Hopp til innhold

– De norske kantspillerne er feige

Gunnar Pettersen mener det har vært tydelig gjennom hele VM at Norges kantspillere ikke tør å ta åpne skuddsjanser. Det ville han spekulert i hvis han var motstandertrener.

Linn Kristin Riegelruth, Camila Herrem og Amanda Kurtovic

Linn Kristin Riegelruth, Camilla Herrem og Amanda Kurtovic er tre av de norske spillerne som får kritikk fordi de ikke er tøffe nok i avslutningsvalgene. Spesielt er det Herrem som får gjennomgå.

Foto: Scanpix

Gunnar Pettersen

Gunnar Pettersen, her som herrelandslagstrener, mener det er en stor ulempe for Norge at kantene er anonyme.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Amanda Kurtovic

Amanda Kurtovic og resten av Norges kantspillere har god uttelling, men få avslutninger i VM.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– De norske kantspillerne er feige. De skal ha meget god vinkel før de går inn. Kantspillerne på de andre lagene går inn på langt dårligere sjanser, sier Gunnar Pettersen, tidligere herrelandslagstrener i håndball, til NRK.no.

Norge slo Kroatia komfortabelt i onsdagens kvartfinale, men snart venter langt vanskeligere motstand.

Da må kantspillerne bli tøffere mot etablert forsvar, mener Pettersen.

– Det er en klar ulempe for Norge. Hvis jeg var motstandertrener, ville jeg spekulert i det. Jeg hadde bedt spillerne mine gi blaffen i de norske kantene, sier den mangeårige håndballtreneren.

Han har fulgt de norske kantspillerne med argusøyne i de siste VM-kampene, og tror Norges offensive spill kan åpne seg om de er litt tøffere.

– Hvis kantene går inn fra en litt dårlig vinkel og lykkes, må forsvaret ta hensyn til det og dekke opp. Dermed blir det mer rom for de andre spillerne, og spesielt backene, sier Gunnar Pettersen.

God uttelling - få skudd

I tirsdagens kvartfinale mot Kroatia ble bare ett av Norges 30 mål scoret fra kant.

Den offisielle VM-statistikken viser at Norge har scoret 26 mål på 42 kantskudd i løpet av mesterskapet. Herrem og co scorer altså på 60 prosent av kantskuddene sine, noe som er nest best uttelling i hele VM.

Likevel er ikke de norske jentene i nærheten av å score like mange kantmål som de beste, rett og slett fordi de ikke skyter like ofte fra kant.

Brasil har for eksempel scoret nesten dobbelt så mange kantmål som Norge. I tillegg viser trolig statistikken en del av Norges kontringsmål som kantmål.

Thorir har tatt saken

Landslagstrener Thorir Hergeirsson innrømmer at kantspillet bør bli bedre i semifinalen mot Spania og i en eventuell finale. Han har allerede tatt opp problemstillingen med spillerne.

– Jeg vil ikke kalle dem feige, men jeg har utfordret kantene på det, sier Hergeirsson til NRK.

Han forteller også at landslaget vil spille mer pasninger til kantene i det øyeblikket et motstanderlag gjør taktiske endringer for å utnytte det manglende kantspillet.

– Jeg er ikke bekymret når vi scorer så mye som vi gjør, men jeg er klar på at de sjansene må vi ta når motstanderene begynner å pakke i midten. Den dagen det skjer, skal ballen mer til kant, sier landslagstreneren.

– Bryr meg ikke om hva han sier

Camilla Herrem

Dette trick-skuddet fra Camilla Herrem imponerte håndball-verdenen tidligere i mesterskapet. Gunnar Pettersen mener at Herrem må vise fram mer enn bare triks hvis Norge skal lykkes i semifinalen og finalen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Gunnar Pettersen, som følger godt med på kvinnehåndball selv om han først og fremst er kjent som herretrener, mener først og fremst det er de norske venstrekantene som er feige.

– Jeg synes det er rart at Camilla Herrem klager på lite utspill, også velger hun å ikke gå inn på de sjansene hun får, sier Pettersen.

Herrem selv nekter å ta seg nær av kritikken, og fyrer tilbake.

– Pettersen får se på noen av trick-skuddene mine. Der hopper jeg fra dårlig vinkel. Jeg bryr meg ikke om hva han sier, sier Herrem til NRK.

– Vi jobber med det, men vi går ikke på på 20 centimeters vinkel, sier venstrekanten fra Sola.

Høyrekant Amanda Kurtovic innrømmer at landslagskantene har en del å gå på.

– Vi har hatt det som arbeidsoppgave. Jeg kan sikkert hoppe på flere sjanser. Det handler ikke bare om antallet pasninger, vi kan også ta initiativ selv og hoppe på det vi får, sier Kurtovic til NRK.

Kan Norge gå helt til topps i VM? Diskutér i kommentarfeltet!

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal