Haaland-kritikk etter enda ein mållaus storkamp: – Han står berre der

2 mål på 9 kampar. Det er fasiten for Erling Braut Haaland i dei viktigaste rundane av den tøffaste fotballturneringa i verda. Nå blir han skulda for å svikte i store kampar.

GDij7XlcAIU

0: Det blei ingen skåringar for Erling Braut Haaland mot Real Madrid onsdag. Manchester City rauk ut av Mesterligaen.

Nordmannen sette målrekord på målrekord etter overgangen til Manchester City.

Men på sosiale medium blir han stadig skulda for å forsvinne i store kampar, og etter eit nytt mållaust oppgjer mot Real Madrid blei inntrykket ytterlegare forsterka.

NRK har tatt ein titt på tala bak målrekordane. Dei målar eit bilde av at Haaland har slite i dei aller største kampane.

I Mesterligaen har nordmannen utrulege 39 mål på berre 30 kampar gjennom gruppespelet og åttedelsfinalen. Da er motstanden ofte lettare.

Men etter kvart som Manchester City kjem djupare inn i turneringane, og motstanden blir større, så stoppar dei utrulege måltala.

På 9 kampar, i kvartfinalane og inn, i den gjævaste fotballturneringa i verda har Haaland berre skåra to mål.

Det inkluderer fire mållause kampar mot Real Madrid.

– Har ikkje skåra i nokon av dei viktige kampane

I England begynner dei nå å sette spørsmålsteikn ved Haalands bidrag når konkurransane går inn i den avgjerande fasen sin på våren. Dei neste vekene står alt på spel og trofea blir delt ut.

– Faktum er at Haaland framleis ikkje har skåra eit mål for City i nokon av desse viktige kampane på våren dei siste to sesongane, skriv sjefskribent Barney Ronay i The Guardian.

– Onsdag blei han bytt ut etter 90 minutt, med eitt mål frå ope spel på sine siste ni kampar for klubb og landslag, held han fram etter ein ny nedtur mot Real Madrid.

Kvifor er det sånn? Er ikkje Haaland god nok, eller er det andre grunnar?

NRKs fotballskribent Thore Haugstad har ei forklaring på tala.

Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

FORKLARER: Thore Haugstad.

– Haaland treng at laget speler bra for at han skårar mål. Viss du ser på spelarar som Mbappé eller til og med de Bruyne, så er det ofte dei som får laget til å spele bra. Ta Messi – viss han hadde ein god dag, så hadde Barça ein god dag. Med Haaland så må City ha ein god dag for at han skal ha ein god dag, forklarer Haugstad.

Meiner det er tilfeldig

Han meiner at Manchester Citys maskineri må sørge for at Haaland finn sin plass i spelet, og ikkje motsett.

– Han treng service, pasningar, innlegg, ein flikk, han treng å bli funnen. Viss City-maskineriet ikkje finn dei moglegheitene, så blir han isolert. Han får ikkje ballen, han står stille, han kjem ikkje med i spelet.

Haugstad meiner uansett at det ikkje handlar om at Haaland ikkje kan skåre mot gode lag. Det meiner også tidlegare storskårar Sigurd Rushfeldt.

– Det er imponerande tal i gruppespelet. Det er tøffare i sluttspelet. Det er forskjell å møte Real Madrid og andre type lag som Club Brügge. Han har jo vist gjennom mange år nå at han er kapabel til å skåre mot dei beste. Så det er nok litt tilfeldig

Sigurd Rushfeldt

TIL-HELT: Sigurd Rushfeldt – tidenes toppscorar i Eliteserien – meiner det mest er slump som har gjort at Haaland ikkje skårar mot dei store laga.

– Ei svakheit for Haaland

Tala frå spelet i heimleg liga målar eit tilsvarande bilde som Mesterligaen.

Haaland har skåra 7 mål på 13 kampar mot dei fem beste laga i Premier League gjennom dei to sesongane sine i Manchester City.

Dei tala er også noko oppblåst på grunn av eit hat trick mot Manchester United førre sesong.

Tilsvarande har Haaland magiske 49 mål på 48 kampar mot «resten» av ligaen.

aQPHaXZbb_M

MÅLLAUS: Haaland skåra ikkje mot Arsenal denne sesongen. Her fortviler han etter kampen mellom laga i mars.

Haugstad peikar for eksempel på kampane mot Arsenal denne sesongen, der Haaland gjekk mållaus av begge.

– Det er ikkje det at Haaland speler dårleg. Han speler ikkje i det heile tatt, han står berre der. Arsenal kuttar av alle desse pasningsvinklane, innlegga og markerer han ut av kampen. Det er nok det som er problemet, seier Haugstad og held fram:

– Så kan du seie at det er ei svakheit for Haaland, men det er berre sånn han er som speler. Løysingane ligg nok heller i det taktiske, å justere laget på midtbanen, meiner Haugstad.

Erling Braut Haaland

Lurar på om Haaland bør vrakast

I oppgjeret mot Real Madrid onsdag blei Haaland bytt ut før ekstraomgangane og straffesparkkonkurransen. Inn kom argentinske Julian Alvarez, som stort sett har måtte nøye seg med å spele andrefiolin dei siste sesongane.

Men da bytte blei gjennomført stilte Englands fremste City-reporter spørsmålet om kva som eigentleg var best for Manchester City; Alvarez eller Haaland?

– I eit par veker har eg lurt på kva som er best – Haaland utan ballberøringar, men som bind opp midtstopparar, tvingar laga låge og trusselen om ein ball bak – eller Alvarez som har 40 berøringar, koplar opp med midtbanen og gir City meir alternativ, skreiv The Athletics Sam Lee på X.

Erling Haaland Julian Alvarez Mesterligaen

BLIR ERSTATTA? Bør Alvarez (t.h) erstatte Haaland? Det spørsmålet blir stilt i engelske medium.

Alvarez er ingen kven som helst. 24-åringen har allereie vunne VM med Argentina, og er ein heilt annan spelartype enn Haaland.

Haugstad forstår at spørsmålet blir stilt.

– Haaland har vist seg effektiv mot dårlegare lag, og det er ein slags garanti på at City omset denne dominansen i mål. Men viss du møter lag som er så bra bakover og har så gode forsvarsspelarar og tar Haaland ut, så er det kanskje betre å ha ein spelar som er meir rørleg og som gir City fleire moglegheiter i sjølve pasningsspelet, seier Haugstad og slår fast:

Men det er berre ein teori på papiret.

Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43

• 47 kamper på rad uten tap - Ny triumf i Roma

Bayer Leverkusen har vært en av sesongens store overraskelser i europeisk fotball. De har gått ubeseiret gjennom sesongen hjemme i tysk Bundesliga.

Og med seieren mot Roma i den første semifinalen i Europa League har Xabi Alonsons mannskap nå den utrolige rekken med 47 kamper uten tap denne sesongen. Seriegullet i Tyskland er allerede sikret og nå er den tyske klubben på vei mot finale i Europaligaen også.

Roma hjemme skal være et tøft oppgjør, men den tyske klubben rystet hjemmelaget på Olympiastadion i den italienske hovedstaden.

Xabi Alonsos mannskap viste igjen klasse og tok ledelsen mot den italienske storklubben ved Florian Wirtz etter 28 minutter. Etter pause doblet Robert Andrich ledelsen for det tyske laget. 2–0 ble også sluttresultatet i det første av to semifinaleoppgjør.

I Marseille ble det utkjempet et jevnt oppgjør i den andre semifinalen mellom Olympique Marseille og Atalanta. Kampen endte 1–1 etter at Atalanta tok ledelsen ved Scamacca, før hjemmelagets Mbemba sikret uavgjort.

Returkampene spilles neste uke.

Bayer Leverkusen scoring.
  • Fiorentina senket Vetlesen og Club Brugge

Antonio Nusa og Hugo Vetlesen var benket fra start for Club Brugge i semifinalen i Serieligaen mot Fiorentina. På bortebane fikk den belgiske klubben det tidvis tøft, selv om det bare endte med ettmålstap mot den italienske klubben.

Den første kalddusjen kom etter allerede fire minutter. Hjemmelagets Riccardo Sottil dro seg nydelig fri på hjørnet av 16-meteren og fikk stjernetreff. Skuddet var utagbart for Brügge-keeper Nordin Jackers.

16 minutter ut i kampen svarte imidlertid bortelaget på straffe ved Hans Vanaken.

Men Andrea Belotti sendte igjen Fiorentina i føringen snaut ti minutter før pause.

I 2. omgang fikk Brugge det enda tøffere da Raphael Onyedika ble sendt av banen. Etter to gule kort i løpet av tre minutter kom det røde kortet for klubbens nigerianske spiller.

Men med ti mann på banen ordnet Igor Thigao nesten på egenhånd 2-2 bare minutter senere.

– En uhyre sterk prestasjon, utbrøt Viaplay-kommentator Jørgen Klem.

Etter 78 minutter kom Hugo Vetlesen inn på banen, mens Antonio Nusa var ubenyttet reserve for det belgiske laget.

Vetlesen ble tilskuer til at M´bala Nzola ble matchvinner på overtid etter et solid italiensk press mot slutten av kampen. Sluttresultatet ble 3-2.

I den andre semifinalen fikk Aston Villa det særdeles tøft i 1. omgang mot Olympiakos foran blant annet Prins William på tribunen. Før halvtimen var spilt hadde det greske bortelaget gått opp i 2-0 mot det eneste laget fra Premier League, som har tatt seg til semifinale i noen av Europacupene.

Watkins reduserte for hjemmelaget rett før pause. Og da Diaby scoret etter 51 minutter spill stod det likt mellom lagene. Men det skulle ikke vare. Først satte Ayoub El Kaabi inn 3-2 på straffe før Hezze la på til 4-2. Kampen er straks ferdigspilt.

Europa Conference League - Semi Final - First Leg - Fiorentina v Club Brugge
  • Tottenham-smell i jakten på Mesterliga-spill

Tottenham jakter noen etterlengtede poeng for å være enda et steg nærmere Mesterliga-spill for neste sesong. Hindringen var Chelsea i London-derbyet.

Jakten skulle fort ende i en fiasko. For etter 24 minutter ruvet Trevoh Chalobah høyest i feltet etter et indirekte frispark. Dette var hans første mål på over to år.

Det ekspertene derimot var alt annet enn fornøyd med, var Tottenhams håndtering av frisparket. For dette er det tredje målet på rad som de slipper inn fra en dødball – og i fire av fem kamper hvor dette skjer.

– Dette er så stryk som det bare går an å bli. Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg ser, sier Nils Johan Semb i Viaplay-studio i pausen.

Vondt skulle bli til verre for Tottenham i sin kamp nummer 300 i et London-derby i Premier League. Også Chelseas 2–0 scoring skulle komme etter en dødball.

For først smalt det i tverrliggeren fra Cole Palmer som skjøt fra rundt 25 meter på frispark. Ballen var akkurat på feil side av streken for Palmer sin del, men kula havnet ut i feltet, hvor Nicolas Jackson ruvet høyest og headet inn 2–0 til vertene.

Med hjemmeseier klatret Chelsea til 8. plass på tabellen. De er nå kun tre poeng bak sjetteplassen til Manchester United som sikrer Europa-spill.

Tottenham er nå syv poeng bak 4.-plassen som sikrer spill i Mesterligaen.