Hopp til innhold

IBU-sjef starter dopingetterforskning av Sotsji-OL

PRESQUE ISLE/OSLO (NRK): Antidopingsjefen i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) setter i gang gransking av Vinter-OL i 2014 på grunn av frykt for uoppdaget doping i skiskyting.

Skiskyting fellesstart OL

SKAL ETTERFORSKES: Dopingarbeidet som foregikk under og før Sotsji-lekene skal nå etterforskes av Det internasjonale skiskytterforbundet. Her fra fellesstarten under lekene.

Foto: MAJA SUSLIN, MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

Den tyske skiskytteren Evi Sachenbacher-Stehle var eneste skiskytter som ble dopingtatt under OL i Sotsji . Men Wada-rapporten som avdekket storstilt juks i russisk friidrett har ført til økt press på å få i gang en dopinggransking av lekene.

Nå tar antidopingsjefen i Det internasjonale skiskytterforbundet grep. Han setter igang en etterforskning av tiden før og under OL, forteller antidopingsjef Jim Carrabre overfor NRK.

– En av anbefalingene fra rapporten var at alle vinterforbund som var representert i Sotsji-lekene burde være bekymret. Og jeg er selvsagt veldig bekymret for dette. Jeg kommer derfor til å starte en etterforskning, sier Carrabre.

Wada-samarbeid

Carrabre vil ikke kommentere hvilke ledetråder de har. Men under verdenscuprennene i skiskyting i Presque Isle forrige uke møtte han representanter fra Verdens antidopingbyrå (Wada), og de ble enige om å utveksle bloddata og informasjon.

– Jeg sa at vi bør se tilbake, både på det som skjedde i Sotsji og på det som skjedde i tiden rundt. Vi må diskutere dataene vi har og se om vi har noe å gå videre med, sier IBU-visepresident Carrabre.

Han råder andre idretter til å gjøre som skiskyting.

– Jeg mener vi bør vende alle steiner. Alle vinteridrettsforbundene burde gjøre sin egen uavhengige etterforskning av Sotsji. Det vil være et feilgrep ikke å gjøre det, sier Carrabre.

Mistenker juks

I den tyske dokumentarfilmen «Hemmeligheten om doping: Hvordan Russland lager sine vinnere» sa varsleren Vitaly Stepanov at idretter som langrenn og skiskyting er omfattet av samme system som friidretten.

Dopinglab Sotsji

BLE OVERVÅKET: Dopinglaboratoriet i Sotsji skal ha blitt overvåket av folk fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Det avslørte Wada-rapporten i høst. Nå skal det sporet følges opp.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Lederen av arbeidet med Wada-rapporten, Dick Pound, har vært klar på at han mistenker fusk i antidopingarbeidet i Sotsji.

– Jeg tror ikke russernes testsystem har vært effektivt. Det kan det ikke ha vært. For med vårt lille antall målrettede tester finner vi et vesentlig antall positive tester. De har gjort hundrevis av tester og har ikke vesentlige antall positive tester. Det går ikke opp i mitt hode, sier Carrabre.

I månedene før OL ble flere russiske skiskyttere tatt i doping , men under selve lekene ble altså kun Sachenbacher-Stehle tatt.

Destruerte prøver

Et av de mest sjokkerende funnene i Wada-rapporten var at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) dekket over russisk doping. En sterk bekymring for Carrabre nå er at RUSADA destruerte 1417 dopingprøver før deres hovedkvarter skulle undersøkes. Hvilke av disse prøvene som stammet fra Sotsji-lekene er ikke offentlig kjent.

Også IBU tok blodprøver i Sotsji (ikke dopingprøver), men de hadde problemer med egen analysemaskin under lekene. Og RUSADA, som foretok deler av analysearbeidet, er suspendert av Wada.

IOC forsvarer arbeidet

Da IOC-president Thomas Bach ble spurt om dopinganalysene i forbindelse med Ungdoms-OL, avfeide han problemer i Sotsji:

– Rapporten fra Wadas uavhengige observatør lovpriste arbeidet til Sotsji-laboratoriet, sier Bach til Insidethegames.

IOC har opplyst at OL-prøver ble transportert til Lausanne etter lekene.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal