Hopp til innhold

Sesongen over for Thorkildsen: – Tror han kommer tilbake

Lite har stemt for Andreas Thorkildsen i det siste. En skade gjør at han nå har bestemt seg for å avslutte sesongen, og dermed droppe EM i friidrett.

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen har problemer med hoften, men sier han vil prøve å komme tilbake neste sesong.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Grunnen er at han sliter med smerter i hoften. Thorkildsen sier han bare må erkjenne at skaden gjør at han må avslutte sesongen nå.

– Det er frustrerende å ha smerter som hemmer meg, og som vi ikke finner ut av. Jeg har trent godt både i forkant av sesongen og gjennom sommeren, men får dessverre ikke uttelling for treningsarbeidet, sier han i pressemeldingen.

Spydkasteren har denne uken gjennomført fysiske og medisinske tester. Det ble klart at han ikke kan delta i EM i Zürich i august.

Ser mot neste sesong

thorkildsen

Thorkildsen endte sist da han kastet under årets Bislett Games, og viste med kroppsspråket at han ikke var så veldig fornøyd.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Skaden føyer seg inn i rekken av nedturer for OL-mesteren fra 2004 og 2008. Han har hatt en svært tung sesong, noe han også hadde i fjor.

Han har ikke vært i nærheten av sine gamle kastlengder, og det hele toppet seg da han under forrige Diamond League i Glasgow kastet fire døde kast.

I de andre Diamond League-konkurransene han har deltatt i, har det heller ikke helt gått veien - i alle fall når man vet hva 32-åringen har prestert tidligere.

  • I Eugene oppnådde Thorkildsen et resultat han følte viste positive tendenser. Det lengste kastet landet på 80.52 meter, og holdt til en andreplass.
  • Under Bislett Games endte han sist i konkurransen. Det lengste kastet var kun 72.70 meter langt
  • I Paris kastet han 80.79 meter. Det er hans beste kast denne sesongen, men det holdt kun til en syvendeplass.
  • Deretter kastet han altså fire døde kast under Diamond League-stevnet i Glasgow
  • Thorkildsens personlige rekord er for øvrig 91,59 meter. Han vant OL-gull i 2008 med 90,57 meter, noe som også er olympisk rekord.

– Nå ser jeg fram til å få diagnostisert problemene, og få behandling som gjør at jeg kan komme tilbake i trening med tanke på neste sesong, fastslår Thorkildsen.

– Tror han kommer tilbake

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal sier det trolig er helt riktig av Thorkildsen å avslutte sesongen nå.

– Det er ikke vits å dra til et mesterskap når man ikke er i form. Det gir ingen god følelse. Jeg tror dette føles greit for ham, for han ville blitt stoppet av smerter og skaden i EM, og der kommer det faktisk til å være ganske høyt nivå, sier han.

Thorkildsens avgjørelse gjør nok at mange frykter han ikke kommer tilbake på friidrettsbanen, men Rodal er ikke veldig bekymret for det.

OLYMPICS-ATHLETICS/

Thorkildsen var i mange år en medaljegarantist for Norge. Her feirer han OL-gullet i 2008.

Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

– Jeg tror i alle fall at han kommer til å prøve å komme tilbake. Den Andreas jeg har sett i sommer, er en Andreas som har sett forberedt ut, han har sett godt trent ut og jeg har fått inntrykk av at han har brukt tiden fornuftig og lagt ned mye og god trening. Jeg tror han vil prøve å utnytte den treningen for å komme tilbake en gang til, sier Rodal.

Usikkerhet rundt skaden

Friidrettsforbundets Ove Talsnes er lege for sørlendingen, og forklarer at det er usikkerhet rundt skaden.

Foreløpig vites det ikke om smertene kommer fra ryggen, hoften eller bekkenet.

– Derfor vil vi gjennomføre en omfattende utredning med MR, røntgen og ulike tester de neste ukene. Deretter vil vi sette i gang behandling med sikte på at han skal bli helt frisk og kvitt smertene, slik at han kan trene seg opp igjen, og komme tilbake neste sesong, sier legen i pressemeldingen.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, støtter Thorkildsens beslutning.

– For vår del er det så klart synd at en av våre fremste profiler ikke blir med til EM, men det er viktig at han får gått gjennom alle de medisinske testene og få svar på alle spørsmål, sier Nilsen til NRK.no.

Sportssjefen vil ikke konkludere med at skaden er årsaken til de svake resultatene.

– Det må nesten undersøkelsene gi svar på, men når rapportene er at treningsarbeidet har gått så bra, da må det nesten være noe som ligger bak som gjør at han ikke får resultatene han ønsker, sier Nilsen.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal