Hopp til innhold

Ingebrigtsen frykter forverret dopingsituasjon - får klart svar av dopingsjef

Jakob Ingebrigtsen frykter flere doper seg nå enn tidligere. Svenske Andreas Almgren har selv fått merke konsekvensene. Ifølge Wada-sjefen er frykten ubegrunnet.

Almgren

FINALEN GLAPP: Her mister Andreas Almgren (til venstre) finaleplassen, like bak Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Mohamed Katir (til høyre) ble senere utestengt.

Foto: AP

Svenske Andreas Almgren var bare to hundredeler unna en VM-finale på 5000 meter forrige sommer. To av konkurrentene som snøt han for en finaleplass har senere blitt tatt for brudd på dopingreglene.

– Det er trist at man egentlig burde fått springe den, sier svensken til NRK i dag.

Overfor britiske The Times uttalte nylig Jakob Ingebrigtsen at tror situasjonen rundt doping er «verre i dag enn for ti år siden».

– Det er vanskelig å bevise, men jeg har det på følelsen. Problemet nå er at vi ser færre positive tester og det bekymrer meg virkelig, uttalte den norske løpestjernen, som frykter at folk er blitt smartere eller at testene ikke fanger opp nok.

– Måten folk blir tatt på nå er gjennom brudd på meldeplikten. Og hvis du vet hva du driver på med, er det en genial måte å jukse på, sa Ingebrigtsen.

Wada-sjefen: – Mye sterkere i dag

Toppsjefen i Verdens Antidopingbyrå (Wada) Witold Banka forsøker å betrygge Ingebrigtsen.

Witold Banka

WADA-SJEF: Witold Banka.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Som tidligere utøver kan jeg love ham at antidopingarbeidet er mye sterkere i dag enn før. Systemet er bedre rigget for å ta juksemakerne, sier Wada-presidenten til NRK.

Banka nevner biologiske pass, grundige etterforskninger og samarbeid med nasjonale styresmakter som grep Wada gjør i tillegg til testing.

– Jeg er sikker på at vi har bedre og mer effektive verktøy for å ta doperne i dag. Testmetodene er mer sensitive og velutviklede i dag enn tidligere, sier anti-doping-sjefen.

FeO7UDJ1EmA

DUELL: Ingebrigtsen knep gullet foran Katir, som senere ble utestengt for brudd på dopingreglene.

Foto: NTB

– Aldri fått en prikk

Ingebrigtsen løp og vant finalen Almgren aldri kom til. I ettertid har altså sølvvinner Mohamed Katir og hans spanske landsmann Ouassim Oumaiz blitt tatt.

Katir er utestengt i to år for tre brudd på meldeplikten. Oumaiz ble suspendert etter å ha testet positivt for et veksthormon.

Almgren mener at gjentatte brudd på meldeplikten er så å si like alvorlig som en positiv prøve.

Hvis du vet hva du gjør, kommer du ikke til å teste positivt under en konkurranse. Det er ikke så vanskelig å holde orden på det der (meldeplikten), sier Almgren.

KARyCfjfHCE

SVENSK STJERNE: Andreas Almgren.

Foto: Reuters

– Jeg har vært med i testpoolen i nesten ti år, men aldri fått en prikk. At du får tre prikker på ett år ... Det skal være mulig å unngå, fortsetter han.

Det mener også britiske Josh Kerr, som tok VM-gullet på 1500 meter foran Jakob Ingebrigtsen i fjor sommer.

– Alt vi trenger å gjøre er å følge reglene. Meldeplikten er lik alt annet man gjør. Det er det samme som å reise, spise og trene. Du må behandle det som en del av jobben. Hvis du bryter den, gjør du noe feil, sier Kerr, ifølge Friidrettens integritetsenhet.

Les også Bildene etterforskes: – Har ingenting med idrett å gjøre

1_pz16P-14s

«Frankensteins monster»-doping

Almgren blir glad hver gang noen blir tatt, og ser på det som et tegn på at testene fungerer.

Han tror Ingebrigtsen kan ha et poeng rundt dagens situasjon.

Man er naiv om man tror at hele verdenseliten er ren, men man kan heller ikke gå rundt og tenke at alle er dopet. Da blir man nedslått, sier han.

Samtidig føler han seg trygg på at dopingen ikke er like voldsom nå som i bloddopingens gullalder for drøye 20 år siden.

Man kan tenke at doperne ligger foran, men forhåpentligvis kan man ikke holde på med «Frankensteins monster»-doping, som enkelte holdt på med tidligere. Nå er det forhåpentligvis bare små forbedringer de får ut av det, sier Almgren.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Sportsnyheter

Kastet ut av landslaget etter dette intervjuet – får støtte av norsk profil

Like etter at Josef Alami ble svensk mester i taekwondo gikk han hardt ut mot landslagsledelsen i et direktesendt intervju med SVT. Det fikk alvorlige konsekvenser.

Siste nytt

  • Nordås gjør uventet grep: Møter Filip Ingebrigtsen til duell

    Narve Gilje Nordås var opprinnelig oppført på startlistene til 5000 meter til kveldens stevne i Huelva i Spania.

    Nå har VM-bronsevinneren byttet øvelse. Nordås løper i stedet 1500 meter og møter med det Filip Ingebrigtsen til duell.

    – Han kommer definitivt til å prøve å vinne 1500 meter også, avhengig av hvordan han føler seg kan det kan det være han prøver å hjelpe Per på 5000 meter noen runder for treningens skyld, sier Nordås-agent Nic Bideau til NRK.

    Per Svela løper 5000 meter med mål om å komme seg under 13.20 minutter, som er EM-kravet på distansen.

    Nordås har ikke besvart NRKs henvendelser tirsdag morgen.

    Nordås
    Foto: NTB
  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Haaland blir karakter i mobilspill

    Erling Braut Haaland har inngått et samarbeid med det populære mobilspillet Clash of Clans.

    Det skriver selskapet bak spillet, Supercell, i en pressemelding tirsdag formiddag.

    I spillet som spilles av millioner verden over blir nå Haaland mulig å velge som utseendet på karakteren «Barbarian King».

    – Det har vært vanskelig å holde dette hemmelig, sier Haaland i pressemeldingen, hvor han avslører at har god kjennskap til spillet.

    – Jeg har vært en stor fan av spillet i lang tid og vet alt om det, så å dukke opp som en karakter i spillet er virkelig kult, sier Haaland.

    Haaland Clash of Clans
    Foto: Supercell

Sendeplan

Kl. Program Kanal