Hopp til innhold

Slik går det i VM-kvalifiseringen

- Island er gode nok til å gjøre sin beste kvalifisering noensinne, men jeg tror likevel Norge blir nummer to i gruppa, sier Arne Scheie. Her kan du lese hvem han mener går direkte til VM og hvem som tar andreplassene som kan gi playoff i kvalifiseringen.

Kjetil Wæhler i luftig duell mot Island da siste EM-kvalifisering åpnet

Norge møtte Island borte også da EM-kvalifiseringen åpnet for to år siden. Da vant Norge 2-1. Nå har Island et lag som kan gjøre sin beste kvalifisering noensinne, mener Arne scheie

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Arne Scheie

Arne Scheie mener at både Norge, Sverige og Danmark blir nummer to i sine grupper. Er du enig?

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det er ikke bare Norge som skal i gang med sin VM-kvalifisering fredag. Hele Europa begynner sin ferd mot 2014-VM i Brasil denne uka.

53 europeiske land deltar i kvalifiseringen. 13 av dem kommer gjennom nåløyet når hele kvalifiseringen er over om drøyt 14 måneder.

- Det er stort sett klare favoritter i gruppene, men ikke i alle. Og kampen om de viktige andreplassene er uviss i mange av dem, sier NRKs kommentator Arne Scheie like før det hele braker løs.

Han tror Norges gruppe er en av de mest uvisse. Norge var toppseedet da gruppene ble trukket i fjor, men er siden forbigått av både Sveits og Slovenia på rankingen.

Scheie tror at også våre nordiske naboer Sverige og Danmark tar andreplassene i sin gruppe, og dermed forhåpentligvis en playoffplass neste høst.

Slik tror Arne Scheie det går i de ni europeiske gruppene:

Gruppe A:

Nikica Jelavic

Vinner gruppa: Nikica Jelavic og Kroatia

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp
  • Lagene: Belgia, Kroatia, Makedonia, Serbia, Skottland, Wales
  • Scheies tips: 1. Kroatia, 2. Serbia

- Disse to tidligere jugoslaviske nasjonene holder jeg for klart best i gruppa. Når jeg holder Kroatia som favoritt, er det fordi de har vært det beste av disse to lagene i lang tid.

Belgia er en outsider, men de har ikke vist noe som gjør at jeg tror de kan ta kampen opp mot de to andre.

Gruppe B:

Andrea Pirlo

Vinner gruppa: Andrea Pirlo og Italia

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
  • Lagene: Armenia, Bulgaria, Danmark, Italia, Malta, Tsjekkia
  • Scheies tips: 1. Italia, 2. Danmark

- Her blir Italia klar favoritt. De viste mye bra i EM, ikke minst en mer åpen fotball en den defensive de ofte er assossiert med. De kommer nok til å avgi poeng, og de vinner neppe noen kamper med store sifre, men de vinner de viktige kampene.

Danmark og Tsjekkia kommer til å kjempe jevnt om andreplassen. Jeg har mest tro på Danmark etter det de viste i EM, og som skandinav håper jeg jo også at danskene gjør det godt her. Men Tsjekkia blir en meget tøff outsider.

Gruppe C:

Mesut Özil

Vinner gruppa: Mesut Özil og Tyskland

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters
  • Lagene: Færøyene, Irland, Kasakhstan, Sverige, Tyskland, Østerrike
  • Scheies tips: 1. Tyskland, 2. Sverige

- Tyskland er storfavoritt, som de alltid er i kvalifiseringer. De har et sterkt lag og har kommet minst til semifinale i alle de siste EM og VM.

Sverige har også et spennende lag, og jeg tror de har kvaliteter nok til å slå de andre bak Tyskland. Irland har et lag med stor arbeidsmoral og blir nok tøffeste utfordreren, men jeg tror - og håper - at Sverige tar andreplassen.

Gruppe D:

Soccer Euro 2012 Portugal The Netherlands

Vinner gruppa: Rafael van der Vart og Nederland

Foto: Manu Fernandez / Ap
  • Lagene: Andorra, Estland, Nederland, Romania, Tyrkia, Ungarn
  • Scheies tips: 1. Nederland, 2. Tyrkia

- Jeg tror Nederland klarer dette, selv etter EM-fiaskoen. De skal være bedre enn de andre i gruppa. Bak dem ser Tyrkia ut til å være den fremste, men se opp for Ungarn. De har et lag i framgang nå, og jeg blir ikke forundret om de kan bli en svært tøff utfordrer for Tyrkia.

Og jeg vil også sette et utropstegn for Romania. De har også et sterkt lag og kan bli en "dark horse". Denne gruppa blir trolig en av de jevneste i kampen om andreplassen, men jeg tror den går til Tyrkia.

Gruppe E:

Eren Derdiyok

Vinner gruppa: Eren Derdiyok og Sveits

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Reuters
  • Lagene: Albania, Island, Kypros, Norge, Slovenia, Sveits
  • Scheies tips: 1. Sveits, 2. Norge

- Slik resultatene har vært det siste året, holder jeg Sveits som det beste laget. Mitt tips om Norge på andreplass er nok farget av håp, jeg regner med at Slovenia også blir sterke.

Og se opp for Island. De har flere spillere ute i de gode ligaene enn før, og jeg tror de kommer til å gjøre sin beste kvalifisering noensinne.

Vi får en pekepinn nå når kvaliken starter og Norge møter nettopp Island og Slovenia i de to første kampene. Men jeg velger å tro at Norge holder et så godt nivå at vi kniper andreplassen.

Gruppe F:

Andrej Arsjavin

Vinner gruppa: Andrej Arsjavin og Russland

Foto: FRANCK FIFE / AFP
  • Lagene: Aserbajdsjan, Israel, Luxemburg, Nord-Irland, Portugal, Russland
  • Scheies tips: 1. Russland, 2. Portugal

- Portugal er toppseedet, men jeg tror at Russland kan bli vel så sterke. De har et lag som har blitt bedre og bedre. Portugal er alltid sterke, men de tapte både for Norge og Danmark i forrige kvalifisering. Denne gangen tror jeg ikke det holder helt mot Russland.

I denne gruppa tror jeg ingen andre har sjanse til å blande seg inn i kampen om de to øverste plassene. Verken Israel eller Nord-Irland er gode nok.

Gruppe G:

Georgios Samaras

Viner gruppa: Georgios Samaras og Hellas

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap
  • Lagene: Bosnia, Hellas, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Slovakia
  • Scheies tips: 1. Hellas, 2. Slovakia

- Her vinner Hellas fordi de har et godt organisert lag som nesten ikke slipper inn mål. Ingen av de andre er sterke nok til å gjøre noe med det.

Bak dem blir det svært jevnt, der fire lag kan kjempe om andreplassen. Slovakia har vært det beste av dem i det siste, derfor tro jeg de kommer til å trekke det lengste strået her.

Men de skal ikke glippe mye før Bosnia er forbi. Jeg er mer usikker på Latvia og Litauen, men begge de landene har vist framgang og styrke i de siste kvalikene, så de må også regnes som outsidere.

Gruppe H:

Wayne Rooney

Vinner gruppa: Wayne Rooney og England

Foto: PATRICK SORQUIST / Afp
  • Lagene: England, Moldova, Montenegro, Polen, San Marino, Ukraina
  • Scheies tips: 1. England, 2. Ukraina

- Her er England klar favoritt i Roy Hodgsons første kvalik som landslagssjef. Gjennom en hel kvalifisering bør de være bedre enn de andre. Ukraina har også vært solide over en lang periode, men jeg er usikker på hvor de står sammanliknet med Polen og Montenegro.

Jeg tror likevel at Ukraina tar andreplassen, med Polen som den fremste utfordreren.

Gruppe I:

David Villa

Vinner gruppa: David Villa og Spania

Foto: VINCENZO PINTO / AFP
  • Lagene: Finland, Frankrike, Georgia, Hviterussland, Spania
  • Scheies tips: 1. Spania, 2. Frankrike

- Dette er letteste gruppa å tippe. Vi vet jo hva Spania står for, med sine tre strake mesterskapstitler. Det virker som om ingen kan slå dem. Frankrike er også en stormakt i fotballen og blir en like klar nummer to her. Ingen av de tre andre kommer nær dem.

Hvem tror du blir Europas deltakere i VM i Brasil? Er du enig eller uenig med Arne?

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som har vært i aksjon har tatt seg videre til tredje runde.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Kristiansund, KFUM, HamKam og Odd tatt seg videre. Strømsgodset og Lillestrøm startet en time senere, og leder henholdsvis 2-0 og 4-0 over Jerv og Strømmen.

    Se Strømmen mot Lillestrøm på NRK 3.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde.Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    NM i fotball 2024: Ull/Kisa - Rosenborg
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden