Hopp til innhold

Løp Holmenkollstafetten under falske navn

De fikk ikke lov å delta i Holmenkollstafetten fordi de var kvinner. Derfor startet de under falske navn. Og så ble de straffet.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe

Ingrid Ellingsen (t.v.) og Gerd von der Lippe satte i gang en enorm utvikling med sin ulovlige deltakelse og markering under Holmenkollstafetten i 1972

Foto: Privat

Det er 40 år siden den utrolige historien. Men i Holmenkollstafetten i 1972 var det faktisk ennå ikke lov for kvinner å være med i "vårens vakreste eventyr".

Det ville ikke friidrettsutøverne Gerd von der Lippe og Ingrid Ellingsen finne seg i.

– Nei, har det gått 40 år siden? Det har jeg ikke tenkt på, sier Gerd von der Lippe til NRK. Men hun husker selvfølgelig godt hva som skjedde.

I. Ellingsen og Ø. Foss

– Vi var studenter, studerte pedagogikk, og stilte med et lag vi kalte "Pedisten". Ingrid stilte opp som "I. Ellingsen" på lagoppstillingen, men mitt navn var så uvanlig at jeg hadde blitt avslørt. Derfor tok jeg navnet Ø. Foss, lånt av presten som seinere viet oss, forteller Gerd von der Lippe.

Arrangørklubben Tjalve hadde gitt klokkeklar beskjed: Kvinner skulle ikke få starte. Hvis det ble oppdaget at noen prøvde, skulle stafettpinnen straks beslaglegges.

– Laget var et gjennomført anarkistlag. I tillegg til at Ingrid og jeg løp ulovlig for å demonstrere mot kvinnediskriminering i idretten, løp gutta på laget med EF-markeringer. To var for EF, de 11 andre var mot og løp med slagordet "solid bakgrunn for egne meninger".

Løp med politiet i hælene

For både Tjalve og medarrangør Aftenposten hadde lagt ned forbud mot politiske demonstrasjoner, først og fremst med tanke på EF-striden.

– Husk at dette var i 1972 da det dro seg til mot EF-avstemning. Og det var den omtalte 68-generasjonen som var studenter og ungdommer på den tid, forteller Gerd von der Lippe.

Allerede på andre veksling brøt politiet inn for å ta fra laget stafettpinnen. Lagets løper fikk nappet den til seg og satte opp farten med politiet i hælene – sannsynligvis et utrolig morsomt syn.

– Men flere politifolk kom til og fikk tatt vår mann. Han ble arrestert og tatt med til Svartemarja. Venstrepolitikeren – det var det han var – forlangte å få se politiets hjemmel til arrestasjonen, noe politiet ikke hadde.

Ble fratatt pinnen – vekslet med blomsterbukett i stedet

Da forlangte han å bli kjørt til vekslingen, ettersom han jo var blitt noe forsinket. Det gikk politiet smilende med på.

Kvinneklassen i 2011

Slik ser det ut i vår tid: En stor eliteklasse for kvinner er selvsagt i 'vårens vakreste eventyr' anno 2011

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Men arrangøren tok jo stafettpinnen. Vi plukket en bukett blomster som vi brukte som pinne på resten av stafetten, sier Gerd von der Lippe.

Hun var landslagsutøver i friidrett på den tid, med bl.a. NM-gull på 100-meter i 1961, og kjente derfor både Tjalve og resten av idrettsmiljøet godt. – Vi fikk støtte av mange av de aktive i klubben, selv om de aldrige menn i ledelsen ikke ville vite av oss i Holmenkollstafetten, sier hun.

Ble nektet landslagsplass

Men reaksjonen kom. Friidrettsforbundet kalte de to inn på teppet og straffet dem med å frata dem muligheten til å kvalifisere seg til landslaget.

– Det sved mest for meg, for jeg hadde jo tross alt vært med der. Men det som skjedde, var at jeg mistet interessen for å drive toppidrett. I stedet begynte jeg å jobbe hardt mot alle former for kjønnsdiskriminering i idretten, forteller hun.

Ingrid Ellingsen og Gerd von der Lippe ble straffet for brudd på tre regler:

  • Å ha deltatt i en konkurranse forbeholdt menn
  • Å ha skadet idrettens anseelse
  • Å ha løpt for en klubb uten startberettigelse –

Laget Pedisten var jo satt sammen for anledningen, og ikke registrert noe sted, sier hun.

Fikk enorm støtte

Kvinner i Holmenkollstafetten 1975

Dette er 1975, og nå fikk kvinnene endelig lov å løpe uten at noen politimann grep etter stafettpinnen

Foto: Thorberg, Erik / NTB scanpix

Kampen mot kjønnsdiskriminering i idretten ble ført med styrke de neste årene.

– Vi hadde allerede enorm støtte, og den ble bare større. Vi reiste land og strand rundt og fikk en veldig sterk opplæring i å diskutere og legge fram argumenter, sier Gerd von der Lippe.

Kampen ble kronet med suksess tre år seinere. For i 1975 ble det opprettet kvinneklasse.

– Det var en dobbel triumf for oss. Ikke bare fikk vi lov å delta, men laget vårt Tyrving ble også den aller første vinneren, forteller hun.

Ble pioner på forskning om idrett og kjønn

Gerd von der Lippe har fortsatt denne kampen også seinere. Med doktorgrad i idrettssosiologi og idrettssosiologi som bakgrunn har hun blitt en pioner innen forskning på idrett og kjønn. Hun har gitt ut flere bøker om dette fagfeltet.

– Og dette kom utelukkende av at jeg ble straffet med utestengelse den gangen Ingrid og jeg løp Holmenkollstafetten ulovlig, bare fordi vi var kvinner, sier Gerd von der Lippe.

Som iallfall kan glede seg over en enorm utvikling på det området i de siste 40 årene.

Siste nytt

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal