Hopp til innhold

Svenskene reagerer på stjerneforfall til VM

Ishockeystjernen Nicklas Bäckström er den siste til å takke nei til VM-spill for tittelforsvarer Sverige.

Backstrom

VIKTIG: Nicklas Bäckström (t.v.) hadde vært sentral for Sverige under VM, men han varslet torsdag at han blir hjemme med familien. Her med Loui Eriksson under OL-semifinalen mot Finland i februar.

Foto: Tobias Röstlund / TT / NTB Scanpix

Backstrom

MISTET OL-FINALEN: Her er Nicklas Bäckström på pressekonferansen etter at han ble utestengt for bruk av pseudoefedrin.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix

Washington Capitals-spilleren føyer seg dermed inn i rekken av svenske profiler som av ulike årsaker gir tommelen ned til VM i Minsk fra 9. mai.

Alexander Edler, Carl Gunnarson og tvillingbrødrene Henrik og Daniel Sedin har alle takket nei på grunn av skader. Oliver Ekman-Larsson har foreløpig ikke begrunnet avgjørelsen.

Bäckström testet i februar positivt på stoffet pseudoefedrin, og han ble utestengt bare noen timer før OL-finalen i Sotsji. Han fikk i seg for høye verdier av stoffet via en allergimedisin.

Bäckström benekter at dopingprøven er en årsak til at han nå sier nei til VM-spill for Sverige.

– Jeg har lagt bak meg det der. Det kommer heller ikke til å påvirke hvordan jeg tenker om framtiden for Tre Kronor. Når jeg kan, stiller jeg opp for landslaget, sier Bäckström til Aftonbladet.

Han vil heller være med familien enn å reise til Hviterussland for å hjelpe til i svenskenes tittelforsvar.

– Jeg fikk en datter i høst, og jeg har vært veldig mye borte under sesongen, forteller Bäckström.

Kritisk

Avslaget høster imidlertid kritikk i hjemlandet. Expressens sportskommentator Mattias Ek er blant dem som reagerer på alle forfallene.

– Da jeg fikk høre om Nicklas Bäckströms og Oliver Ekman-Larssons nei takk til Tre Kronor ble jeg både overrasket og skuffet. Ja, faktisk forbannet, skriver Ek torsdag.

– Han hadde en eventyrlig sjanse til å dra til VM og lede laget i jakten på et gull med sin stjernestatus.

Ek mener også at Bäckström kunne og burde slått tilbake mot dopingspekulasjonene ved å ha møtt opp rakrygget i Hviterussland.

Ishockeytrener, ekspertkommentator og skribent Leif Boork er heller ikke nådig med spillerne på Twitter. Han mener situasjonen til stjernene ikke kan sammenlignes med «vanlige» arbeidstakere, og at landslagsspillerne har et spesielt ansvar for å stille opp på isen.

Boork mener også at Bäckström kunne funnet mye tid med familien utenom VM-dagene.

Andre er sterkt uenig og mener Bäckström er i sin fulle rett til å prioritere familien etter en lang NHL- og OL-sesong.

– Ingen motvilje

Landslagssjef Pär Mårts avviser uansett at det finnes en motvilje til å spille for Sverige etter alle forfallene.

– Det er ikke slik at noen ikke vil spille for Tre Kronor. Sesongen er lang og har man vært småskadd, og synes at man ikke får ut det man kan, da takker de heller nei, sier Mårts til TT.

Han vet ikke grunnen til at Oliver Ekman-Larsson ikke vil spille.

– Jeg har ikke snakket med ham (Ekman-Larsson), så jeg kjenner ikke til hans historie. Jeg vet bare at vi fikk et nei, sier Mårts.

Storstjernen Erik Karlsson holder derimot VM-døren åpen. Han leverte 74 målpoeng fot Ottawa i NHLs grunnserie.

– Erik og jeg skal snakkes om noen uker, opplyser Mårts.

Ishockey-VM går i Minsk fra 9. til 25. mai. Norge og Sverige spiller i gruppe A.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal