Hopp til innhold

Andersen varslet oppvask med Aambø - toppidrettssjefen beklaget

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund krevde en forklaring på hvorfor toppidrettssjef Jarle Aambø ikke varslet om Petar Vukicevic’ angivelige dopingspørsmål i fjor. Tirsdag kom beklagelsen fra Aambø.

Andersen

Toppidrettssjef Jarle Aambø (innfelt) visste om Petar Vukicevic' angivelige dopingkorrespondanse i fjor, men unnlot å varsle generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Vukicevic

Petar Vukicevic står fast på at e-postkorrespondansene fra 2001 til 2003 er manipulert.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tirsdag skrev Dagbladet at toppidrettssjef Jarle Aambø allerede i fjor visste at hekkeløpstrener Petar Vukicevic hadde forhørt seg om ulovlige stoffer.

Ifølge avisen innrømmet Vukicevic at han hadde stilt spørsmål om doping, men at store deler av innholdet var forfalsket.

Til tross for innrømmelsen, tok ikke Aambø saken videre til sin sjef Inge Andersen i NIF.

–Jeg vil ha full oversikt over hvilke opplysninger toppidrettssjefen faktisk fikk, og hvordan det ble tatt videre, enten internt eller andre veier. Jeg har hatt og vil ha mange samtaler med Aambø de neste dagene, og jeg har sagt at jeg vil til bunns i dette, sier Andersen til NRK tidligere tirsdag.

Hastemøte

Tirsdag ettermiddag hadde Presidentskapet i Norges Idrettsforbund et møte, der Aambø var til stede.

– Vi startet møtet med halvannen times gjennomgang med Aambø, slik at vi har fått all dokumentasjon på hva som faktisk har skjedd. Aambø har beklaget at han ikke har informert generalsekretæren og idrettsstyret tidligere, og vi har akseptert hans forklaring, sa idrettspresident Børre Rognlien etter møtet.

Rognlien opplyste at det er flere saker som skal tas opp på styremøte 5. desember. Standardkontrakter for trenere i norsk idrett, forholdet til Antidoping Norge og foreldelsesfristen er blant sakene som skal diskuteres.

– Her er det en stor rengjøring på gang, og vi får gjort det meste før jul. Da skal det lukte grønnsåpe i alle rom, sa Rognlien.

Aambø var gjest i Dagsnytt atten på NRK tirsdag ettermiddag, der Vukcevic-saken også var tema.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Studiodebatt med Svein Arne Hansen, Jarle Aambø og Esten O. Sæther.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen, toppidrettssjef Jarle Aambø og Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther stilte til debatt i Dagsnytt atten tirsdag ettermiddag.

– Ville reagert annerledes

Aambø forklarer at han ikke varslet forbundet fordi han ikke visste like mye som han gjør i dag.

– Den første henvendelsen bygde på små elementer som jeg oppfattet som uklare og uten substans. Samtidig ga jeg uttrykk for at det var en spesiell og uvanlig kommunikasjon, sier Aambø til NRK, og legger til:

– I etterpåklokskapens lys kunne jeg ha tatt det videre til Norges Idrettsforbund og Andersen. Hvis jeg hadde visst mer på det tidspunktet, ville jeg reagert annerledes.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Jarle Aambø har kjent til e-postene til Vukicevic i et år.

- Jeg burde kanskje handlet annerledes, sier Jarle Aambø som har kjent til e-postene til Vukcevic i et år.

Inge Andersen setter pris på at toppidrettssjefen tar selvkritikk.

– Det er flott at det er en ydmykhet i en slik sak, men jeg vil ikke kommentere saken ytterligere før jeg har den fullstendige og hele oversikten, sier Andersen.

Sportskommentator Kjetil Kroksæter i Adresseavisen sier til VG at han tror Aambø nå må fratre som toppidrettssjef etter behandlingen av Vukicevic-saken.

– Det styrker i alle fall ikke posisjonen hans. Men det er som jeg har sagt før, jeg tviler på at toppidrettssjefen overlever den vurderingen han skal gjennom, sier han.

– Vi ble sjokkerte

Petar Vukicevic har hele tiden hevdet at deler av e-postkorrespondansen med trenerkollega og lege Sjrdan Djordjevic ble manipulert av ekskona Turid Syftestad.

Syftestad avviser imidlertid anklagene, og tirsdag skrev Dagbladet at Vukicevic fikk gjennomført hormontester av en utøver hos fastlegen.

Vukicevic har vært tilknyttet Ski IL siden 1987, og har i tillegg hatt en rekke samarbeid med andre klubber før han etter planen skulle ansettes i Sportsklubben Vidar fra november.

Overgangen ble imidlertid satt på vent da Vukicevic ble permittert fra stillingen i Norges Friidrettsforbund.

– Det kom som en like stor bombe på meg som alle andre. Alle er uforstående til det som har kommet frem. Jeg har selv en datter som har trent under Vukicevic, og vi har aldri hatt mistanker mot ham, sier Stein Engen, leder i Ski IL Friidrett, til NRK.

Han får støtte av sportslig leder Jo Nesse i IL Tyrving hvor Vukicevic var engasjert fra 2004-2007.

– Vi hadde ingen mistanker mot ham da han var hos oss. Nå må vi la undersøkelsene gå sin gang, og så får vi se om det kommer konklusjoner. Men vi er rystet over det som har kommet frem, sier Nesse.

Siste nytt

  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal