Hopp til innhold

- Vi klarte å bryte isen. Da knakk Frankrike

Frankrike skulle vært laget som ga Norge skikkelig motstand i VM. Slik ble det aldri.

Norge håndball brasil frankrike

BEST I VERDEN! De norske jentene kastet seg inn i en spontan mølje-jubel etter å ha sikret sitt andre VM-gull. Nå er Norge regjernede OL-mester, europamester og verdensmester.

Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Kampfakta: Norge - Frakrike 32-24

De norske håndballjentene storspilte gjennom hele kampen og vant til slutt 32-24.

Frankrike er et lag som alltid kommer tilbake. De er veldig like Norge i lagmoral. De var veldig nære, men vi klarte å bryte isen. Da knakk Frankrike, sa en strålende fornøyd trener Thorir Hergeirsson til TV2 minutter etter kampslutt.

Keeper Katrine Lunde-Haraldsen har vunnet både EM- og OL-gull tidligere. Med VM-gull er samlingen komplett for damen som NRKs håndballekspert Øystein Havang mener er verdens beste keeper for øyeblikket.

Keeperen selv mener også dette VM-gullet henger skyhøyt.

– Dette er det største jeg har opplevd. Det er en helt spesiell følelse, sier hun til TV2.

Strålende 1. omgang

Camilla Herrem

JAAA! Camilla Herrem jubler etter et av Norges 32 mål i VM-finalen mot Frankrike.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Grunnlaget for VM-gullet kom etter en strålende første omgang der spesielt det offensive fungerte tilnærmet optimalt.

Lagene fulgte hverandre de første ti minuttene, men deretter rykktet Norge fra. De franske jentene, som har sluppet inn relativt få mål så langt i VM, klarte ikke å stoppe de norske jentene anført av bakspillerne Linn Jørum Sulland og Kristine Lunde-Borgersen.

Norge scorte hele 19 ganger i løpet av de første 30 minuttene, og Norge ledet med seks mål til pause.

Sulland endte som Norges toppscorer i mesterskapet med 51 mål. Bare Brasils Alexandra Nascimento scoret mer i mesterskapet.

I andre omgang klarte aldri de franske jentene å følge Norge, som til slutt vant relativt komfortabelt.

– Før VM syntes jeg det ville vært gledelig om dette laget hadde tatt medalje. Men de har vokst gjennom mesterskapet, sier NRKs håndballekspert Øystein Havang.

– Dette er en av de mest overraskende gullene vi har tatt. Det er bare pressen og de såkalte ekspertene som har fokusert på spillerne som ikke var med. Thorir har konsentrert seg om spillerne som har vært med, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kristine Lunde-Borgersen

Kristine Lunde-Borgersen og de andre norske bakspillerne imponerte stort mot Frankrike i VM-finalen.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Tøft håndballår

Norge vant håndball-EM etter seier over Sverige i finalen for et år siden. Etter dette har det vært et svært variabelt år for det norske landslaget.

Kaptein Gro Hammerseng har ikke vært med siden EM-finalen ettersom hun er gravid, og flere andre nøkkelspillere har slitt med skader.

Gjennom våren og sommeren har dermed landslagssjef Thorir Hergeirsson vært nødt til å finne nye spillere og gi disse tillitt.

Men tidlig i sesongen ga ikke dette særlig mye resultater.

Norge tapte seks av årets første ni kamper. Fire av taptene var mot Frankrike, og det siste kom så sent som 21. september. Dermed har ikke Norge vært klare gullfavoritten som de har vært i mange av mesterskapene de siste årene.

Men de norske ungjentene har imponert gjennom mesterskapet. Etter tapet mot Tyskland i åpningskampen har Norge spilt bare bedre og bedre, og VMs kanskje beste omgang var den første mot Frankrike i finalen

Frankrike – Norge 24-32 (13-19)

4000 tilskuere

Frankrike: Amandine Leynaud, Cléopatre Darleux – Amélie Goudjo, Blandine Dancette, Nina Kamto Njitam 3, Camille Ayglon 1, Angeliqué Spincer 4, Claudine Mendy 4, Paule Baudouin 2, Marie-Paule Gnabouyou, Audrey Bruneau 2, Siraba Dembele 3, Audrey Deroin 2, Raphaelle Tervel 1, Marion Limal, Alexandra Lacrabere.

Norge: Katrine Lunde Haraldsen, Kari Aalvik Grimsbø – Mari Molid, Stine Bredal Oftedal, Ida Alstad 1, Heidi Løke 4, Tonje Nøstvold 4, Karoline Dyhre Breivang 2, Kristine Lunde Borgersen 6, Kari Mette Johansen 2, Marit Malm Frafjord, Linn Jørum Sulland 5, Linn-Kristin Riegelhuth Koren 2, Gøril Snorroeggen, Amanda Kurtovic 4, Camilla Herrem 2.

Utvisninger: Frankrike 4 x 2 min., Norge 2 x 2 min.

Dommere: Gubica/Milosevic, Kroatia.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal