Hopp til innhold

Rubeltrøbbel for KHL-proffene - taper millioner

Konflikten mellom Russland og Ukraina gir milliontap for de norske ishockeyproffene i KHL. Den russiske valutaen stuper.

Patrick Thoresen og Jonas Holøs

Klubbkontraktene til landslagsprofilene Patrick Thoresen og Jonas Holøs blir mindre og mindre verdt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Man trenger ikke å være veldig god i matematikk for å skjønne at man taper på det, sier SKA St. Petersburgstjernen Patrick Thoresen til NRK.no.

De norske KHL-proffene Patrick Thoresen (SKA St. Petersburg) og Jonas Holøs (Lokomotiv Jaroslav) har skrevet under klubbkontrakter i russiske rubler. Det blir det mindre penger av.

Dramatisk fall

Magne Østnor

Valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, sier rubelen har falt markant.

Foto: Tine Hauglund

Den russiske rubelen har falt drastisk siden nyttår, da konflikten eskalerte på Krim-halvøya.

– Siden nyttår har rubelen svekket seg om lag 10 prosent både målt mot euro og norske kroner. Det må sies å være en betydelig bevegelse i valutamarkedet, sier valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, til NRK.no.

Det betyr mye for de norske Russlandsproffene. Thoresen skrev under en ny kontrakt med SKA St. Petersburg i april som i utgangspunktet var verdt over 20 millioner kroner. Bare siden i sommer har rubelen falt over fem prosent mot norske kroner. Det betyr at kontrakten er verdt over en million kroner mindre nå.

Da Thoresen kom til Russland i 2009, fikk man 20 kroner for 100 rubler. I dag får man bare 16,50 kroner.

– Jeg synes ikke synd på meg selv, men når man tjener sine penger i rubler, og den synker mot de fleste valutaer, så er det beklagelig for min del, sier Thoresen.

En av Norges best betalte idrettsutøvere bekrefter at han kan tape flere millioner kroner i forhold til kontrakten han skrev under på.

– Ja, det er mulig. Om rubelen fortsetter å falle, så kan jeg nok det, sier Thoresen.

Valutaanalytikeren sier man kan sikre seg mot rubeltrøbbel.

– Det er ulike måter man kan håndtere det på. Man kan forsøke å kjøpe forsikringer mot ytterligere rubelsvekkelse eller man kan forhandle lønn i en annen valuta, sier Magne Østnor.

Det er frustrerende å se at kontrakten blir mindre verdt for hver dag som går.

Jonas Holøs, Lokomotiv Jaroslav

Kjedelig utvikling

Jonas Holøs vil ikke snakke om hvor han tjener i Russland, men at det er en god millionkontrakt er det ingen tvil om. Holøs sier han har merket rubelfallet.

– Det går ikke så veldig bra. Man ser at den kryper sakte, men sikkert nedover. Det blir noen tusenlapper i måneden, sier Jonas Holøs til NRK.no.

Holøs har vært uheldig

Jonas Holøs føler svake valutakurser har fulgt ham hele karrieren. Holøs har vært proff i utlandet siden 2008 og skrev en ny kontrakt med Lokomotiv Jaroslav i mars 2013.

– Da jeg var i USA så var dollaren lav. Da jeg var i Sverige var svenskekrona lav, og så kommer jeg til Russland og så raser det der og. Jeg føler meg litt uheldig på det stadiet der. Sånn livet er, sier Jonas Holøs til NRK.no.

Savner brokkoli og melk

Jonas Holøs

Jonas Holøs liker ikke den økonomiske utviklingen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er ikke bare økonomien som får juling i Russland. Thoresen og Holøs merker at det også er en del importvarer som er borte fra butikkhyllene.

– Vi merker at det er en del frukt og grønt som er blitt borte fra hyllene. Enkle ting som brokkoli og kål. Det får man ikke tak i. Det er heller ikke noen utenlandske melkeprodukter, sier Thoresen.

– Det var litt dårlig med laks på restaurantene for noen uker tilbake, men de har kommet nå. I tillegg har noen matprodukter forsvunnet i butikkene, sier Holøs.

– Hva med brokkolien?

– Ja, brokkoli, ja. Når du sier det så har jeg ikke sett så mye til den brokkolien. Jeg har lett etter brokkolien, men har ikke skjønt hvorfor den ikke er der, ler Holøs.

Håper konflikten blir løst

KHL-proffene er klare på at de ikke lider noen nød og at de har det veldig godt. De håper uansett at konflikten i Ukraina snart blir løst.

– Det er ikke så viktig med min økonomi. Det viktigste er at konflikten blir løst og at man får ro i verden igjen, avslutter Thoresen.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal