sesong.

– Vil høre om hun er interessert

Det høres kanskje usannsynlig ut at hun skal velge Avaldsnes, men Utvik har store visjoner for klubben og vil nå gjøre seriøse forsøk på å få 28-åringen på laget.

Det skjer to uker etter at NRK.no først omtalte at Martas agent selv hadde tatt kontakt med Avaldsnes.

Onsdag drar Utvik trolig til Sverige for å møte flere spillere i Tyresö, klubben Marta har spilt for de siste sesongene.

De andre spillerne vil han ikke si navnet på, men Utvik sier han vil møte Marta.

– Jeg vil høre med henne hva hun forventer, hva hun ønsker seg og om hun er interessert. Jeg skal spørre om hun vil være med på et eventyr. En helsprø idé, sier Utvik.

– Hva legger du i det?

– Nei, om hun vil komme til en liten øy på vestlandet, til en klubb som i løpet av to år kanskje er på vei mot Europa-toppen, sier Utvik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FBL-FIFA-BALLONDOR

Marta har vært fast inventar på de årlige Gullballen-utdelingene. Hun har vunnet prisen for årets beste kvinnelige fotballspiller hele fem ganger. Her er hun med Lionel Messi.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Agentene har kontakt

Etter at koblingen mellom Avaldsnes og Marta ble kjent har Utvik opplevd det som trolig er det nærmeste en leder av en toppserieklubb kommer en mediestorm.

– Det har vært helt sprøtt. Det har vært tv, radio og aviser hver dag, sier han.

Utvik legger ikke skjul på at oppmerksomheten Marta-koblingen har fått gjør ham enda mer lysten på å få henne til klubben.

Han tror en eventuell overgang kan gjøre at norsk kvinnefotball får mer oppmerksomhet også på sikt.

Avaldsnes´ agent har nylig vært i kontakt med Martas agent på nytt, men de har ennå ikke hatt direkte kontakt med spilleren.

Om han drar til Sverige allerede onsdag er fortsatt noe usikkert.

– Det handler om en kontrakt vi holder på med. Hvis den går i orden, da drar jeg helt garantert. Det er to spillere jeg vil snakke med, sier Utvik, som ikke vil si om denne kontraktforhandlingen gjelder Marta eller en annen spiller.

Utvik har tidligere uttalt at klubben kun vil velge fra øverste hylle når de nå skal signere nye spillere.

Satser voldsomt

Marta vil forlate Tyresö ettersom de sliter voldsomt med økonomien, til tross for internasjonal suksess. Marta har hatt hele 168.000 kroner i månedslønn, noe som har vært et tankekors for Avaldsnes. En slik lønn er det mildt sagt uvanlig å kunne tilby i kvinnefotballen.

Tyresö er i semifinalen i mesterligaen, men kommer til å miste mange av de beste spillerne etter sesongen på grunn av problemene.

Mye tyder på at noen av dem kan havne i Avaldsnes, som satser voldsomt.

cecilie

Cecilie Pedersen, som ofte spiller for det norske landslaget, er en av de lokale spillerne på Avaldsnes. Nå kan hun bli lagvenninne med Marta.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg tror ikke vi er gullkandidater i Toppserien i år, selv om jeg har et håp. Jeg tror nok Stabæk vinner. På papiret vil ingen kunne slå oss om vi får spillerne vi ønsker oss, men det tar tid å samspille et lag med eventuelle nye stjerner. De må få tid, og hvordan de fungerer sammen vet man lite om før man har prøvd, forklarer han.

Utvik er mannen med pengesekken og visjonene som på få år har gjort Avaldsnes til et av Norges beste lag.

I helgen åpnet de årets Toppserie på best mulig måte da Medkila ble slått 3-0.

Vil sette Norge på kartet

Utvik har hentet spillere fra en rekke land. Blant annet har de allerede fire brasilianere på laget, og to av dem sto for alle målene mot Medkila.

– Man må jo ha en hobby, sier Utvik og humrer, før han utdyper:

– Jeg vil bevise at med vilje og å tenke utenfor boksen, da er det meste mulig. Og så er det å markedsføre idrettslaget og regionen vår, og selvsagt kvinnefotballen. Jeg ønsker at Europa skal se på Norge som en kvinnefotballnasjon å regne med igjen.

Avaldsnes har måttet tåle en del kritikk for at de har hentet inn så mange utenlandske spillere, ettersom noen mener det går utover talentutviklingen. Utvik sier denne kritikken har roet seg i det siste.

– Man skulle tro det er litt stas å få være medpå et sånt lag, enten om det er i a-stallen eller i rekruttstallen. Det er en mulighet man kanskje aldri får igjen, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland