Hopp til innhold

Johaug-saken ryster skiskytterne: Skjerper rutinene

VILLARD-DE-LANS/OSLO (NRK): Tiril Eckhoff reagerte med sjokk og vantro da venninnen Therese Johaug ble tatt for doping. – Det kunne vært meg, sier hun.

Tiril Eckhoff

TRIST OG SJOKKA: Tiril Eckhoff føler med Therese Johaug og mener hun har vært «maks uheldig».

Foto: Anders Rove Bentsen, NRK

– Først var det et sjokk. Så ble jeg lei meg, for jeg kjenner Therese og vet hva hun står for. Hun er et kjempeforbilde, sier Tiril Eckhoff til NRK.

Skiskytterne er på treningssamling i franske Villard-de-Lans. Johaug-saken har naturlig nok vært et tema også der.

– Vi har snakket mye om det, og det er en «wake up call» for oss også. Vi kan ikke stole på legen vår. Vi må sjekke alt selv, mener 26-åringen, som sendte en støttende melding til venninnen da saken ble kjent.

– Det kunne vært meg. Da hadde verden gått i knus. Det er det verste som kan skje, at man får i seg stoffer uten å ha gjort det med vilje.

Skremmes

Eckhoff bekrefter å ha gjennomført e-læringsprogrammet til Antidoping Norge. Landslaget har også gått gjennom rutiner og prosedyrer rundt bruk av medisiner..

– Jeg føler vi har gode nok rutiner, men det har nok langrenn følt også. Det beviser at vi ikke kan stole på noen, og vi må sjekke alt. Det kommer jeg til å gjøre resten av karrieren, forteller Johannes Thingnes Bø.

– Til syvende og sist er det kun utøverens ansvar, og det er skremmende i denne saken, legger han til.

Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen

PASSER PÅ Både Johannes Thingnes Bø (t.v.) og Emil Hegle Svendsen innrømmer at de sjekker enda bedre hva de får i seg nå, etter at Johaug-saken ble kjent.

Foto: Gjermund Midtbø, NRK

Både Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen føler med Johaugs situasjon.

– Det er et mareritt, og jeg tror det kunne skjedd hvem som helst. Du skjerper deg enda mer etter en sånn sak, men vi har gode rutiner. Jeg tar ingenting før jeg vet hva jeg tar, og du må rett og slett være litt paranoid. Hvis du først får i deg noe, blir du jo dømt, sier Svendsen.

Skal dobbeltsjekkes

Skiskytterlandslagets lege, Ola Berger, bekrefter at rutinene er skjerpet.

– Det er en påminner av det praktiske. En ting er hva vi har nedskrevet, men vi må minne oss selv på det. Vi har sendt ut en skriftlig påminnelse til alle, og her har vi gått igjennom hvordan vi skal gjøre ting, sier han.

– Hvordan er rutiner for kjøp av medisiner i utlandet?

– Det er veldig sjelden, og rutinen er å være ekstremt nøye og dobbeltsjekke alt. Nå har vi bestemt oss for at en kollega sjekker det vi gjør. I tillegg skal utøveren sjekke selv. Utøveren har alltid ansvar.

Egil Kristiansen var tidligere Johaugs trener. De to har fortsatt kontakt, selv om han nå har ansvaret for skiskyttergutta.

– Det er selvfølgelig en forferdelig trist sak. Hun har vært veldig langt nede. Det er nok vanskelig for henne å tenke på trening og de riktige tingene nå, mener han.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag.

    I semifinalen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal